Su kasidesinin anlamı nedir?

Su Kasidesi ne anlatıyor?

Su Kasidesi Fuzûlî’nin kasidelerinden biridir. Aruzun “fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün” kalıbıyla yazılmıştır. Redifi “Su” olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed’i övmek amacıyla yazmıştır.

AB gündür ne demek?

(ﺁﺑﮕﻮﻥ) sıf. (Fars. āb “su” ve gūn “renk” ile āb-gūn) Su renginde, mâvi, gök mâvisi: Bir zaman çün kim bu çarh-ı âbgûn / Geh ser-efrâz oldu vü geh ser-nigûn (Ahmedî). Âbgûndur günbed-i devvâr rengi bilmezem / Yâ muhît olmuş gözümden günbed-i devvâra su (Fuzûlî).

Hayretinden parmağın dişler kim etse istima?

Hayret ilen barmağın dişler kim itse istimâ Barmağından virdügin şiddet günü Ensâr’a su (Mihnet günü Ensâr’a parmağından su verdiğini (bir mucize olarak parmağından su akıttığını) kim işitse hayret ile (şaşa kalarak) parmağını ısırır.)

Fuzûlî’nin Su Kasidesi ndeki söz sanatı nedir?

Su Kasidesindeki Söz Sanatları Fuzulinin burada gönlündeki özlem yerine ateş (od) kelimesini kullanması açık istiaredir. İkinci dizede ise soru sorma yani istifam sanatından yararlanmıştır. Ayrıca beyitte su ve ateş kelimeleri birbirinin zıttı olarak kullanılmış yani tezat sanatı yapılmıştır.

Su Kasidesi özellikleri nelerdir?

Su Kasidesi, iki mısradan oluşan, nazım parçası beyitlerden meydana gelmiştir. Kaside olması sebebi ile beyitler arasında anlam bütünlüğü bulunur. Su Kasidesi toplamda 32 beyitten meydana gelmektedir. Kasidede bulunan kelimeler aruz ölçüsüne uygun olan seslerden oluşturulmuştur.

Fuzûlî su kasidesi türü nedir?

Su kasidesi bir naat’tır. 5. Yazılan her beyit bir övgü içermektedir.

Saçma ey göz Eşkden gönlümdeki odlara su Kim bu denlü tutuşan odlara kılmaz çâre su?

Saçma ey göz eşkden gönlümdeki odlara su Kim bu denli dutuşan odlara kılmaz çare su. Ey göz! Gönlümdeki ateşlere su saçma. Çünkü bu kadar tutuşan ateşe su çare olmaz.

Devvar ne demek?

(ﺩﻭّﺍﺭ) sıf. (Ar. devr “dönmek”ten devvār) Çok dönen, dâima dönen, devreden: Âb-gûndur künbed-i devvâr rengi bilmezem / Yâ muhît olmış gözümden künbed-i devvâra su (Fuzûlî).

Su Kasidesi hangi döneme aittir?

Şiire ilginin bu derece büyük olması klasik şiir geleneği dediğimiz geleneğin doğmasına vesile olmuştur. Bu gelenek içerisinde Fuzûlî gibi bir abide şahsiyetin 16. yüzyılda yazdığı na’t kasidesi olan, meşhur Su Kasidesi‘nin, geçmişte ve bugün yeri ve önemi tartışılamaz.

Su Kasidesi kaç beyitten oluşur?

Su Kasidesi toplamda 32 beyitten meydana gelmektedir. Kasidede bulunan kelimeler aruz ölçüsüne uygun olan seslerden oluşturulmuştur. Su Kasidesinde Hz. Muhammed su olarak düşünülür.

Edebi sanatlar söz sanatları nelerdir?

SÖZ SANATLARI

  • TEŞBİH (BENZETME) …
  • İSTİARE (Eğretileme)
  • MECAZ-I MÜRSEL (Ad Aktarması)
  • KİNAYE.
  • TEŞHİS (Kişileştirme) ve İntak (Konuşturma)
  • TARİZ (İğneleme, söz dokundurma)
  • TENASÜP (uyum, uygunluk)
  • TEVRİYE (Çift gerçek anlamlı, )

Su kasidesinin nazım biçimi nedir?

Nazım birimi beyittir. Beyit sayısı 33-99 arasında değişir. Kasidenin ilk beyitine matla denir. Şair kasidesi içinde matlayı tekrar ederse tecdid-i matla denir.

Gazelde işlenen konular nelerdir?

Gazelde konu aşk, şarap, güzellik ve aşkın ıstırabıdır. Dize ortalarında iç uyaklı olan ve dörlük haline getirilebilen gazellere musammat gazel denir. Gazelller redifleriyle adlandırılır. Konu bakımından Halk şiirindeki koşmaya benzer.

Su Kasidesi hangi Kaside türü?

Kaside Türleri, Kaside Çeşitleri Münacat: Allah’a yalvarıp, ondan yardım dilenen kasidelerdir. Naat: Hz. Muhammed’i övmek amacıyla yazılan kasidelerdir. Su Kasidesi buna örnektir.

Naat türü nedir?

Naat, İslam Peygamberi Muhammed’i övmek veya niteliklerini aktarmak amacıyla yazılan şiirdir. Kelime anlamı olarak “övmek, methetmek” gibi anlamlara gelir. Naatları yazan kişilere na’t-gü, naatları dinsel törenlerde okuyan kişilere de na’t-han denir. Arif Nihat Asya’nın “Naat” adlı şiiri bu türe bir örnektir.