Sit alanı olup olmadığı nasıl öğrenilir?

Sit alanlarını nasıl öğrenebilirim?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Türkiye’deki Doğal Sit Alanlarının bilgilerini elektronik ortama aktardı. İnternet ortamında takip edilecek sistemle bir arazinin sit olup olmadığı ya da kaçıncı dereceden sit alanı olduğu anında görebilecek.

Sit alanı tapuda yazar mi?

3- Sit Alanları (Kültür Varlıkları) Sit alanları “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” şeklinde tapuya yazılmakla birlikte, tapuya yazılmamış olsa dahi koruma kurullarının aldıkları kararlar geçerlidir.

1 Derece Doğal sit alanına ne yapılabilir?

1. derece sit alanı olan bir arsanız varsa onun üzerinde yasal olarak şahsi herhangi bir değişiklik yapmanız mümkün değil.

1 nci derece sit alanı ne demek?

1– I. Derece Doğal (Tabii) Sit: Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.

Sit paftası nereden alınır?

Doğal Sit Alanlarında talepler Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarında değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yapılır.

Kaç çeşit sit alanı vardır?

Doğal sit, kentsel sit, tarihi sit, arkeolojik sit olmak üzere 4 sit türü vardır. Bu türler, “kültürel sitler” ve “doğal sitler” olarak gruplandırılabilir.

3 derece doğal sit alanı ne demek?

3– Üçüncü derce SİT alanları koruma ve kullanma kurulunun almış olduğu kararlar doğrultusunda belirli zaman ve belirli koşullar altında sahip olduğu özellikler ve doğasını kaybetmeyecek şekilde üzerinde inşaat yapılmasına izin verilen SİT alanlarıdır.

Sit alanları nereler?

Sit olarak adlandırılan varlıklar; ‘Arkeolojik’, ‘Doğal’, ‘Tarihi’ ve ‘Kentsel’ başlıklarında tanımlanıyor.

  • Kapadokya.
  • Uzungöl.
  • Aygır Gölü
  • Yenice Şelalesi.
  • Afyonkarahisar’daki tarihi evler.
  • Efes Antik Kenti.
  • Alaaddin Tepesi.

19 Haz 2019

Tarihi sit alanları nelerdir?

Tarihi Sit; Milli tarihimiz ve askeri harp tarihi açısından önemli tarihi olayların cereyan ettiği ve doğal yapısıyla birlikte korunması gerekli alanlara deniyor. Tarihi sit alanı yapılaşma koşulları ile ilgili esaslar, 421 No’lu ve 19.04.1996 tarihli ilke kararında açıklanıyor.

Sit alanı ilan edilirse ne olur?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından çıkarılan ilke kararlarında yer alan düzenlemelerde sit türleri ve bu sitlerin koruma ve kullanma esasları belirlenmiştir. Sit alanı ilan edilmesiyle birlikte koruma altına alınan alan yeni bir hukuki statü kazanır.

Sit alanları imara açılacak mı?

Sit alanları mevzuatı gereğince; Sit alanlarında sit alanlarının türüne ve derecesine yapılaşma izni verilebiliyor. Kimi sit alanlarına yapılaşma için izin verilmezken, kimi alanlara bazı yapıların inşa edilmesi mümkün olabiliyor.

1 derece sit alanına prefabrik ev yapılır mı?

1. derece arkeolojik sit alanları ise bilimsel açıdan korunması önemli olan ve bilimsel çalışmalar için kullanılan alanlara denir. Bu 1. derece sit alanlarında bilimsel amaçlı kazı ve çalışmalar hariç hiçbir kazı veya çalışma yapılamaz. Aynen korunacak alanlardan olduğu için bu bölgelerde prefabrik ev yapılamaz.

Doğal sit alanı nasıl kaldırılır?

Sit alanı nasıl kaldırılır? Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları Yönetmeliği gereğince, Koruma Yüksek Kurulu tarafından sit alanı ilan edilen taşınmazların malikleri bu sit alanı kararına itiraz edebiliyor.

Arazim sit alanında mı?

Peki, sit alanı nasıl öğrenilir? Yapının varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulması yoluyla öğrenilebilir.

Bir tarlanın sit alanı olup olmadığını nasıl anlarız?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Türkiye’deki Doğal Sit Alanlarının bilgilerini elektronik ortama aktardı. İnternet ortamında takip edilecek sistemle bir arazinin sit olup olmadığı ya da kaçıncı dereceden sit alanı olduğu anında görebilecek.