Seçim propagandası ne zaman yapılır?
Propaganda yapmak yasak mı?
b) Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılmasının yasak olduğuna (298/55/B-2), Ancak siyasi partilerin kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajları her zaman gönderebileceklerine (298/55/B-2).
Seçim propagandası ne demek?
Propaganda tarafsız bilgi sağlama yerine, en temelde kendi kitlesini etkileyecek bilgiyi sunar. Mesaj doğru olsa da yönlü olabilir ve olayın tümünü dengeli bir şekilde sunmayabilir. Genellikle politikada; eski ifadeyle “seçim propagandası” ya da günümüz ifadesiyle “seçim kampanyası” şeklinde kullanılır.
Seçim süreci ne zaman başlar?
(3) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev sürelerinin dolmasından önceki son Pazar günü oy verme günüdür. Görev süresi, birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir.
298 sayılı kanun nedir?
Madde 49 – (26/4/1961 tarih ve 298 sayılı Kanunun hükmüdür.) Seçimlerde propaganda, bu kanun hükümleri dairesinde serbesttir. Madde 57 – (26/4/1961 tarih ve 298 sayılı Kanunun hükmüdür.) Seçimlere katılan siyasi partiler, bağımsız adaylar, duvar ilanı asmak, el ilanı ve her türlü matbua dağıtmakta serbesttir.
Örgüt propagandası suçu kaç yıl?
“Terör örgütünün propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
Örgüt propagandası kaç yıl?
3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunun 7/2 sinde düzenlenmiştir. Kanuna göre; Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Seçim propagandası kaç gün sürer?
Yasanm 49/II maddesine göre propaganda dönemi on gündür. Oy verme gününden önceki onuncu günün sabahı başlar ve oy verme gününden önceki günün saat 18.00’inde sona erer. Bu, aynı zamanda törenlere ve seçim yasaklarına ilişkin dönemdir.
Din propagandası yapmak ne demek?
din olarak adlandırılabilecek belirli bir inanç sisteminin ilkelerinin duyurulması, yaygınlaştırılması amacıyla tercih edilen fiili ve görsel metodların tümü. sadece bir inancın değil, genel anlamda “bir dinin gerekli olduğunu” vaaz eden tüm çabalar için de kullanılabilecek tabir.
Erken seçime ne zaman gidilemez?
Anayasa gereği, ara seçim her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden 30 ay geçmedikçe ve genel seçimlere 1 yıl kala ara seçime gidilemez. Ancak, bir ilin veya seçim çevresinin TBMM’de üyesi kalmaması halinde boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk Pazar günü o seçim çevresinde ara seçime gidilir.
2022 seçim ne zaman?
Bir sonraki Türkiye genel seçimleri, en geç 18 Haziran 2023 veya daha erken bir tarihte düzenlenecektir.
Seçmen olma şartları nelerdir?
Oy kullanmak için gereken şartlar nelerdir? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.
Kimler genel seçimde oy kullanamaz?
Kimler oy kullanamaz?
- Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
- Askeri öğrenciler,
- Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).
Sempatizanlık suç mu?
Yasalarımıza göre sadece sempatizan olmak suç kapsamına alınmamış, hatta Pankart ve gösteri yapmak örgütsel faaliyet için tek başına kanıt sayılmamaktadır. Keza ev ve iş yerlerinde örgütün görsel ve yazınsal materyallerinin bulunması dahi suç kapsamına girmemektedir.
Terör örgütü propagandası suçu hangi mahkeme?
Bahsi geçen olay nedeniyle başlatılan soruşturma sonucunda Cumhuriyet Başsavcılığı, başvurucunun terör örgütünün propagandasını yapma suçundan cezalandırılmasını talep etmiştir. Yargılamayı yürüten Ağır Ceza Mahkemesi (Mahkeme) başvurucunun 2 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetmiştir.
Propaganda cezası kac yil?
3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunun 7/2 sinde düzenlenmiştir. Kanuna göre; Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.