Regülasyon tıpta ne demek?

Regülasyon nedir ne demek?

Regülasyon, Özel sektör ve kamu teşebbüslerinin faaliyetlerini yürütüş tarzlarını kontrol altında tutma amacıyla konulan kurallar diye ifade edilebilmektedir. Regülasyon devlet kadar eski bir olgudur.

Regüle ne demek sağlık?

Regüle olmak ise anlatılan sistemin düzen ve ayar içerisinde olması anlamını taşımaktadır. Ayrıca hukuk alanında da kullanımına yer verilen bu regüle kelimesinin asıl kullanıldığı alan fiziktir. Sağlık sistemlerinde olsun, elektronik sistemler de olsun sürekli kullanımda olan bir kelimedir.

Regülasyon nedir niçin yapılır?

Regülasyon elektrik devresinde bulunan akımın ihtiyaç duyulan değerde olmasını sağlamaktadır. Regülasyon için kullanılan birimlere ise regülatör denilmektedir. Regülatör ile devrede bulunan elektrik akımının dengeli bir biçimde kullanılması mümkün olmaktadır.

Regülasyon ne demek TDK?

Regülasyon regüle etmek kökeninden gelir. Regüle etmek bir şeyi düzenlemek anlamında kullanılır. Bu bakımdan regülasyon da bu eylemin isimleştirilmiş halidir. Manası bakımından düzenleme ya da ayarlama olarak kullanılmaktadır.

Regülasyon nedir örnek?

Asgari ücretin belirlenmesi, döviz kuru kontrolü, rekabetin düzenlenmesi yönünde yapılan uygulamalar, fiyat kontrolleri, uluslararası ticaretin tarifeler, miktar kısıtlamaları, kotalar gibi düzenlemelerle kontrol altında tutulması, kamu iktisadi teşebbüslerinin görev zararlarının hazineden karşılanması ve hazineden …

Regülasyon birimi ne iş yapar?

Regülasyonların temel amacı piyasada verilen hizmetlerin asgarî kalitesinin sağlanması ve bu hizmetlerin tüketicileri ile sağlayıcıları arasındaki enfor- masyon asimetrisinin giderilerek, asimetrinin yaratacağı sorunların ortaya çıkmasının önlenmesidir.

Regüle etmek kelime anlamı nedir?

Ayarlanmış, doğru çalışması sağlanmış, düzeltilmiş (saat ve makine). Belirli bir ayarı olan (altın ve gümüş).

Regüle etmek ne demek psikoloji?

Duygu regülasyonu, baş etmekte zorlanılan bir durumla, zorlayıcı bir duyguyla karşılaşıldığında durup, dürtüsel tepkiyi yerine duygu, davranış ve bedeni yöneterek en uygun tepkiyi verebilmektir.

Regülasyon ekonomisi ne demek?

Regülasyon, devletin ekonomiye direkt müdahale ettiği çeşitli iktisat politikası araçlarından biridir. Devlet bu müdahalesini çeşitli alanlarda, piyasaya giriş çıkışı düzenleyici yasal tekeller oluşturarak yapmaktadır. Regülasyonlar devlet tarafından ekonomik ve sosyal amaçlara yönelik olarak uygulanmaktadır.

Regülasyon nedir psikoloji?

Duygu regülasyonu, baş etmekte zorlanılan bir durumla, zorlayıcı bir duyguyla karşılaşıldığında durup, dürtüsel tepkiyi yerine duygu, davranış ve bedeni yöneterek en uygun tepkiyi verebilmektir.

Regülasyon türleri nelerdir?

Genel olarak bakıldığında yaygın olarak kullanılan üç tür regülasyon yöntemi bulunmaktadır. Bunlar getiri oranı regülasyonu, fiyat tavanı regülasyonu ve karma regülasyondur.

Posttranskripsiyonel ne demek?

Post transkripsiyonel (transkripsiyon sonrası) gen susturma (PTGS) olarak da adlandırılan RNA interferans, çekirdekte DNA tarafından kodlanan çift iplikçikli miRNA’nın rehber tek sarmalıyla sitoplazmada komplementeri olan spesifik mRNA moleküllerini yıkıma uğratması sonucu, gen ekspresyonunun inhibe olduğu doğal, …

Regülasyon stratejisi nedir?

Regülasyon Strateji Merkezi, müşterilerimizin değişikliği öngörme ve ulusal ve uluslararası düzenleyici politikaların stratejik ve toplumsal etkilerine güvenle yanıt vermesine yardımcı olmak için tasarlanmış kritik bir kaynaktır.

Hukuk ve Regülasyon nedir?

Bu kavramla, özel kişilerin hizmet ve mal sunumuna yeni açılmış kamu hizmeti pazarları ile öteden beri özel kişilerin hizmet sunumuna açık olan ve kamu yararının devletin müdahalesini gerektirdiği düşünülen pazarlarda yoğun bir düzenleme ve kamusal denetimin var olduğu anlatılır.

Regüle ne demek biyoloji?

Ayarlama, bir olayın seyir veya gelişimini kontrol altında tutma. Biyolojide organizmanın değişen koşullara bağlı olarak uyum göstermesi.