Şeyhülislam Yahya eserleri nelerdir?

Şeyhülislam Yahya hangi dönemde eser vermiştir?

1561 – 1644) 16. yüzyılın son yarısında ve 17. yüzyılın ilk yarısında çok uzun yaşayan, Sultan I. Mustafa, Sultan IV. Murat ve Sultan İbrahim devirlerinde üç defa Şeyhülislam olarak yüksek devlet görevi yapmış bir âlim ve aynı zamanda ünlü bir Türk divan şairidir.

Şeyhülislam Yahya Hangi akım?

Türk-i Basit adıyla da bilinen mahallileşme akımı, 16. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıktı. Öncüleri arasında gerçek adı İsa olan Necati Bey ve Şeyhülislam Yahya Efendi yer alır. Bu akıma Türk-i Basit denmesinin en büyük nedeni divan edebiyatını Farsça ve Arapça mazmunlarından arındırmaktır.

Nigaristan kimin eseridir?

l6.yy tarihçi ve şairlerinden Şeyhülislâm Kemâl Paşazâde (ö.940/1533)’nin, Sadî’nin Gülistân’ına nazire olarak yazdığı Farsça Nigâristân adlı eserini Yahyâ Efendi Türkçeye tercüme etmiştir. Eser yeni harflere de çevrilmiştir.

Şeyhülislam Bahayi kimdir?

Şeyhülislâm Bahayi (d.1601?- ö.1654) Divan edebiyatı şairi. Şeyhülislâmıdır. Asıl adı Mehmet olup, İstanbul’da doğmuştur. Şeyhülislam Bahayî, şairliği yanında latifeleriyle de tanınır. Şiirde Şeyhülislam Yahya’nın etkisinde kalmış ve Yahya tarafından ona Bahayî mahlası verilmiştir.

Şeyhülislam Yahya Divan edebiyatı döneminde eser vermiş midir?

Üçüncü kez Şeyhülislam görevine getirildi ve ölüm tarihi olan 1644’e kadar bu görevde kaldı. 3 kasidesi, bir na’t, bir sakiname ve bir tahmis dışında divanı tümüyle gazellerden oluşur. Kendinden sonraki divan şairlerine örnek olmuştur.

Nedim Hangi dönemde yaşamıştır?

17. yüzyıl sonu ile 18. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşadı. Asıl adı “Ahmed” olan Nedîm, İstanbul’da muhtemelen 1681 yılında doğdu.

Şeyhülislam Yahya hangi üslup?

Yahya, gazel şairidir. Gazellerinde söyleyiş ve eda, sadelik hâkimdir. Bir de Yahya, gazel söylemekte kendine özgü bir tarz yaratmıştır; sözü oldukça nazik söyler ve sadelik içinde binbir incelik vardır. Gazelde işlenen en önemli konu aşktır.

Meyhaneye gel ki ne Şeyhülislam Yahya?

Murat’ın sirozdan ölmesi de, onun şeyhülislamı Zekeriyazade Yahya Efendi’nin aşağıdaki şiiri de ‘manidar’dır: “Mescidde riya-pişeler itsün ko riyayı / Meyhaneye gel kim ne riya var ne mürai” (Bırak mescitte ikiyüzlüler devam etsin riyakârlığa / Sen meyhaneye gel ki orada ne riya var, ne riyakâr.)

Nabinin mesnevisi var mı?

Hayriyye: Nâbî’nin en çok meşhur olmuş eseridir. Halep’te 1701’de oğlu Ebülhayr Mehmed adına te’lif edilen bu mesnevi Dîvân’ı ile birlikte basıldığı gibi, ayrı baskıları da vardır.

17 yy Surname kimin eseri?

Riyâzü’ş-Şuarâ Riyâzî, 17. yüzyılda yaşayan nesir ustalarından biridir. Bunun yanında klasik şiirle de uğraşmış, bir divan oluşturabilecek kadar şiir yazmıştır. Yazarın düz yazı konusundaki ustalık eseri Riyâzü’ş-Şuarâ adındaki -tezkire türündeki- yapıttır.

Bahai Efendi kimdir?

Bahâyî; ilim, kültür ve içtimai mevki bakımından yüksek bir aileye mensuptur. Babası Tâcü’t-Tevârîh sahibi Hoca Sadeddin Efendi‘nin dördüncü oğlu olan Rumeli Kazaskeri Azîz Efendi‘dir. Bu sebeple “Azîz-zâde” ünvanıyla da anılır. Annesi ise Ebussud-zâde Mustafa Çelebi’nin kızıdır.

Şeyhülislam Yahya nereli?

Zekeriyazâde Yahya Efendi (d. 1552 – ö. 1644) Divan edebiyatı şairi. İstanbul’da 1552’de doğdu. Şeyhülislam Ankaralı Bayramzâde Zekeriya Efendi’nin oğlu. İyi bir öğrenim gördü ve devlet hizmetinde hızla yükseldi.

Azmizade haleti eserleri nelerdir?

Azmizâde Hâleti‘nin Eserleri:

  • Divan: Azmîzâde divanını 1603 yılından önce Sultan III. …
  • Sâkīnâme: Değişik yazmalarda 496, 515 ve 520 beyitten ibaret olan mesnevi şeklindeki eser, aruzun “feûlün feûlün feûlün feûl” kalıbıyla yazılmıştır.

Nedim Lale devrindeki hangi olaya kaside yazmıştır?

Damad İbrahim Paşa için kıta ve kasideler yazdı Usta şair 1718’de başlayan Lale Devri‘nin ünlü veziri Nevşehirli Damad İbrahim Paşa’nın hemen her faaliyeti için devrin diğer şairleri gibi kıta ve kasideler yazdı.

Osmanlıda Nedim nedir?

Osmanlı padişahlarının özel yardımcı ve sırdaşlarına verilen ad. Sohbet arkadaşı. Güzel öykü anlatan, tatlı konuşan. Osmanlı’nın en meşhur divan edebiyatı şairlerinden birinin mahlası (takma adı).