Trafik kuralları hangi kanuna tabi?

Trafik cezası hangi kanuna göre kesilir?

Bu yasal düzenlemeye göre, bir trafik cezasının, takvim yılı sonuna kadar tebliğ edilmesi halinde ödenmesi gerekmektedir. Nitekim Kara yolları Trafik yönetmeliğinde açıkça “2918 sayılı Kanunda yer alan idarî yaptırımlara yapılan itirazlarda, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanır” denilmiştir.

2918 sayılı kanun nedir?

Amaç : Madde 1 – Bu Kanunun amacı, karayollarında, can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri belirlemektir.

73 C ne demek?

73/c trafik cezası, trafikte seyir halindeyken cep telefonu ya da diğer iletişim araçları ile meşgul olma kaynaklı kesilmektedir. Seyir halinde cep veya araç telefonu ya da benzer haberleşme cihazlarını kullanmak yasak olduğu için trafik kanununa göre 73/c trafik cezası kesilmektedir.

Trafik Kanunu 51 2 A nedir?

Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 10’dan % 30’a (otuz dahil) kadar aşmak, 2022 trafik cezası 51/2-a 427 TL idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır. Bu ceza tutarı 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25 indirim uygulanmaktadır. 2022 yılında erken ödeme miktarı ise 320,25 Türk Lirasıdır.

KTK 78 maddesi nedir?

Madde 78 – Belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları zorunludur.

Karayolları Trafik Kanunu Hangi Bakanlığa Bağlı?

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik; 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 5 inci maddesi ile İçişleri Bakanlığına verilen görevlerin yürütülmesine ilişkin İçişleri Bakanlığı birimlerinin yetki ve sorumluluklarını, trafik kuruluşlarının çalışma şekil ve şartları, görevlendirilecek personelin …

KTK nın 116 ncı maddesi nedir?

Madde 116– Trafiği tehlikeye düşürecek, engel olacak şekilde veya yasaklanmış yerlerde park etmiş araçlara veya trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenmiş bulunan, karayolları ağırlık kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses veya görevlilerin ikazına rağmen tartı sistemine girmeden seyrine devam eden ve …

Trafik kanunu 31 madde nedir?

Ticari araçlar içerisinde takografya veya taksimetre bulunmaması veya çalıştırılmaması sonucunda 31/1-b trafik cezası uygulanmaktadır. Bu ceza 598 Türk Lirasıdır. 31/1-b Cezası Ceza Puanı Ne Kadar? 31/1-b trafik cezası uygulanan sürücülere trafik ceza puanı 20 puan olarak belirtilmiştir.

KTK Ek 2 3a nedir?

Ek2/3-a trafik cezası Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu kapsamında ilgili belediyeden çalışma izni/ruhsatı almadan belediye sınırları dâhilinde yolcu taşımak, yasaktır. Bu kurala Sürücülere karayolları trafik kanunu gereğince Ek2/3-a trafik cezası tatbik edilir.

Sürücü kural ihlali 52 1b nedir?

52/1-b trafik cezası Aracının hızını, aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmamak, yasaktır. Bu kurala uymayan Sürücülere kara yolları trafik kanunu gereğince 52/1-b trafik cezası tatbik edilir.

2918 sayılı kanun kaç yıl geçerli?

2918 sayılı Kanunun 118/5 “Ölümle biten trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri 1 yıl süre ile geri alınır” maddesi emredici bir özellik arz etmektedir.

2918 sayılı Karayolları trafik Kanunu hangi bakanlık sorumlu?

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik; 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 5 inci maddesi ile İçişleri Bakanlığına verilen görevlerin yürütülmesine ilişkin İçişleri Bakanlığı birimlerinin yetki ve sorumluluklarını, trafik kuruluşlarının çalışma şekil ve şartları, görevlendirilecek personelin …

73 C cezasına nasıl itiraz edilir?

73/c Trafik Cezasına İtiraz Edilebilir mi? 73/c trafik cezasına itiraz edebilmek için trafik cezasının uygulandığı yere bağlı olan Sulh Ceza Hâkimliklerine şahsi olarak başvurulması gerekir.

73 C nasıl itiraz edilir?

73/c trafik cezasına itiraz için trafik cezasının tatbik edildiği yerin bağlı olduğu sulh ceza hakimliklerine şahsen müracaat etmeniz gereklidir.

51 2 A ceza nasıl itiraz edilir?

51/2-a TRAFİK CEZASINA İTİRAZ Madde 51/2-a’ya göre ceza alan sürücüler cezasını kabul etmeyip, itiraz etmek isterlerse bunu belirli bir süre içerisinde yapması gerekmektedirler. Bu süre tebligatın size ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içerisindedir. İtiraz mercii makamı Sulh Ceza Mahkemesi’dir.