Terekemeler nasıl insanlardır?

Terekemeler nasıl insanlar?

misafirperver, heyecanli ve cok hizli konusan insanlardir. genelde kars kentinde yasarlar. ardahan ilinde göle ve cildir ilcelerinde de terekemeler mevcutturlar. kültürlerine azeri-kafkas kültürü damgasini vurmustur.

Terekeme mezhebi nedir?

Terekemelerin Sünni mezhebine mensup olup; genellikle dağ kısmında dağ borçalı köylerinde kısmen şehirlerde meskûn oldukları, Şii mezhebine mensup olan Karapapakların ise genellikle aran yani ovalık düz arazide yaşamlarını sürdürdükleri tarafımızca tespit edilmiştir.

Terekeme kimlere denir?

Karapapaklar veya Terekemeler (Azerice: Qarapapaqlar, Tərəkəmələr), Kuzey Kafkasya’da Derbent, Gürcistan’da Kvemo Kartli, Azerbaycan’da Kazah, İran’da Sulduz ve Türkiye’de de genel olarak Kuzeydoğu Anadolu’da yaşayan Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan biridir.

Terekemeler hangi boydan gelir?

Bu yıllarda kuzeyden Kafkasları aşarak Kür Irmağı boylarına Oğuz Türklerinden olan iki yeni boy geldi. “Borçalı” ve “Kazaklı” olarak anılan bu boylar, bugün Terekeme olarak bilinen Türklerin atalarıdır.

Terekeme kökenli ne demek?

Terekeme” terimi “yurtlarını terk edenler” anlamında kullanılmaktadır. Çoğu zaman Terekeme olarak da adlandırılan Karapapaklar, Brockhaus ve Efron Ansiklopedik Sözlüğüne göre ayrı bir etnik grup olarak tanımlanmış olsa bile sıklıkla Azerbaycan Türklerinin bir alt etnik grubu olarak tanımlanmaktadır.

Terekeme ağzı nedir?

Azerbaycan Türkçesi ağızlarının Batı grubu içinde yer alan Borçalı Karapapak / Terekeme ağzının, Türkiye Türkçesi ağızları içinde özellikle Kars ve çevre ağızları arasında bağlantı görevi üstlendiğini söylemek mümkündür.

Terekemeler çingene mi?

Poşa: Ermeni çingenesi, Karapapahlar/ Terekemeler, Gürcüler, Çerkezler; ülkemizde ise bunların bulunduğu coğrafyalarda, mesela Göle, Ağrı, Van, Erzurum, Sivas, Bayburt ve Erzincan’da yaşayan Çingeneler için kullanmaktadır.

Terekeme hangi yöreye ait?

Kars ve yöresinde kadın ve erkeğin birlikte yürüttüğü iki kişilik oyundur. Ayrı havası vardır.

Terekeme nasıl bir millettir?

Terekeme, Karapapaklar olarak da bilinmektedir. Genel olarak Oğuz karakterli Türkler olduğunu söylemek mümkündür. Türkiye de bulunan Terekemeler genellikle İslam dinine mensup olarak bilinmektedir. Terekeme kelimesinin Arapça da bulunan Türkmenler sözcüğünün karşılığı olarak ifade edilebilmektedir.

Terekeme Alevi mi?

Din İslamdır ve yoğun olarak Karapaklar Hanbeli mezhebindendir yani Sünni’dir. Ülkemizde alevi Terekemeler‘in olduğu da bilinir.

Terekemeler Kıpçak mı?

Kıpçak boyu hanefi müslüman Türklere #Kars’ta Terekeme veya Karapapak denir. #Kars’a 1920 sonrası bugünkü Gürcistan ve Ermenistan topraklarından göç etmişlerdir. Azeriler ise Oğuz boyu olup Şia / Caferi müslümanlardır. İkisi de Türk boyudur.

Kars Azerileri kimdir?

Türkiye’de ise Iğdır, Kars Erzurum, Ağrı ve Van gibi illerde ikamet ederler. Ahmet Caferoğlu’na göre (1899-1975) Azerileri oluşturan boylar Afşarlar, Ayrımlar, Karapapaklar, Şahsevenler, Ustaçlılar, Padarlar, İmreliler ve Halaçlardır. Bu Türk toplumları Azericeyi anadili olarak kullanmaktadırlar.

Terekeme ne demek Arapça?

Kadircan Kaflı, Stanford J. Show, Arthur Koestler, Terekeme Karapapak ve Çeçenleri Hazar Türklerinin etnik kavimlerinden sayarlar. … Bundan dolayı bunlara ”birikme, yığılma, toplanma” anlamına gelen Arapça ”teraküm”den bozma ”terekeme” demişlerdir.

Kars Azerileri Şii mi?

Iğdır Azerileri genellikle Ehlibeyt(Şia/Caferi) Kars, Ardahan, Ağrı Azerileri Sünni’dir.

Azeri neden denmez?

Azeri kelimesi ilk bakışta Azerbaycan kelimesinin kısaltılmışı gibi görünse de aslında bu kelime kasıtlı olarak kullanılmış ve altında art niyet taşımaktadır. Azeriler İran’da yaşamış Farsça konuşan ve etnik fars milletine mensup, ateşe tapan bir topluluktur. Bu topluluğun Azerbaycan Türkleriyle hiçbir ilgilisi yoktur.