Spiral neden takılır?
Spiral ücreti ne kadar?
Spiral taktırma fiyatı spiralin türüne göre değişmektedir.Normal spiral taktırma ücreti yaklaşık 250 tl iken,hormonlu spiral taktırma ücreti 750 TL – 1300 TL civarındadır.
Spiral takıldıktan sonra neler olur?
Spiralin çok tipik yan etkileri yoktur. Bazı kadınlarda spiral takıldıktan sonra hafif bir kasık ağrısı meydana gelebilir. Bu kasık ağrısı bir iki ay içerisinde kendiliğinden geçer. Bunun dışında takılan spiralin bakır olması adet kanamasını artırabilir.
Spiral kimler takabilir?
-Hamilelik ve dış gebelik şüphesi olanlara takılmamalı. -Tam olarak sebebi belirlenmemiş vajinal kanama sorunu yaşayanlara. -Habis huylu tümörü olanlara. -Vajinal enfeksiyonu olanlara takılmaz.
Kadınlara takılan spiral nasıl bir şey?
Spiral veya Rahim İçi Araç (RİA) spermlerin yumurtanın yanına ulaşıp döllenme olmasını, döllenme olsa bile rahim iç duvar yapısını bozarak döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller. Günümüzde spiral, halen tüm dünyada en sık başvurulan doğum kontrol yöntemlerinden birisidir.
Ücretsiz spiral nerede takılır?
Oturduğunuz ilçeye en yakın bir Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi’ne gidin, spiralinizi orada parasız taksınlar. Bu devletin aile planlaması kapsamında her kadına sunduğu bir hizmet. Takılan spiral aynı marka, aynı spiral, bunun 10 tane çeşidi yok.
10 yıllık spiral hangisi?
Bakır spiraller plastik bir malzeme ile kaplı olsa da ürünün etrafı bakır bir telle sarılır. Gebeliği engellemede %98’e kadar etki gösterir ve 9-10 yıl kullanılabilir. Bakır spiral kullananlar dilediği zaman çıkarttırarak hamile kalabilirler.
Spiral takıldıktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?
-Kişisel hijyene dikkat edilmelidir. -İlk aylarda ağır yük kaldırma, ıkınma ve aşırı öksürük gibi durumlardan sakınılmalıdır. –Spiral takıldıktan sonra proflaktik antibiotik kullanılması gerekmez. -Yılda en az bir kere jinekolojik muayene olunmalı ve spiralin durumu ile ilgili bilgi alınmalıdır.
Spiral hangi durumlarda kayar?
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Bakire biri spiral takabilir mi?
Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir, bekar veya yeni evli kadınlar da spiral taktırabilir. Türkiye de yapılan diğer bir uygulama kadına adetliyken spiral takılması bilgisi. Birçok kadın utandığı için kanaması varken muayene olmak ve ya spiral taktırmak için doktora gitmiyor. Fakat adetli değilken de spiral takılabilir.
Bakire biri spiral taktırabilir mi?
Doğum yapmayan kadınların rahim ağzı daha dar olduğu için bu işlem zordu. Fakat artık spiraller çok daha ince üretildiği için doğum yapmış veya yapmamış bütün kadınlar spiral taktırabilir. Spiralin takılması için en uygun zaman adet (regl) dönemi olarak belirtilmiştir.
Spiral parçası rahimde kalırsa ne olur?
Kadınların korunmak için kullandığı spiralin çok uzun süre rahimde kalması doğru değil. Çünkü spiralin plastik kısmı rahmin hep aynı noktasında bası yapar. Sonuçta da kötü kokulu akıntı hatta kanama ortaya çıkabilir, dikkatli olun!
Spiral takıldıktan sonra korunmaya gerek var mı?
Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Devlet hastanelerinde spiral ücretli mi?
Doğum kontrol yöntemi olarak spiral taktırmayı seçen kadınlara devlet ve bazı özel kuruluşlar bu hizmeti ücretsiz veriyor. Üstelik fakir olduğunuzu belgelemenize de gerek yok.
Sağlık ocağında spiral takılıyor mu?
Doğum kontrolü için spiral takılması uygulamasına da son verildi. Geçmişte aile sağlığı merkezinde aile planlaması için rahim içi araç uygulaması ve takibi yapılabilirken, yeni yönetmeliğe göre aile sağlık merkezlerinde artık spiral takılmayacak.
Spiral 10 yılı geçerse ne olur?
Üzeri hormon kaplı veya üzeri bakır, gümüş kaplı olanlarda spiralin üzerindeki maddenin ömrü kadar kullanılabilir. Bu süre değişmekle beraber yaklaşık 2-5 yıl kadardır. Spirali bu süreden daha uzun tutmak akıntı, kokulu akıntı, zaman zaman kanlı akıntı, kasıklarda ağrı gibi şikayetlere neden olabilir.