Vücut düzlemleri nelerdir?

Vücudumuzda bulunan eksenler nelerdir?

Vücudu bir ok gibi delip geçtiği düşünülen 3 eksen vardır. Transvers eksen: Noktasal olarak soldan sağa uzanır. Sagittal eksen: Noktasal olarak önden arkaya doğru uzanır. Vertikal eksen: Aynı şekilde yukarıdan aşağıya dikey iner.

Vücuda yakın Latince ne demek?

Gövdeye yakın olana proksimal, uzak olan distal denir. Superfisiyal ve profundus, sırasıyla yüzeyel ve derin anlamlarına gelir. Medial ve lateral, orta hatta yakın ve uzak anlamları için kullanılır. Medial orta hatta yakın, lateral orta hatta uzak anlamlarını ifade eder.

Hareket düzlemleri nelerdir?

Bunlar fleksiyon ve ekstansiyonun yapıldığı enine (transvers, sağ-sol) eksen, abdüksiyon ve addüksiyonun yapıldığı yatay (sagittal, ön-arka) eksen, rotasyonun yapıldığı uzun, düşey (vertical ya da longitudinal, üst-alt) eksendir.

Abduction hangi eksende?

Anatomik Eksenler: Sagital (Saggital) Eksen: Yere paralel, önden arkaya veya arkadan öne geçen eksendir. Abduksiyon ve adduksiyon hareketleri ortaya çıkar.

Axis Verticalis ne demek?

c-Axis verticalis: Yukarıdan aşağıya doğru uzanan ve yere dik olan eksene verilen addır.

Midsagittal düzlem ne demek?

Yüz ve başın anatomik ve estetik değerlendirilmesinde 3 düzlem kullanılmaktadır ve bunlar aşağıdaki resimde gösterilmektedir. Midsagittal (yada orta sagittal) plan; yüzü ve başı sol ve sağ olarak tam ortadan 2 ye bölmektedir. Buna paralel diğer sagittal planlara parasagittal plan denilmektedir.

Collum ne demek?

terminoloji ve tıp eğitiminde boyun demektir.

Vücut yüzeyine yakın olan yapılara ne denir?

Superficial: Yüzeye yakın olan kısımları anlatmaktadır.

Sagittal eksen ne demek?

1. Transvers eksen: Sağ-sol veya tam tersi yönde uzanan eksendir. 2. Vertikal eksen: Yukarı-aşağı veya tam tersi yönde uzanan eksendir. 3. Sagittal eksen: Ön-arka veya tam tersi yönde uzanan eksendir.

Abduksiyon ve adduksiyon nedir?

Abdüksiyon; bir uzvun vücut orta hattından uzaklaşmasıdır. Vücut orta hattında yaklaşmasına ise addüksiyon denir.

Ekstansiyon hangi düzlemde?

Ekstansiyon: Fleksiyon hareketi ile aynı düzlem ve eksende yapılır. Hiperkstansiyon: Abduksiyon: Bir ekstremitenin frontal düzlemde orta hattan uzaklaşmasına denir. Baş ve boynun sağa ve sola çevrilme hareketine sağ ve sola rotasyon denir.

Ekstansiyon hareketi hangi eksende olmaktadır?

Fleksiyon • Ekstansiyon • Frontal-transvers eksen; sağdan sola doğru horizon olarak uzanan bir çizgidir. Eksen sagittal düzlemdedir. Sagital düzlem önden arkaya doğru vücudun ortasından geçerek gövdeyi sağ ve sol yarılarına ayırır. Dorsi fleksiyon; ayağın yukarı doğru çekilmesi ekstansiyonudur.

Verticalis ne demek Anatomi?

Vertical terimi, tıp dilinde kullanılan Latince bir kelimedir. … Vertical teriminin tıbbi anlamı; a. 1. Dikey, verticalis; 2. kafa tepesi ile ilgili.

Abduction Adduction nedir?

Adduction: Abduction‘un zıttıdır. Orta hatta doğru olan anlamındadır. Abduction pozisyonundan tekrar standart anatomik pozisyona dönme adduction olarak tanımlanmaktadır. El ve ayakta ise parmakların kapatılarak birbirlerine yaklaştırılması anlamına gelmektedir.

Membrum Superius ne demek tıp?

Üst taraf. Bk. upper limb.