Seferi oruç şartları nelerdir?

Seferinin şartları nelerdir?

İlk görüşe göre seferî sayılabilmek için mesafe önemlidir ve 90 kilometre ve ötesine giden Müslümanlar, Şafii mezhebinde olduğu gibi seferîdir. İkinci görüşe göre seferî sayılabilmek için zaman şartı mevcuttur. Bu görüşteki insanlar, on sekiz saat veya daha uzun süre yolculuk yapan kişiyi seferî olarak kabul ederler.

Seferi oruç kaç gün sürer?

Yaşanılan şehrin dışında en az 90 km uzaklıkta bir yere yolculuk yapılacaksa; seferi oruç tutulabilir. Kişi yolculuk yaptığı şehirde 15 günden fazla kalacaksa, o artık gittiği yerde misafir değildir ve orada oruç tutma görevini taşımaktadır.

Oruç tutmamak için kaç km seferi olur?

Buna göre, Ramazan ayında bulunduğu yerden en az 90 km. uzaklıkta bir yere yolculuk yapan kimse yolculuk süresince oruç tutmayabilir. Gittiği yerde 15 günden az kalacaksa hüküm yine aynıdır.

Seferilik kaç gün sürer Diyanet?

Buna karşılık bir yolcunun on beş günden az kalmayı planladığı yerde seferîlik hükümleri devam eder; bu yere vatan-ı süknâ ve vatan-ı sefer denir.

Seferi olmak için nasıl niyet edilir?

Sual: Seferi iken namazda nasıl niyet edilir? Rekat sayısını ve seferi olduğunu söylemeye gerek yok. Her zamanki gibi niyet edilir. Mesela (Niyet ettim öğle namazının farzını kılmaya) denir.

Uzun yolculukta oruç tutulur mu?

Ramazan ayında en az 90 km. mesafeye yolculuğa çıkan kimse oruç tutmayabilir. … İkamet ettiği yerden en az 90 km. veya daha fazla mesafeye yolculuk yapan ve gittiği yerde 15 günden az bir süre kalmaya niyet eden kimse dinen misafirdir.

Seferi iken oruç nasıl açılır?

Seyahate çıkan kişilerin, imsak ve iftarları o anda bulundukları yere göre yapmaları gerekir. Uçakla seyahat eden oruçlu kişiler de, uçuş esnasında uçağın üzerinde bulunduğu yere göre imsak ve iftar yapmalıdırlar.

90 km seferi olur mu?

Seferi, kişinin herhangi bir nedenle ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola çıkmış kişiye de seferi veya müsafir denilir. İkamet ettiği yerden 90 km. uzağa giden seferi sayılır.

Seferilik kaç gün diyanet?

Buna karşılık bir yolcunun on beş günden az kalmayı planladığı yerde seferîlik hükümleri devam eder; bu yere vatan-ı süknâ ve vatan-ı sefer denir.

Hanefi mezhebine göre seferi kaç gündür?

Bilindiği gibi İmam Ebû Hanife’ye göre uzun yolculuğun süresi üç gün ve üç gecedir. Hanefî fakihler bu süreyi yaklaşık 85-90 km. olarak tespit etmişlerdir.

Seferilikte 15 gün nasıl hesaplanır?

Pazartesi güneş batana kadar giriş günü olup hesaba katılmaz. 2 hafta sonraki Salı günü (3. Salı) güneş batmadan evvel hareket ederse, seferî sayılır. Salı günü güneş battıktan sonra hareket ederse, mukim sayılır. Çünki artık Çarşamba başlamıştır ve 15 gün dolmuştur.

Seferi olmak için niyet şart mi?

Kişinin fiili olarak yolculuğa başlaması gerekmektedir. Gidilen yerde on beş günden az kalınmaya niyet edilmesi de seferi olmanın şartlarındandır. … Yolculuğa çıkan kişilerden seferi veya misafir olarak bahsetmek mümkün olmaktadır.

Seferi namazına nasıl niyet edilir Diyanet?

Seferi olan kişilerin namaza farklı bir şekilde niyet etmelerine gerek yoktur. Yolculuğa başlarken kişinin seferi olma niyetinde olması yeterli olacaktır. Bunun dışında namaz kılarken ayrıca seferi namazı kılmak için niyet edilmeyebilir.

Seferilikte oruç tutulur mu?

Seferi olan bir kimsenin yani yolculuğa çıkmış müminin oruç tutmaması caizdir. Ancak üzerinde hala oruç farzı bulunur ve kişi orucunu daha sonra tutmak üzere kazaya bırakmış olur.

Seferdeyken oruç tutulur mu?

Oruç tutabilirse sevab kazanır, açlık ve susuzluğa dayanamayıp bozarsa günah olmaz. Seferdeyken, orucu özürsüz bozana kefaret gerekmez.