Surların anlamı nedir?

SÛR ne demek TDK?

sur / sûr. Bir şehri kuşatan yüksekçe kale duvarı. Yüksek duvar. Kale.

Sürmeye ne demek?

Uzatmak, ileri doğru itmek. Dokundurmak, değdirmek.

Haşir nedir kısa?

Haşr kelimesi dinde tam olarak ölülerin kıyâmette diriltilerek hesap için mahşerde toplanması anlamlarına gelir. Bu bakımdan mahşer meydanında haşrolunacağı dindarlar tarafından inanılmaktadır.

Hisari ne demek?

Hisar ne demektir anlamı? (ﺣﺼﺎﺭ) i. (Ar. ḥiṣār) Bir yerin korunması için yapılan yüksek duvarlı, kuleli, bâzan etrâfı hendeklerle çevrili küçük kale, kerman: Seng-i melâmet ile çekin çevreme hisâr / Eşkim fenâya vermesin ehl-i selâmeti (Fuzûlî).

Sur cekmek ne demek?

kavga esnasında başka bişey bulamadığı için erkeğin * cebindeki sürmeyi kullanmak üzere çıkarması.

Dinde SÛR ne demek?

Sûr, İslam inancına göre, İsrafil meleğin üfleyerek kıyamet gününün geldiğini haber vereceği araç.

En kısa süre ne demek?

bir müessesenin bir işi yapması için gereken sürenin müşteriye ifade edilen biçimi.

Tarla sürmek ne demek?

tarlayı tarim icin daha elverisli hale getirme yada ürünün ihtiyacina gore ürünü daha verimli hale getirme eylemi.. tarlaya tekerlek ve direksiyon takıp bir yerden bir yere gitmek anlamına gelir.

Sürmek kelimesinin kökü nedir?

Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) sürü- “gütmek, sürüklemek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen sür- fiili ile eş kökenlidir.

Haşr olmak ne demek?

1. Toplanmak, kıyâmet günü dirilip bir araya gelmek: Ben o mahv-ı şu’le-i âteş-hurûş-ı hasretim / Haşrolunca cismime kabr ü kefen bîgânedir (Hersekli Ârif Hikmet). 2. Bir arada berâber yaşamak, haşir neşir olmak.

Haşir yeri ne demek?

Sözlükte “bir topluluğu bulunduğu yerden zor kullanarak çıkarıp bir meydanda toplamak” mânasına gelen haşir (haşr) kelimesi, kıyamet gününde yeniden diriltilen (ba’s) bütün varlıkların hesaba çekilmek üzere bir meydana sevkedilip toplanmasını ifade eder. Toplanılacak yere mahşer, mevkıf veya arasât denir.

Rumeli Hisarının içine giriliyor mu?

RUMELİ HİSARI. Giriş Ücreti : 30 TL – Durum : KAPALI Restorasyon nedeni ile kapalıdır. * Covid-19 (koronavirüs) salgını sebebiyle müze ve örenyerlerinin ziyarete açılış ve kapanış saatleri valiliklerce belirlenmektedir.

Rumeli Hisarının diğer adı nedir?

Rumeli Hisarı (Boğazkesen Hisarı olarak da bilinir), İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi’nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar.

Sur ne demek tarih?

Sur, bir yerleşim yerini savunma amacıyla inşa edilen bir tür tahkimattır. Antik dönemlerden beri yerleşim yerleri ya da kalelerin etrafına inşa edilen surlar, Berlin Duvarı örneğindeki gibi modern dönemlerde de kullanılır.

Teessüre kapılmak ne demek?

teessür / تأثر / تَأَثُّرْ Kederli ve üzüntülü olarak içlenmek. Üzülmek. Te’sir altında kalmak. Kederlenmek.