Spinal Müsküler Atrofi SMA nedir?

Spinal Muskuler ne demek?

Spinal Musküler Atrofi, kısa adıyla SMA, kalıtsal ve ilerleyici (progressive) bir kas hastalığıdır. İstemli kasların güçsüzlüğüne ve erimesine (atrofi) yol açan SMA, sinir-kas (nöromüsküler) hastalıkları grubuna dahildir. SMA otozomal ve resesif (çekinik) bir hastalıktır.

Spinal Müsküler Atrofi Nedir?

Spinal muskuler atrofi ( SMA ), bir grup kalıtsal nöromüsküler ( sinir kası tutan ) hastalığa verilen isimdir. Omurilikte yer alan ve kasların hareketinden sorumlu olan bazı hücrelerin hastalanması ve görevlerini yapamamaları sonucu bu hastalık ortaya çıkar.

SMA Tip 1 hastaları kaç yıl yaşar?

Tip 1 SMA hastalarında ise beslenme desteği, solunum desteği ve destekleyici tedavi uygulamaları yardımıyla beklenen yaşam süresi yaklaşık 3 yıldır. Çocukluk ve gençlik döneminde ortaya çıkan Tip 2 ve 3 SMA hastalığına sahip olan bireyler genellikle yetişkinlik dönemine ulaşır.

SMA hastalığını kim buldu?

SMA hastalığı ilk olarak 1890’lı yıllarda iki bilim insanı Johann Hoffman ve Guido Werdnig tarafından bulunmuştur.

Bebeklerde SMA nasıl anlaşılır?

Hipotonik bebek olarak da adlandırılan tip-1 SMA hastalarının en büyük belirtisi hareket azlığı, baş kontrolünün olmaması ve sık karşılaşılan solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar neticesinde bebeklerin akciğer kapasitelerinde daralma meydana gelir ve bir süre sonra solunum desteği almak zorunda kalırlar.

SMA Tip 2 belirtileri ne zaman başlar?

Tip 2 (orta seviye) SMA : Tip 1’e göre daha hafif seyreden Tip 2 SMA‘nın belirtileri çoğunlukla 7 ila 18 ay arasındaki bebeklerde görülür.

SMA hastalığı neden olur?

SMA hastalığı, doğuştan gelen genetik bozukluktur. Yani genetik geçişli olan hastalıkta, SMN geni bu hastalarda protein üretemez. Buna bağlı olarak da vücuttaki motor sinir hücreleri sağlıklı bir şekilde beslenemez ve istemli kaslar, zaman içinde görevini yerine getiremez duruma gelir.

SMA neden olur akraba evliliği?

Cevap: Akraba olan fertler evlendiklerinde bütün kalıtsal (genetik) hastalıklar olduğu gibi SMA hastalığının ortaya çıkması ihtimali de artmaktadır. Fakat SMA, sadece akraba evlilikleri ile ortaya çıkan bir hastalık değildir. Ülkemizdeki SMA hastaları arasında akraba evliliği yapmış olanların sayısı oldukça azdır.

SMA Tip 1 tedavi edilebilir mi?

SMA hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. SMA hastalığı çok nadir görülen bir hastalıktır. SMA hastalığı, kas distrofisi adı verilen ve giderek artan güçsüzlük ile kas kütlesi kaybı semptomları ile tanımlanan bir grup hastalıktan birisidir.

SMA tip 1 hastalığı iyileşir mi?

SMA hastalığının henüz kesin tedavisi bulunmamakta ancak çalışmaları son hızla devam etmektedir. Fakat hastalığın belirtilerinin azaltılmasına yönelik faklı tedaviler uzman hekim tarafından uygulanarak hastanın yaşam kalitesi artırılabilir.

SMA anne karnında nasıl belli olur?

Dr. Kuşkucu, “Ailesinde SMA öyküsü olan veya akraba evliliği yapmış anne ve baba adaylarının kan testleriyle taşıyıcı olduğu tespit edilirse hamileliğin 10. haftasında kordon villüs biyopsisi veya 16. hafta sonrasında amniyosentez ile bebeğe dokunmadan SMA hastalığının olup olmadığını öğrenebiliriz” diye konuştu.

SMA kaç yılında kuruldu?

Facebook’ta yoğunlaşılanlar içinde önde geleni 2014 yılında kurulan SMA Türkiye grubu olup, yine 2014’te kurulanSMA Tip-1 Melekleri” ve 2017’de kurulanSMA İçin Elele” adlı gruplar da öne çıkmıştır.

SMA ne zaman belli olur?

Tip I SMA (Werdnig-Hoffmann) Spinal müsküler atrofi tipinin en ağır ilerleyen hastalığıdır. Hastalık doğum öncesi dönemde ve hayatın ilk 6 aylık döneminde başlar.

SMA gen testi nasıl yapılır?

SMA Testi Nasıl Yapılır? Tüm dünyada çok sık görülen SMA hastalığı ile ilgili SMA testi hamilelik süreci içerisinde fetustan alınan amniyotik sıvıdan dna örneği alınması sureti ile yapılmaktadır. Bu tesin sonucuna göre genlerde herhangi bir mutasyon söz konusu ise test aracılığı ile ortaya konacaktır.

SMA tip 2 nasıl anlaşılır?

Tip 2 SMA hiçbir zaman ayakta duramayan, yürüyemeyen ancak emekleyebilen çocuklarda ortaya çıkar, hastalığın ilerleme hızı büyük ölçüde değişebilir. Tip 2 SMA hastalığı çocuğun kollarından çok bacaklarını etkiler. Ayrıca bu tür hastaların ellerinde titreme, skolyoz, güçsüzlük hali, kilo alamama da görülebilir.