Teratoma tümörü nedir?

Teratom tümörü nasıl oluşur?

Anne karnında embriyonik gelişme endoderm, ektoderm ve mezoderm adı verilen 3 ayrı germ hücrelerinden gelişir. Teratom bu üç germ hücre yaprağından köken alan bir tümördür. İnsan vücudunun tüm yapıları bu üç germ yaprağından geliştiğinden teratom vücudumuzun herhangi bir anatomik bölgesinde gelişebilir.

Teratom tümörü neden olur?

Teratomlar çocuklarda en sık rastlanan germ hücreli tümörlerdir. Bunlar bir veya birden fazla embiryonik germ yaprağından köken alırlar. Totipotansiyel hücrelerden kaynaklandıklarından sakrokoksigeal, gonadal, mediastinal, retroperitoneal, servikal ve intrakranial bölgelerde yerleşir.

Teratom kanser midir?

En sık doğurganlık çağındaki bayanlarda görülür. Matür teratomlarda deri ve deri ekleri, sarı, kahve renkli yağlı yoğun bir sıvı bulunabilir. Ayrıca saç, diş, kıl, kemik ve nöral dokular da yapılarında mevcuttur. Kansere dönüşme olasılığı oldukça düşüktür.

Mature Cystic Teratoma nedir?

Matür kistik teratomlar, diğer adıyla dermoid kist- ler germ hücrelerinden köken alan ve üç germ taba- kasını da içerebilen kistik yapılardır. Tüm ovaryan tümörlerin ’ini oluşturmakta ve en sık görülen benign over tümörü olarak kabul edilmektedirler (1).

Teratom tekrarlar mı?

Dermoid kist vakalarında en sık görülen ve en ciddi komplikasyonlar; torsiyon (kistin burkulması), rüptür (kistin yırtılması, patlaması), enfeksiyon ve kansere dönüşme riskleridir. Dermoid Kistler Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı? Dermoid kistlerin tekrarlama riski ortalama % 3 – 4 şeklindedir.

Teratom benign mi?

Germ hücreli tümörlerden biri olan teratom, üç germinal tabakanın en az birinin, birden fazla elementlerini içerebilir. Bu raporda, mediastende görülen nadir lezyonlardan biri olan mediastinal benign teratom olgusu sunuldu.

Matür kistik teratom neden olur?

Matür kistik teratom (Dermoid kist) neden oluşur? Matür kistik teratom içinde 3 germ hücre tabakasından köken alan yağ, kıl, diş, deri, tırnak, sinir dokusu kas ve kemik dokusu barındırabilir. Yumurtalık dışında birçok organda da (göz, deri, beyin) dermoid kist varlığı gözlenebilir.

Teratom ne demek?

Teratom bir tümör türüdür. Terimin etimolojik kökeni eski Yunanca’da “canavar tümör” anlamına gelen bir terimdir. Teratom her üç gelişme hücresi katmanını (ektoderm, mezoderm ve endoderm) da içeren, cenine özgü dokulardan oluşmuş bir tümördür.

Yumurtalık kisti tekrarlar mı?

Bu tür kistler daha sonraki zamanlarda yumurta çatlamazsa tekrarlayabilir. Kist görülen hastanın 6 ay ara ile bir müddet takibi uygun olur.

Teratom en sık nerede görülür?

Teratom her üç gelişme hücresi katmanını (ektoderm, mezoderm ve endoderm) da içeren, cenine özgü dokulardan oluşmuş bir tümördür. Teratomlar genellikle erkeklerin testislerinde, kadınların yumurtalıklarında ve çocukların kuyruksokumunda ortaya çıkarlar.

Hangi kistler tehlikelidir?

Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.

Kist kaç cm tehlikelidir?

Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm‘yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.

Kistektomi nasil yapilir?

Laparoskopide küçük kesilerle, hastanın karnının içine bir kamere yerleştirilir. Ardından yine 1-2 cm’lik 3-4 kesi ile hastada gerekli kist dışarı çıkarılır. Genellikle; hastaların yumurtalıklarında olan, sebat eden, büyüyen veya şikayetlere yol açan kistler ameliyat edilir.

Kist ameliyattan olduktan sonra tekrarlar mı?

Endometriozis (çikolata kisti) civarının yakılması; kistin sadece içi boşaltılarak yerinde bırakılması ya da rahim dışına alınarak tamamen temizlenememesi durumlarında tekrarlama riski vardır.

Teratom tümörü nerelerde olur?

Teratom her üç gelişme hücresi katmanını (ektoderm, mezoderm ve endoderm) da içeren, cenine özgü dokulardan oluşmuş bir tümördür. Teratomlar genellikle erkeklerin testislerinde, kadınların yumurtalıklarında ve çocukların kuyruksokumunda ortaya çıkarlar.