Rekabet hukuku hangi alan?

Rekabet hukuku hangi hukukun alt dalıdır?

Doktrinde genel kabul gören görüş, Rekabet Hukuku‘nun bir kamu hukuku dalı olduğu ve tazminat hukuku bağlantısı nedeniyle özel hukuk anlamında da sonuç doğurduğu yönündedir.

Rekabet Kurumu özel mi?

Rekabet Kurumu, 7 Aralık 1994 tarihinde kabul edilen 4054 sayılı “Rekabetin Korunması Hakkında Kanun”da kurulması öngörülen ve bu kanunun uygulanmasından sorumlu kurumdur….Rekabet Kurumu (Türkiye)

Genel bilgiler
Bağlılığı Ticaret Bakanlığı
Adres Bilkent Plaza B3 Blok 06800 Bilkent, Ankara
Personel sayısı 372
Yıllık bütçe ₺115.750.000 (2020)

Rekabet nedir hukuk?

Rekabet hukuku, serbest piyasa ekonomisini destekleyen ve sürdürmeyi amaçlayan, şirketlerin rekabete aykırı davranışlarını düzenleyen bir hukuk dalıdır.

Rekabet hukuku kartel nedir?

Kartel: Rekabet hukukunda toplumsal refah açısından en sakıncalı ihlal türü olarak genel kabul gören karteller, belirli bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabeti azaltmak veya kısıtlamak amacıyla bu piyasadaki teşebbüsler arasında gerçekleştirilen gizli veya açık anlaşma veya birliktelikleri ifade etmektedir.

Yapılan yerinde incelemede kurum uzmanlarına hangi tür bilgi verilebilir?

Kurum uzmanları, teşebbüse ait her türlü dijital veriyi bulunduran sunucu, masaüstü/dizüstü bilgisayar, taşınabilir cihaz gibi bilişim sistemleri ile CD, DVD, USB, harici hard disk, yedekleme kayıtları, bulut servisleri gibi depolama araçları gibi ortamlarda inceleme yapmaya yetkilidir.

Türk rekabet hukuku hangi sisteme dahildir?

Türkiye‘de rekabet hukuku, serbest piyasa ekonomisindeki rekabet sisteminin dengeli ve yeknesak bir biçimde uygulanmasını sağlayıcı düzenlemelerin, Türkiye için sağlanması amacıyla oluşturulan hukuk kurallarıdır.

Rekabetin amacı nedir?

Rekabet, üstünlük sağlama amacı ile rakiplere karşı yürütülen yarışma etkinliklerinin bütünüdür. Bu terim işletmecilik, iktisat, çevrebilim, spor ve sanat dallarını da içeren alanlarda sıkça kullanılır. Rekabet iki ya da daha çok güç, kuruluş, işletme, sistem, birey, ya da grup arasında yeralabilir.

Rekabet ihlalinden zarar görenler hangi oranda tazminat?

Buna göre; zarar, tarafların “anlaşmaları” ya da “kararları” veya “ağır ihmallerinden” kaynaklanıyorsa, hâkim zarar görenlerin talebi üzerine uğranılan maddi zararın ya da zarara neden olanların elde ettiği veya elde etmesi muhtemel karların üç katı oranında tazminata hükmedebilecektir.

Mali Hukuk kaça ayrılır?

Mali hukuk; gelir hukuku ve gider hukuku olmak üzere temelde ikiye ayrılırken, bütçe hukukunu da mali hukukun üçüncü alt dalı olarak nitelendirmek mümkündür.

Hukukun alt dalları nelerdir?

Hukukun alt dalları nelerdir?

  • Anayasa Hukuku,
  • İdare Hukuku,
  • Ceza Hukuku,
  • İcra İflas Hukuku,
  • Devletler Genel Hukuku,
  • Vergi Hukuku,
  • Yargılama Hukuku,

BE 12 Ağu 2564

Rekabet Kurumu Devletin mi?

Yukarıda da ifade edildiği üzere, Devlet 1982 Anayasası’nın kendisine verdiği bu görevi, 1994 yılında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu kabul edilmesi ve 1997 yılında bu Kanunu uygulamakla yükümlü otorite olan Rekabet Kurumunun tesis edilmesiyle yerine getirmiştir.

Rekabet Kurumu resmi kurum mu?

Kurumun Kuruluşu ve Hukuki Yapısı Madde 5- Rekabet Kurumu, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve diğer kanunlarda öngörülen görevleri yerine getirmek üzere Kanunla kurulmuş, yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak kullanan, idari ve mali özerkliğe sahip, kamu tüzel kişisidir.

Rekabet tanımı nedir?

Rekabet, üstünlük sağlama amacı ile rakiplere karşı yürütülen yarışma etkinliklerinin bütünüdür. Bu terim işletmecilik, iktisat, çevrebilim, spor ve sanat dallarını da içeren alanlarda sıkça kullanılır. Rekabet iki ya da daha çok güç, kuruluş, işletme, sistem, birey, ya da grup arasında yeralabilir.

Türk rekabet hukuku nedir?

Rekabet hukuku, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunması amacına yönelik olarak oluşturulan kurallar üzerine inşa edilmiş bir hukuk dalıdır. … Rekabet kurallarında öngörülen yasaklama ve kontrol ile temel olarak, mal ve hizmet piyasalarında kartelleşme ve tekelleşmenin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Kartel nedir örnek?

Kartel kısaca, aynı mal ve hizmeti üreten çeşitli teşebbüslerin aralarındaki rekabeti tamamen kaldırmak veya azaltmak amacıyla birleşmelere kartel denir. Karteller, sadece belli alanlarda ekonomik özgürlüklerini sınırlandırır. … Örneğin, kömür ve demir-çelik en ideal kartel konusudur.