Kızılkeçili Yörükleri kimdir?

Türkiye’de kaç milyon Yörük var?

Ülkemizde Türk soyu yörük türkmen nufusu Rumeliden ve Balkanlardan gelenlerle birlikte 50-60 milyonun üzerinde tahmin edilmektedir.

Sarı Keçili Yörükleri hangi boydan?

Yörüklerin tarihine bakıldığında; on birinci yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra da Balkanlarda yurt kuran Oğuz Boylarına mensup Türkmenler çıkar karşımıza.

Yörüklerin mezhebi nedir?

Günümüzde Edremit ve çevresindeki Tahtacılara, Yörükler tarafından Türkmen denilmektedir. Bu yörede Türkmenlikten kasıt Alevilik veya Kızılbaşlıktır.

Yörükler gerçek Türk mü?

Kökende; her Türkmen bir Yörük‘tür, her Yörük de bir Türkmen’dir, Türk‘tür. Yörükler, Türkmen/Oğuz boylarıdır. Yörük, göçebe hayat tarzını benimsemiş insandır. Yörük sözü, Anadolu’da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır.

Kaç çeşit Yörük var?

Kazan Tatarları, Sarı Türkişler, Sarı Uygurlar, Kumanlar, Peçenekler, Çuvaşlar, Tuvalar, Hakaslar ve Sarı Keçili Yörükleri sarışındır. Diğer Türk grupları ise kumraldır.

Yörükler hangi şehirde?

Yörükler Türkiye’de toplamda alan olarak en fazla yere dağılmış Türk topluluğudur. Ege kıyısında, Konya Ovasında, Toroslarda, Barak Ovasında, Bursa’nın dağ köylerinde, Kocaeli’nin Keltepesinde, Siverek’in Karacadağ Bölgesinde, Kastamonu’da. Kısacası Türkiye’nin birçok bölgesinde Yörüklere rastlayabiliriz.

Sarı Keçili Yörükleri kimdir?

Mersin’de Türkiye’nin son konar – göçerleri, Sarıkeçililer yaşamaktadır. Günümüzde sayıları oldukça azalmış olan Sarıkeçili ailesi konar – göçer hayat sürmektedirler. Bir başka ifade ile topraksızdırlar. Hayatları, bütün bir yıl yayla-sahil konup göçmekle geçmektedir.

Sarıkeçili Yörükleri kim?

Akdeniz sahili ile Toros yaylaları arasında develeri, atları ve keçileriyle göç eden Sarıkeçili Yörükleri, yaklaşık bir ay önce Mersin’den başlayan yolculuklarında Karaman’a ulaştı. Yaklaşık 250 Sarıkeçili Yörüğü, zamana direnip geleneklerini tüm zorluklara rağmen sürdürmeye çalışıyor.

Yörüklerin dini inancı nedir?

TARİH BOYUNCA TÜRKLERİN GİRDİĞİ DİNLER: 1- GÖK DİNİ: Tek Tanrılı, tek yaratıcılı Hanif dini inancı.

Yörükler Alevi mi Sünni mi?

Bu boy ve oymakların bazı bölgelerdeki mensupları Sünni inancındadır Örneğin: Doğu Karadeniz Çepnileri, Afyon ve Burdur Evcileri, Burdur Bayındırları ile Kırşehir Abdalları genel olarak Sunnidir.

Yörükler aslen nerelidir?

11. yüzyılda Orta Asya’dan göç eden ve göçebe hayat yaşayan Oğuzlar, İran’dan geçerek Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’ya geldiler. Burada da eski hayat tarzlarını aynen devam ettirdiler. İlk zamanlar Türkmen adıyla anılan Oğuzların bir kısmı yerleşik hayata geçti.

Yörükler hangi Soydandır?

Yörükler Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygur, Kazak, Kırgız ve Türkmen gibi bir Türk boyudur. 745 yılına kadar Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağlarda Göktürklerin kurucu ve asli unsuru olarak göçebe yaşadılar. Göktürk (Kutluk) hakimiyetine son vermesi üzerine Uygurlara tabi oldular.

Yörükler en çok nerede?

Yörükler en kalabalık olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşamaktadır. Özellikle Mersin, Antalya ve Adana’da göçebe halinde yaşayan Yörük aileleri yaşamaktadır. Ege Bölgesinin büyün illerinde yerel halkın çoğunluğu aslen Yörük olduğunu ifade eder. Bu illerde her yıl Yörük Türkmen şenlikleri düzenlenir.

Yörüklerin atası kimdir?

Yörükler Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygur, Kazak, Kırgız ve Türkmen gibi bir Türk boyudur. 745 yılına kadar Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağlarda Göktürklerin kurucu ve asli unsuru olarak göçebe yaşadılar. Göktürk (Kutluk) hakimiyetine son vermesi üzerine Uygurlara tabi oldular.

Yörükler nerede yaşıyor?

Yörükler, Anadolu ve Rumeli’de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Ayrıca Türkmenler olarak da anılmaktadır.