Turfanda sebzecilik neye denir?

Turfanda sebzecilik nedir?

Turfanda sebzecilik ne demek? Türk Dil Kurumu’nun resmi sözlüğüne girdiğinizde “turfanda”nın anlamını, “mevsimin başında ilk yetişen (meyve, sebze), yeni, ilk kez ortaya çıkan” olarak göreceksiniz. … Bunun için ilk çıkan sebze ve meyveye “turfanda” deniyormuş.

Turfanda sebzecilik nerede yapılır?

Ancak tekrar özetlemek gerekirse ülkemizin turfanda sebze üretim bölgesidir. Bu bölgede Antalya, Adana, Mersin, Hatay ve Kahramanmaraş illeri vardır.

Turfanda ilk nerede yetişir?

MÖ 500’lü yıllarda yapılan Karız arkları sayesinde dağlardan kar suları Turfan vadisine taşınmış. Vadi sulak ve yeşil bir alan haline gelmiş. Dolayısıyla Türkistan bölgesinde ilk sebze ve meyve Turfan şehrinde yetiştiriliyor ve ülke geneline dağıtılıyormuş. Bunun için ilk çıkan sebze ve meyveye “turfanda” deniyormuş.

Turfan da meyve sebze ne demek?

Turfanda kelimesinin sözlük anlamı mevsiminden önce yetiştirilmiş meyvedir. Yeni ve alışılmamış olan şeyler de turfanda olarak nitelendirilir.

Turfanda ismi nereden gelir?

Hepsi Sincan Bölgesi’ndeki Turfan‘dan gelmektedir.)

Turfanda sebze üretimi hangi ovada daha fazladır?

Çarşamba Ovası‘nda örtü altı dışında yoğunlukta üretilen turfanda sebze ve meyveler hal dükkanlarını doldururken, halde yavaş yavaş hareketlenmeye başladı.

Turfanda tarım nerede?

Türkiye’nin önde gelen tarım kenti olan Mersin, açık alanda ve örtü altında (sera) yetiştirilen turfanda meyvecilikte de ilk sıraya yerleşti. 382 bin hektar tarım alanına sahip kentte, bu alanın 129 bin hektarında meyve üretimi yapılıyor.

Turfanda en cok nerede yetişir?

Türkiye’nin önde gelen tarım kenti olan Mersin, açık alanda ve örtü altında (sera) yetiştirilen turfanda meyvecilikte de ilk sıraya yerleşti. 382 bin hektar tarım alanına sahip kentte, bu alanın 129 bin hektarında meyve üretimi yapılıyor.

Turfanda yetiştirme nedir?

Turfan anlamı, kısaca tanımı Turfanda : Mevsimin başında ilk yetişen (meyve, sebze). Yeni, ilk kez ortaya çıkan. Turfanda meyvecilik : Mevsiminin dışında yapılmış olan meyve yetiştiriciliği. Turfanda sebzecilik : Mevsiminin dışında yapılmış olan sebze yetiştiriciliği.

Turfanda hasat ne demek?

bir meyve ya da sebzenin dogal kosullarda yetisemedigi mevsimlerde yetistirilme tarzi, yontemi.

Turfan bölgesi neresidir?

Turfan, Doğu Asya’da yer alan Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuzeybatısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi‘nin başkenti Urumçi’nin güneydoğusunda konumlanmaktadır.

Son Turfan ne demek?

Turfan anlamı, kısaca tanımı Son turfanda : Bir meyve veya sebzenin mevsiminin sonunda alınan en son ürünü. Turfanda : Mevsimin başında ilk yetişen (meyve, sebze). Yeni, ilk kez ortaya çıkan.

Turfanda neresi?

Turfan Nerededir? Turfan, Doğu Asya’da yer alan Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuzeybatısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi‘nin başkenti Urumçi’nin güneydoğusunda konumlanmaktadır.

Kültür sebzeleri nelerdir?

  • Çok yıllık sebzeler: Kuşkonmaz, Enginar, Yer elması
  • Otsu Sebzeler: Ispanak, Pazı, Hindibağ, Hardal.
  • Salata sebzeleri: Marul, Kereviz, Hindibağ
  • Köklü sebzeler: Pancar, Havuç, Şalgam, Turp.
  • Lahana grubu sebzeler: Lahana, Karnabahar, Alabaş, Brüksel.
  • Fasulye ve bezelye grubu sebzeler: Fasulye, Bezelye, Bakla,

Turfanda tarımı hangi bölgede?

Turfan Havzası (Uygurca: تۇرپان ئويمانلىغى, Turpan Oymanliği; Çince: 吐魯番盆地; Tǔlǔfán Péndì), Çin’in Doğu Sincan Bölgesi‘nde bir çökelti havzadır.