Üzümün anlamı ne demek?

Üzümü sözlük anlamı nedir?

Üzüm kelimesi Türkçe’de “koparmak” anlamına gelir. Eski Türkçe üz- “koparmak” fiilinden +Im sonekiyle türetilmiştir. … Üzüm kelimesi tarihte bilinen ilk kez üzümüzüm tanesi” Divan-i Lugat-it Türk (1070) eserinde yer almıştır.

Üzüm kökü nedir?

Üzüm kelimesinin kökü üz- yani, kesmek anlamına gelir. Muhtemelen kesilerek alındığından ötürü bu ismi almıştır.

Kayısı anlamı nedir?

Bir kasnak, makara veya dişli de oluşan dönme gücünü başka bir kasnağa aktarmak amacıyla kullanılan ve iki kasnak arasına gerilen araç.

Üzülmek kelimesinin kökü nedir?

Gregor. Üzmek, üzülmek, üzüntü gibi kelimelerin etimolojik kökeni, Eski Türkçede kırmak, koparmak anlamına gelen “üz-“ fiil kökünden gelmektedir.

Uzun kelimesinin kökü nedir?

Eski Türkçe uz “uzak, uzun” sözcüğünden +In sonekiyle türetilmiştir. uza- maddesine bakınız.

Kayışı koparmak ne demek?

kayışı koparmak, delirmek, sıyırmak. ayrıca, bu belirli şartların oluşması da zor değildir. belki karşılıksız bir aşk, büyük bir yük, yenilmez bir düşman. her şeyin sırıtmaya başlaması kayışı ufak ufak kopardığınızın resmidir.

Gayış gibisin ne demek?

genellikle yaşına rağmen diri olduğu iddia edilen ikinci el araçlar için söylenmekte olan övgü cümlesi. son zamanlarda ota boka kullanılan itici ifade.

Tanık kelimesinin kökü nedir?

Eski Türkçe tanuk sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe tanu- “konuşmak, söz söylemek” fiilinden +Ik sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için danış- maddesine bakınız.

Uzanmanın kökü nedir?

Uzman kelimesinin kökü nedir? Türkçe uz “usta, sanatkâr, mahir” sözcüğünden +mAn sonekiyle türetilmiştir.

Kısa kelimesinin kökü nedir?

Eski Türkçe kıs- fiilinden +gA sonekiyle türetilmiştir.

Kayış kopuyor ne demek?

otomobillerin bir ömür boyu kullanılmak üzere satın alındığı dönemlerde en sık rastlanan arıza türü ve türk şöförlerinin araçlarında bir çift naylon çorap bulundurma nedeniydi. vantilator kayışı‘nın kopması da bu kopmalara dahildir… balatayı sıyırmakla aynı anlama gelir.

Gönül penceresinden bakmak ne demek?

Gönül gözüyle bakmak; olayları, eşyayı, varlığı içselleştirmek ve onların özüne varmaktır. Bir şeyin özüne varmasını bilen, o şey üzerinden kendi özünü bulur.

Yaldır yaldır ne demek?

zarf olarak kullanıldığında bazı yörelerde paçoz gibi, sıfat olarak kullanıldığında ise fazlaca kirlenmiş anlamında da kullanılabilen ikileme.

Kayış gibi surat ne demek?

karşımızdaki adamız utanmaz, arlanmaz ve de iflah olmaz bir yüzsüz olduğunu anlatan söz…

Sınav kökü nedir?

Sınav kelimesinin kökeni nedir? “Sınav” sözü “sına-” fiilinden, “sınamak” da “sın”dan gelir. Bu “sın” Eski Türkçede “endam, boy” demekti.