Yapmama borcu ne demek?

Yapmama borcu nedir örnek?

Bu halde bir şeyi yapmama borcu, bir defaya mahsus olmayıp, devamlıdır. Örneğin, bir piyanistin, komşusu olan bir profesörü ra- hatsız etmemek için, her gün iki saat piyano çalmamayı borçlanma- sinda olduğu gibi. Yani, bu hallerde, edimin zaman icinde devam lığı söz konusudur (27).

Hukukumuzda borcun kaynakları nelerdir?

Sözleşme: İki tarafın karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanıyla yaptığı sözleşmeler borç doğururlar. Sözleşmelerden “ifa borcu” doğar. 2. Haksız fiiller: Hukuka aykırı olarak verilen zararlardan da borç doğmaktadır.

Yapmama edimi nedir?

Yapmama Edimi : Borçlu bir şeyi yapmamak üzere taahütte bulunmasıdır. Örneğin Evinin manzarasını kapatacak şekilde inşaat yapılmaması gibi. Şahsi Edim : Borçlu eğer borcunu şahsi yada bedensel bir emek harcayarak ödüyorsa bu edim şahsi edimdir.

Bir borç ilişkisini doğuracak olan durumlar nelerdir?

Borcun unsurları, borç ilişkisinin doğabilmesi için bulunması zorunlu olan temel öğelerdir. Her borç ilişkisinde alacaklı (dâin), borçlu (medîn) ve edim (mevzû) olmak üzere üç temel unsur bulunur. Bunlara borcun tarafları, borcun konusu ve borcun sebebi denilmektedir.

Taraf borçlu ne demek?

Borç ilişkisi, iki taraf arasındaki bir hukuki bağdır ki, bu bağ gereğince, taraflardan biri (borçlu) bir şeyi verme, yapma veya yapmama yani bir edimi yerine getirme borcu altına girer. Öteki taraf (alacaklı) ise, borçlunun borcunu ifa etmesini istemek hakkına sahip olur.

Borç ilişkisi nedir örnek?

Borç, bir kişiyi (borçluyu), diğer bir kişiye (alacaklıya) bir edimi yerine getirme (bir şey verme, yapma ve yapmama) yükümlülüğü altına sokan hukuki bağdır. Örneğin; alım-satım sözleşmesinde alıcı ile satıcı arasında geniş anlamı ile bir borç ilişkisi kurulur. …

Diyaneten borç nedir?

Hukukî müeyyideden mahrum olup yargı yoluyla talep ve tahsili mümkün olmayan fakat hakikatte var olup dinen ve ahlâken ödenmesi gereken borca, diyaneten borç denilir.

Borcun yerine getirilmesine ne denir?

İfa: (Yerine getirme) Edimin yerine getirilmesidir. Usulüne uygun ve eksiksiz ifa ile borç sona erer. Ancak bazı durumlarda borç sona erse bile “Borç İlişkisi” devam edebilir.

Eksik borçlar nelerdir?

Eksik borçlar, geçerli olarak doğan borçlardır. Borçlu tarafından ifa edilebilir. Borçlu, bu borçları ifa ettiği zaman, iadesini de talep edemez. Eksik borçların ifa edilmesi sebepsiz zenginleşme ve bağışlama olmaz.

Borcun çeşitleri nelerdir?

Bireysel borçlar: Kişilerin başka kişilerden, kurumlardan ya da bankalardan aldıkları borçlar bu kategoriye dahildir. Kurumsal borçlar: Kurumların başka kurumlardan, bireylerden ya da finans kurumlarından aldıkları borçlardır. Kamusal borçlar: Devletin kamu işlerinde kullanmak üzere yaptığı borçlanmalardır.

Takasın koşulları nelerdir?

Takastan bahsedilmek için, her şeyden önce iki ayrı kimsenin karşılıklı olarak birbirlerinden alacaklı olmaları gerekir. Henüz doğmamış veya takas anında sone ermiş alacaklar takas edilemez. Takas edilecek alacaklar aynı nitelikte, aynı türden olmalıdır.

Hukukta edimin şartları nelerdir?

Borcun unsurları

  • Edim: Borcun konusu olan her şeydir. …
  • Borçlu: Edimi yerine getirmekle yükümlü olan taraftır. ( …
  • Alacaklı: Edimin yerine getirilmesini isteme hakkına sahip olan taraftır. ( …
  • Talep: Borcun ödenmesinin istenmesidir.
  • İfa: (Yerine getirme) Edimin yerine getirilmesidir.

Icrada taraf borçlu ne demek?

İcra takibinde taraflar; takip talebinde bulunan alacaklı takip edilen ise borçlu olarak tanımlanır.

Icra dosyasında taraf borçlu ne demek?

İcra takibinin tarafları alacaklı ve borçludur. Alacaklı; takipte bulunarak alacağını tahsil etmek isteyen kimse iken borçlu ise kendisine karşı takip başlatılan kimsedir.

Borç ilişkisi kavramı nedir?

Borç ilişkisi, borçlu ve alacaklı olmak üzere iki taraf arasında bir edimin yerine getirilmesine dayanan hukuki bağdır. Edim, borçlu açısından bakıldığında borç, alacaklı açısından bakıldığında ise alacaktır.