Sivas Gürün Alevi mi?

Sivasın yüzde kaçı Alevi?

İl merkezi nüfusu 233.153, Merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46535, ilin toplam nüfusu 695.528’dir. Bunun 77.700’ü Alevi, geri kalanı ise Sünnilerden oluşmaktadır. Bu da Sivas‘ta yaşayan vatandaşların genel nüfusun % 11’inin Alevi olduğunu göstermektedir(86).

Sivasta kaç Alevi köyü var?

Türkiye’de en çok Alevî köyü ise 60’ı karışık olmak üzere toplam yaklaşık 460 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır.

Sivas Gürün kaç köyü var?

Toplam 62 köy bulunmaktadır.

Sivas Suşehri nde Alevi var mı?

Suşehri ilçesi Sünni Türk nüfusu ağırlıklı bir ilçedir. İlçedeki Alevi nüfusu genel olarak Türkmendir. Ancak birkaç tane köyde Koçgiri Aşiretine bağlı Kürt Alevileri de yaşamaktadır.

Divriği’de Kürt var mi?

divriği etrafı tamamen alevi köyleriyle çevrili olan, eski aileleri ve esnafı-eşrafı diyebileceğimiz kısmı sünni olan bir beldemizdir. şehrin atmosferini bu heterojen kültürel ve etnik yapı belirler. kürtler de epey bulunur. ancak divriğinin etrafındaki alevi köyleri büyük oranda türktür.

Seyitgazi Alevi mi?

Eskişehir İli Seyitgazi İlçesi, Alevi-Bektaşi Kültürünün önemli merkezlerinden biridir. Yöre, Seyyid Battal Gazi, Sücaeddin Veli ve Üryan Baba gibi kült kimliklerin etrafında gelişen Kalenderi inancının, bir yaşam biçimine dönüşmesine ve buna bağlı kurumların ortaya çıkışına mekân oluşturmuştur.

Sivas Elbeyli Köyü Alevi mı?

Sivas Merkez ve köylerinde genellikle Elbeyli Türkmenleri yaşamaktadır. Terekeme Türkleri, Avşarlar, Türkmen Alevileri yerleşimleri de vardır. Bir tane de Avar yerleşimi vardır. Sünni Türk nüfusu çok fazladır.

Yozgat Alevi köyleri kaç tane?

81 adettir. nüfusu olmayan boş köyler de olduğu söyleniyor.

Sivasın hangi ilçeleri Alevi?

Divriği ilçesi hem merkezi hem de köyleriyle Alevi nüfusun Sivas içerisinde çoğunluk olduğu tek ilçesidir. Sünni nüfusu da Alevi nüfusu da genellikle Türkmendir. İlçede Yunanistan Göçmeni Türk aileler de vardır.

Alevilerin nüfusu kaç milyon?

Buna göre, üzerinde tahminler yürütülen Alevi nüfusu, yetişkinler arasında 2 milyon 895 bin kişiye denk geliyor. Erişkinlere 18 yaş altı nüfus da dahil edildiğinde, tüm Türkiye’deki Alevilerin sayısının 5 milyona yaklaştığı (4 milyon 587 bin) sonucuna ulaşılıyor.

Sivas Gürün Kürt mü?

Gürün ilçesinde Sünni ve Alevi Türkmen nüfusu ilçenin hakim nüfusunu oluşturur. Türk nüfusu içerisinde Yerli Türkler, Avşar Türkleri, Terekeme Türkleri, Ankara Haymana, Maraş Pazarcık ve Elbistan’dan buraya gelen Türkmenler yer almaktadır.

Gürün köy mü?

Sivas’a 137 km, Malatya’ya yaklaşık 140 km, Kayseri’ye ise 190 km uzaklıktadır. 69 bağlı köyü bulunmaktadır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde şöyle anlatır; Afşin’den kuzeye doğru giderek Gürün kasabasına geldik.

Suşehri eskiden nereye bağlıydı?

1865 Yılında yeniden yapılan vilayet düzenlemesinde Şebinkarahisar sancağı Trabzon’dan alınarak Amasya ve Tokat ile birlikte Sivas vilayetine bağlanmıştır. Bu düzenleme ile Suşar (Gölova) ve Akşar Subaşılıkları kaldırılmış ve Endres köyüne ilçe teşkilatı kurularak SUŞEHRİ adı verilmiştir.

Suşehri adı nereden gelir?

İlçenin eski yerleşim yeri şimdiki merkezin 2 km. doğusunda çayırbaşı mevkiinde bulunuyordu. Bulahi (veya Bulalliye) adını taşıyan bu yerleşim yeri depremler sonucunda yıkılınca ilçe Andıryas adını alarak şimdiki bulunduğu merkezde gelişmeye başlamıştır.1906 yılında da suların bolluğu nedeniyle Suşehri adını almıştır.

Sivaslilar Kürt mu?

Sivas nüfusu Türk nüfusunun yoğun olduğu bir ildir. Türk nüfusunun haricinde Kürt nüfusu da vardır. Alevi nüfusun bir kısmı kendini Kürt olarak tanımlamaktadır. Kürt Alevi nüfusu genellikle İmranlı ve Zara ilçelerinde toplanmıştır.