Zbk nedir kisaca?

Zbk nedir kısaca?

zonguldak bartın karabük projesinin kısaltmasıdır. bölgedeki demir ve taş kömürü işletmelerinden alınan verimin arttırılması için hazırlanmıştır.

GAP ve Zbk Projesi nedir kısaca?

GAP ve ZBK projeleri kapsamında ülkemizin enerji kaynakları bakımından üretiminin ve istihdamının arttırılarak işleme konusunda yeni atılımların yapılması, tarım, sulama faaliyetleri bakımından geniş imkanların sağlanarak verimliliğin arttırılması ve ticaretin de geliştirilmesi sağlanmaktadır.

Zbk oyunu nedir?

çocukların oynadığı zil-bas-kaç oyununun kısaltmasıdır.

Zbk hangi illeri kapsar?

16 ili kapsamaktadır. Bu iller; Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan, Bayburt ve Iğdır’dır.

Bölgesel kalkınma projelerinin amaçları nelerdir?

Projenin amaçları şunlardır; Bölgeler arası kalkınma farkını azaltma, bölge halkına istihdam sağlama, bölgedeki dış göçleri azaltma, altyapıyı güçlendirme, kişi başına düşen milli geliri arttırma ve eğitim seviyesini yükseltmektir.

DAP projesinin amacı nedir?

Doğu Anadolu Projesi (DAP)’ nin genel amacı; uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasını hızlandırmaktır.

GAP Projesi Nedir ve amacı nedir?

Kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırmak, Bölge’deki büyük kentlerin nüfus emme kapasitesini artırmak, Bölge kaynaklarının etkin kullanımı yoluyla ekonomik büyüme, sosyal istikrar ve ihracatın teşviki gibi ulusal amaçlara katkıda bulunmaktır.

GAP açılımı ne demek?

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ve maliyetli projesi olup, bugüne kadar hazırlanan bölgesel kalkınma plan ve programları arasında en etkin olarak uygulananıdır.

DAP kaç ili kapsar?

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının interlantınta 14 il (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van) bulunmakta olup, merkez teşkilatı Erzurum’dur.

Dokap illeri ne demek?

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9140 sayılı kararnameye göre Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP BKİ görev alanına bundan sonra Tokat ili de ilave edilerek il sayısı dokuza ulaştı.

Güneydoğu Anadolu Projesinin amaçları nelerdir?

Genel Kalkınma Hedefleri Kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırmak, Bölge’deki büyük kentlerin nüfus emme kapasitesini artırmak, Bölge kaynaklarının etkin kullanımı yoluyla ekonomik büyüme, sosyal istikrar ve ihracatın teşviki gibi ulusal amaçlara katkıda bulunmaktır.

Hangi il Doğu Anadolu Projesi uygulama alanındadır?

Proje alanı Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsamaktadır. GAP kapsamındaki illerin alan ve nüfus büyüklüğü, Türkiye’nin ortalama % 10,8′ i civarındadır.

Bölgesel kalkınma projelerinin amacı nedir?

Projenin amaçları şunlardır; Bölgeler arası kalkınma farkını azaltma, bölge halkına istihdam sağlama, bölgedeki dış göçleri azaltma, altyapıyı güçlendirme, kişi başına düşen milli geliri arttırma ve eğitim seviyesini yükseltmektir. Bölgenin engebeli olmasından dolayı en çok hayvancılık ile uğraşılmaktadır.

GAP projesine neden ihtiyaç duyulmuştur?

Projenin Gerekçesi (neden ihtiyaç duyulduğu): Su kaynakları geliştirme programına dayanarak sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen GAP Projesi tarım, ulaştırma, sanayi, kentsel ve kırsal altyapı, eğitim gibi birçok sektörü kapsayan bütünleşmiş bir proje olması, çevre üzerindeki olası etkilerinin kaçınılmazlığı, su …

Neden GAP yapılmıştır?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek bu yörede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, bölgelerarası farklılıkları gidermeyi ve ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.