Vedat Türkali hangi dönem yazarı?

Vedat Türkali Kimdir Biyografisi?

Vedat Türkali Biyografisi Vedat Türkali (d. 13 Mayıs 1919, Samsun – ö. 29 Ağustos 2016, Yalova), Türk senarist, şair ve roman yazarı. Asıl adı Abdulkadir Pirhasan’dır.Samsun Lisesi’nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur.

Vedat Türkali neden tutuklandı?

Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapan Türkali, komünist faaliyetler yürüttüğü iddiasıyla 1951’de tutuklandı. 9 yıl ceza aldı. 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kaldı.

Vedat Türkali aslen nereli?

Samsun, TürkiyeVedat Türkali / Doğum yeriSamsun, Türkiye’nin büyükşehir statüsündeki otuz ilinden biridir. Karadeniz Bölgesi’ndeki Orta Karadeniz Bölümü’nde, Türkiye coğrafyasının en kuzeyinde merkezî bir noktada yer alır. Vikipedi

Vedat Türkali mezarı nerede?

Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul, TürkiyeVedat Türkali / Defnedildiği yerZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul’un Şişli ilçesinde, Esentepe ile Levent arasında, bulunduğu Zincirlikuyu semtiyle aynı adı taşıyan mezarlık. Girişi Nisbetiye Caddesi-Büyükdere Caddesi bağlantı yolu üzerindedir. Vikipedi

Vedat Türkkan kimdir?

1919 yılında Samsun’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nü bitirdi. Maltepe ve Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1951’de siyasal eylemlerde bulunmakla suçlanarak tutuklandı. Askeri mahkeme tarafından dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Vedat Türkali Hangi akım?

Kurgusu, anlatım tekniği ve gerçekçi yaklaşımıyla çağdaş edebiyatta bir aşama olarak nitelendirilen Bir Gün Tek Başına’yı Mavi Karanlık izledi. Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm’le romancılığını sürdürdü. Oyun ve roman alanında ödüller aldı.

Vedat Türkali komünist mi?

95 yaşında. Hâlâ Komünist. Doğduğu 1919 yılından bugüne Cumhuriyet’in her aşamasına şahitlik etti.

Vedat Türkali öldü mü?

29 Ağustos 2016Vedat Türkali / Ölüm tarihi

Vedat Türkali nin babası kimdir?

Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan’ın babası; Deniz Türkalinin kızı şarkıcı Zeynep Casalini’nin de dedesiydi….

Vedat Türkali
Doğum Abdulkadir Pirhasan 13 Mayıs 1919 Samsun, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 29 Ağustos 2016 (97 yaşında) Yalova, Türkiye

Vedat Tekeye ait eserler nelerdir?

Bazı eserleri

  • Ankara Palas, 1924, Ulus, Ankara.
  • Posta ve Telgraf Nezareti Binası (Postahane-i Amire, Büyük Postane), 1903-1909. …
  • Cemil Topuzlu Köşkü, 1900?. …
  • Defter-i Hakani (Tapu Kadastro Müdürlüğü), 1908. …
  • Zihni Paşa Cami, 1901. …
  • Halit Bey/ Nuri Paşa Yalısı, 1900 başları.

Vedat Türkali hangi partiden?

Vedat Türkali, Mihri Belli’nin yakın arkadaşı, Atıf Yılmaz’ın da hem arkadaşı, hem de akrabasıdır. Türkiye Komünist Partisi’nin ilk üyelerindendir. 2002 seçimlerinde Demokratik Halk Partisi’nden aday olarak aktif siyasete atılmıştır.

Vedat Türkali toplumcu mu?

Artık bir öykünmenin ya da hevesin şiiri değil bunlar; Nazım Hikmet’in başlattığı büyük akımın içinde, fakat kendine özgü bir edası olan özgün bir toplumcu şairin şiirleridir.” (Vedat Türkali, Eski Şiirler, Yeni Türküler; Ataol Behramoğlu, Vedat Türkali ile Bir Söyleşi, Gendaş Kültür, 2001).

Yusuf Atılgan hangi anlayış?

Modernizm akımının etkisinde olan Yusuf Atılgan edebiyata şiir yazarak başlamasına rağmen asıl ününü yazdığı romanlarıyla yakalamıştır. Romanlarında iç gözlem tekniğini kullanmıştır. Zaman zaman ise bilinçaltı ve psikanalitik yöntemlere başvuran yazar bireylerin ruh halini başarılı bir şekilde eserlerine aktarmıştır.

Vedat Türkali ne zaman vefat etti?

29 Ağustos 2016Vedat Türkali / Ölüm tarihi

Barış Pirhasanın babası kimdir?

Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan’ın babası; Deniz Türkali’nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini’nin de dedesiydi. Türk edebiyatının usta isimlerinden olan Vedat Türkali, 29 Ağustos 2016’da Yalova’da tedavi gördüğü hastanede 97 yaşında hayatını kaybetti.