Türkiye’de coğrafi işaret olan ürünler nelerdir?

Türkiyede kaç tane coğrafi işaret var?

Türkiye’de 2020 sonu itibarıyla çıkardıkları haritalara göre 633’ü coğrafi işaret alan, 694’ü de başvuru aşamasında ürün olduğunu belirten ATB Başkanı Ali Çandır, YÖREX’in başladığı 10 yıl önce ise coğrafi işaretli ürün sayısının 109 olduğunu belirterek, “Neredeyse 6 katlık büyüme söz konusu.

Coğrafi işaretli ürünler hangileri?

Ayrıca AB listesinde, “Afyon Sucuğu”, “Afyon Pastırması”, “İnegöl Köfte”, “Kayseri Sucuğu”, “Kayseri Pastırması”, “Kayseri Mantısı”, “Antepfıstığı/Antep Fıstığı”, “Antep Lahmacunu”,”Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini”, “Giresun Tombul Fındığı”, “Antakya Künefesi”, “Maraş Çöreği”, “Çağlayancerit Cevizi”, “Maraş …

Coğrafi işaretler nelerdir?

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

Patent ürünleri nelerdir?

Patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmi bir belge ve unvandır. Makineler, araçlar, aygıtlar, kimyasal bileşikler ve işlemleri ile her türlü üretim yöntemleri, patent korumasının kapsamındadır.

Coğrafi işareti kim verir?

Coğrafi işaretler Türk Patent Enstitüsü tarafından iki şekilde tescillenmektedir; Menşe adı, konu olan ürün sadece ilgili coğrafyada üretilebilir ve işlenebilir demektir.Ürün bu coğrafyalar dışında üretilemez. Çünkü niteliğini bu yöre içinde üretildiği zaman kazanabilmektedir.

Alanya muzu coğrafi işaretli mi?

ANTALYA’NIN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ Öte yandan Antalya, aralarında Alanya muzu ve Gazipaşa çekirdeksiz narının da yer aldığı 7 ürün için daha tescil başvurusunda bulundu.

Coğrafi işaretli ürün nasıl alınır?

Coğrafi işaret başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

  1. Başvurunu yapanın kimliğine ilişkin bilgiler,
  2. Coğrafi işaretin menşe adı veya mahreç işaretlerinden hangisine uygun olduğuna ilişkin açıklama.
  3. Ürün grubuna ilişkin bilgi.
  4. Coğrafi işaret tanımına uygunluğu kanıtlayan bilgi ve belgeler.
  5. Coğrafi alana ilişkin bilgi.

Bayramiç Beyazı nedir?

Bayramiç Beyazı, dünyada Alplerden sonra en yüksek oksijen seviyesine sahip olduğu belirtilen Kaz Dağlarında yetişen, Bayramiç ilçesinde yetişen endemik meyveler arasında yer alıyor.

Coğrafi işaret nedir örnekleri?

Coğrafi sınırları belli bir şekilde çizilmiş, ancak belirgin özellikleri ile o bölgeye ait olan ve üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri belirlenmiş coğrafi alanın sınırları içinde yapıldığı ürünler için verilir. Örneğin, Akçaabat köftesi, Balıkesir höşmerim tatlısı, Adana kebabı, Antakya künefesi gibi.

Coğrafi konum işareti nedir?

Coğrafi işaret nedir? 555 Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname anlamında coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir.

Patent Çeşitleri Nelerdir?

Patent Çeşitleri Nelerdir? İncelemeli patent ve incelemesiz patent ve faydalı model olmak üzere 3 çeşidi bulunmaktadır.

Kaç çeşit patent vardır?

2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.

Coğrafi işaret tescili kim yapar?

Coğrafi işaret tescil başvurusu, coğrafi işarete konu olan ürünün üreticisi olan gerçek veya tüzel kişiler, tüketici dernekleri, konu ve coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları tarafından yapılabilmektedir.

Coğrafi işaret için nereye başvurulur?

Bu doğrultuda başvuru; üretici grupları, ürün ile yetkili dernekler, vakıflar ve veya coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları tarafından gerçekleştirilmelidir.

Kaç tane coğrafi işaretli ürün var?

Coğrafi işaretli ürün sayısı 15 yılda 20 kat artarak 932’ye ulaştı. 727 ürünle ilgili de işlemler sürüyor. Tescillenen ürünler hem Türkiye’nin değerlerinin tanıtılmasına hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Malatya’nın kayısısı, Aydın’ın inciri, Nallıhan’ın iğne oyası, Maraş’ın bakır işlemeciliği…