Seyit Onbaşı metni konusu nedir?

Seyit Onbaşı metnin ana fikri nedir?

Araştırmanın Ana Fikri: Çanakkale Savaşı, Türk milletinin vatan sevgisini gösteren en önemli olaydır. b) “Çanakkale Savaşı ve Vatan Sevgisi” konulu bilgilendirici bir metin yazınız.

Yuvarlak biçimli çok ağır top mermisi nedir?

Gülle kelimesi Türkçe’de “top, top mermisi, yuvarlak ve ağır şey” anlamına gelir.

Sizce Seyit Onbaşı ya 4 insan gücü veren Duygu’nun kaynağı ne olabilir?

3. Sizce Seyit Onbaşı‘ya dört insan gücü veren duygunun kaynağı ne olabilir? Cevap: Vatan sevgisi ve inanç duygularıdır. 4.

Seyit Onbaşı’nın köyünde hangi ürün yetişir?

Balıkesir in Havran İlçesinin Çamlık Köyünde doğdum. (…) Köyümde hayvan güderdim, Ayrıca aileme yardım eder, birlikte zeytin toplardık. Mert, çalışkan ve cesur bir çocuktum.

Seyit Onbaşı Çanakkale Savaşı’nda top mermisini kaldırırken neler hissetmiş olabilir?

Çanakkale Savaşında top mermisini kaldırırken bu merminin topun namlusuna ne olursa olsun sürülmesi gerektiğini hissetmiştir. Kendisini buna mecbur hissetmiştir.

Seyit Onbaşı mermiyi neden tek başına taşıdı?

Cevap: Toplardan yalnızca bir tanesi sağlam kalmış onun da vinci bozukmuş.

Niğdeli Ali Çavuş Kimdir?

Niğdeli Ali Kimdir? Seyit Onbaşı’nın 276 kg’lık top mermisini kaldırdığı resimde hemen arkasında duran Niğdeli Ali‘dir… Niğdeli Ali, aynı zamanda Seyit Onbaşı’nın en yakınlarından biriydi. Cephe gerisinde birlikte çokça vakit geçirir, savaşın zor şartlarında az da olsa dertleşme imkânı bulurlardı.

Seyit Onbaşı top mermisini ateşlemek için neler yapmış metinde bu bölümü tekrar okuyunuz Olayları oluş sırasına göre yazınız?

Olayları oluş sırasına göre yazınız. Cevap: Kararlılık ve inanç gücüyle, mermiyi bir defada kaldırmış, mermiyi topa yerleştirmek için basamakları çıkmış, ağırlığı hissetmiyormuş artık! Tek düşüncesi varmış; o da hedefi vurmakmış!,. Mermiyi topa sürmüş, ateşlemiş ve gemiyi vurmayı başarmış.

Seyit Onbaşı ne kadar kaldırdı?

Seyit Onbaşı‘nın o gün kaldırdığı top mermilerinin ağırlığı hakkında çeşitli kaynaklarda farklı bilgiler bulunur. Mecidiye Tabyası’nda sergilenen savaştan kalma top mermisini hassas kantarla tartan araştırmacılar, Seyit Onbaşı‘nın sırtladığı net kütlenin 215 kilogram olduğunu belirlemiştir.

Seyit Onbaşı hangi cephede savaşmıştır?

Seyit Ali Çabuk veya bilinen adıyla Seyit Onbaşı (Eylül 1889 – 1 Aralık 1939), I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi’nde çarpışan Türk asker.

Seyit Onbaşı top mermisini neden tek başına taşıdı?

Cevap: Toplardan yalnızca bir tanesi sağlam kalmış onun da vinci bozukmuş.

Seyit Onbaşı mermiyi ateş deyince ne olmuş?

Bunun üzerine Seyit Onbaşı, bir mermiyi sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Attığı mermi, “Ocean” adlı İngiliz zırhlısına isabet etti. İsabet alan gemi, sürüklenerek Nusret’in yerleştirdiği mayınlara çarpıp battı. Bu atış, savaşın seyrini değiştirdi.

Seyit Onbaşı nasıl taşıdı?

Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlar, bu saldırıyı püskürttü. Yapılan atışlar sebebiyle tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalandı. Bunun üzerine Seyit Ali, 276 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi.

Seyit Onbaşı mermiyi gerçekten kaldırdı mı?

İngiliz zırhlısı Ocean gemisinin batırılmasında ve savaşın seyrinin değiştirilmesinde büyük pay sahibi olan Seyit Onbaşı‘nın kaldırdığı top mermisi, savaşın simgelerinden oldu.

Niğdeli Ali ne zaman öldü?

Emekli sandığından alınan 1976 yılına ait belgede 7 Nisan 1960 yılında vefat eden Ali Uğur’un kızı Hatice Erdem’e bağlanan aylık hakkında bilgiler bulunmaktadır. Buna göre, 1971 yılında 183 Lira 33 Kuruş ile başlayan aylığın Milli Savunma Bakanlığında Er rütbeli Ali Uğur’un ölümü nedeniyle bağlandığı belirtilmektedir.