Erzurum Tepsi Minare hangi beyliğe aittir?

Tepsi Minare kim yaptırdı?

Kale Mescidinin Güney Batı köşesinde Tepsi Minare yer almaktadır. Bu eser Saltuklu beyi Ebul Muzaffer Gazi İnanç Biygu Alp Tuğrul Bey tarafından yaptırılmıştır. 12.Yüzyılın ilk yarısında yapıldığı kitabesinden anlaşılmaktadır.

Tepsi Minare hangi uygarlığa aittir?

Türklerin, yazı ile bütünleşen sayısız ebedî anıtsal eserlerinden biri de Saltukluların inşa ettiği Erzurum‟daki Tepsi Minare‟dir.

Erzurum Saat Kulesi kim yaptı?

Erzurum Saat KulesiErzurum Erzurum‘da İslami döneme ait en eski eserlerden biri olarak kabul edilen Saat Kulesi, 12. yüzyıl ortalarında Saltuklu Hükümdarı Ebu’l Kasım tarafından İç Kale Mescidi’ne minare olarak yaptırılmıştır.

Erzurum Tepsi Minare ne zaman yapıldı?

Erzurum Kalesi’nin içinde bulunan Tepsi Minare‘ye Saat Kulesi de denilmektedir. Yer yer tahrip olan serefe gövdesindeki kitabesine göre Saltuklu Emirlerinden Muzaffer Gazi bin Ebü’l Kasim tarafindan 12. yüzyilin ilk yarisinda yaptirilmistir.

Erzurum Kale Mescidi kime ait?

Saltuklu Emîri Ebü’l-Muzaffer dönemine (1189-1197) ait olduğu kabul edilen mescid, İçkale’nin güney duvarında yarım silindir bir burca bitişik olarak inşa edilmiştir.

Erzurum Kale Cami kime ait?

Kale Camisi‘nin kitabesi günümüze gelememiştir. Bu cami kale muhafızları için XII. yüzyılda Saltukoğlu İnanç Biygu Alp Tuğrul tarafından yaptırılmıştır.

Erzurum Ulu Cami kim tarafından yapılmıştır?

Erzurum Ulu Cami; Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından 1179 yılında yaptırılmıştır. Saltuklular’ın “Atabey” isminden dolayı buraya “Atabey Camisi” de denmektedir.

Hatuniye Medresesi ne amaçla yapılmıştır?

Hatuniye Medresesi, Osmanlı Dönemi padişahlarından birisi olan II. Bayezid’in annesi adına yaptırılmış bir medresedir. Günümüzde restore edilmesinin ardından ziyarete açılmıştır. Ziyaretçiler tarafından hala ilgi görmekte olan Hatuniye Medresesi ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Erzurum Saat Kulesi ne zaman yapıldı?

Erzurum‘un tarihsel sürecine eşlik eden ve şehrin simgelerinden biri olan Saat Kulesi, 1124-1132 yıllarıyla tarihlendirilmektedir. Kule, İç Kale Camii’ne minare olarak yaptırılmış olsa da gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Halk arasında Tepsi Minare ve Kule olarak adlandırılmaktadır.

Erzurum Saat Kulesi kaç yılında yapıldı?

Erzurum‘da, saat kulesi, tepsi minare, kesik kule ve minare kule gibi adlarla anılan bu tarihi yapı şehrin bir çok noktasına hakim olma özelliğine sahip… Erzurum‘un tarihsel sürecine eşlik eden ve şehrin simgelerinden biri olan Saat Kulesi, 1124-1132 yıllarıyla tarihlendirilmektedir.

Erzurum Kale Camii hangi beyliğe aittir?

Saltuklu beyleri, kültüre, sanata ve mimari eserlere çok önem vermişler ve sahip oldukları yerlerde çeşitli mimari eserler yaptırmışlardır. Melik Gâzi; Kale Camii ve Tepsi Minareyi inşa ettirmiştir. 1179’da inşa edilen Erzurum Ulu Camii‘ni Nâsıreddin Muhammed yaptırmıştır.

Erzurum Kale Mescidi hangi döneme aittir?

Tarih boyunca Assurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren Erzurum Kalesi, 11. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. İç kalede Erzurum‘daki ilk Türk-İslam eserlerinden Saltukoğulları dönemine ait Kale Mescidi ve Tepsi Minare bulunmaktadır.

Erzurum Kale Cami nerede?

Erzurum KalesiErzurum İç kalenin avlusunda tuğladan bir hamam ve oda halinde mekânlar yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde iç kalenin kuzey duvarı bitişiğinde İç Kale Mescidi yapılmıştır. Kırklar Türbesi, Ebu İshak-ı Kâzerûnî Türbesi ve Ali Ağa Çeşmesi de bu yapılara eklenmiştir.

Ulu Cami hangi şehre ait?

Bursa Ulu Camii Bursa Merkezde, Atatürk Caddesi, Orhan Gazi Parkı’nın bulunduğu alanda Yıldırım Bayezid tarafından 1396- 1400 yılları arasında yaptırılmış olan bir camidir. Bursa Ulu Cami bugün Bursa’nın en çok ziyaret edilen yapılarından bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple oldukça önemli bir mimari yapıdır.

Hatuniye Medresesi hangi beylik döneminde yapılmıştır?

Dulkadiroğulları’ndan Nasıreddin Mehmed tarafından 1432 yılında Kayseri’nin beylikler ve Osmanlılar arasında sık sık el değiştirdiği bir dönemde yaptırılmıştır. Yapı, tek katlı, açık avlulu ve iki eyvanlı olarak tasarlanmıştır.