Protokol kelimesi ne demek?

Protokol ne demek etimoloji?

Fransızca protocole “1. toplantı tutanağı, 2. diplomaside bir yazının gönderildiği kişilerin listesi, 3. önemli kişiler listesi, teşrifat” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Geç Latince protocollum “eski yazmalarda rulonun başına yapıştırılan ve kitabın içerdiği başlıkları özetleyen kâğıt” sözcüğünden evrilmiştir.

Protokol Eski Yunanca ne demek?

‘Proto’ ve ‘Kolos’ sözcüklerinin birleşmesinden türemiş ve Türkçeye eski Latince ve Yunanca‘dan geçme bir sözcük. Lügat anlamıyla ‘Proto’ “ön, öndeki” demek..”Kolos” ise götün çoğulu. Sözcük anlamlarını birleştirdiğimizde ise deyim farklılaşıyor. Tam karşılığı ‘Önde gelen götler’ olarak karşımıza çıkıyor.

Protokol ne demek Roma?

Protokol nedir? Antik Roma‘da,Arenada ön sıralar büyük memur ve kodamanlara ayrılırmış. Onlarda arenada Heyecanla sık sık ayağa kalkarmış. Arkadan vatandaşlar Onların şişman kıçlarını görürmüş.Öndeki g*tler anlamındaki Proto(öndeki)Colles(G*t) Tanımlaması ortaya çıkmış….!!!!

Protokol ne demek tarih?

Protokol (diplomasi), devletler arasındaki ilişkilerde geçen yazışmalarda, resmî törenlerde, devlet başkanları ile onların temsilcileri arasındaki görüşmelerde uygulanan kurallar. Protokol (siyaset) Görgü (veya diğer adıyla protokol)

Protokol ne demek tıp?

Protocol nedir? Size kısaca bunun hakkında bilgi verelim. Protocol teriminin tıbbi anlamı; n. Bir hastanın hastalık hikayesini ve tedavisini yalızı olarak bildiren belge, protoko.

Eski Yunancada akıllı bilge nedir?

Fransızca sophiste “laf ebesi, zekice fakat yanlış söz söyleyen, safsatacı” sözcüğünden alıntıdır. … Yunanca sözcük Eski Yunanca sophízō σοφίζω “becerikli olmak, sanat sahibi olmak” fiilinden türetilmiştir. Yunanca fiil Eski Yunanca sophós σοφός “akıllı, bilge” sözcüğünden türetilmiştir.

Eski Yunancada debdebe ne demek?

~ Ar dabdaba ͭ دبدبة [#dbdb q. msd.] 1. kısa adımlarla ve ayağını vurarak yürüme, 2. at nalı sesi, 3. davul sesi < Ar dabdaba دبدب [onom.]

Protokol sıralaması nasıl olur?

İl Protokol Listesi

  • T.B.M.M ÜYELERİ …
  • MAHALLİN EN BÜYÜK KOMUTANI, GENERALLER VE AMİRALLER; GARNİZON KOMUTANI. …
  • BELEDİYE BAŞKANI, BAKAN YARDIMCISI, İL BELEDİYE BAŞKANI. …
  • CUMHURİYET BAŞSAVCISI, ADALET KOMİSYON BAŞKANI, BÖLGE İDARE MAHKEMESİ BAŞKANI, REKTÖRLER, BARO BAŞKANI.

Protokol kimlere denir?

Protokol Ne Demek? Protokol, resmi olarak devletler arasında yaşanan yazışma ve görüşmeler başta olmak üzere, törenler, geçit, ziyaret, konferans, karşılama, uğurlama gibi detayların yaşandığı bir tür kurallar çerçevesidir. Devlet başkanlarının Uluslar arası pazarda da görüşmesi sağlanan bir takım uygulamadır.

Protokol ne demek hukuk?

Protokol; sözleşmeleri açıklama amacı güden; sözleşmenin süresinin uzatılmasını ve sözleşme maddelerinin değiştirilmesini sağlayan belgedir.

Protokol nedir ve önemi?

Protokol, kamusal yaşamda devlete, kuruma ve kişiye hak ettiği ve layık olduğu önemi ve değeri vermektedir. Bu nedenle devletler, kurumlar ve kişiler arasındaki tüm ilişkilerde protokol kurallarına uymak ulusal, kurumsal ve kişisel saygınlık açısından bir zorunluluktur.

Hangi kelimenin eski Yunancadaki kökeninin akıllı bilgedir sorusu yöneltildi?

Hangi kelimenin eski Yunancadaki kökeninin anlamı “akıllı, bilge’dir? Sorunun cevabı ise A Şıkkı Safsata.

Safsata eski da ne demek?

Safsata kelimesi Türkçe’de “laf ebeliği, sofistlik” anlamına gelir. Arapça sfṣṭ kökünden gelen safṣaṭat سفصطة z “laf ebeliği, sofistlik” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen sophisteía σοφιστεία z sözcüğünden alıntıdır.

Idrak nedir kısaca anlamı?

Anlayış, anlama yetisi, kavrayış, akıl erdirme. Erişme, ulaşma. (felsefe) Algı.

Sofistike kişilik ne demek?

– Çok gelişmiş, çok karmaşık olan ya da çok özel, – Çok yapmacık davranan kişi veya kişiler, Her iki anlamı üzerinden de gündelik yaşam içerisinde değerlendirilen bir sözcüktür.