Zaza ve Kürt aynı mı?

Zaza Türk mü Kürt mü?

Biri İrani diller ailesine mensup diğeri başka bir aileden geliyor. Dillerin genel iskeletinin farklı olmasının yanı sıra bugünkü günlük konuşmada da bütünüyle farklılaşmış durumda. Zazaca konuşan biriyle Kürtçe konuşan bir kişi günlük hayatta birbirlerini anlayamıyorlar. Zazalar ırki olarak da Kürt değillerdir.

Zazalar Türk mudur?

Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşan İranî bir halktır. Türkiye‘nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi’nde; Bingöl, Elazığ ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise; Diyarbakır, Gerger ve Siverek, Çermik yörelerinde yaşamaktadırlar.

Zazalar neye inanır?

İnanç bakımından Koçgiri, Dersim, Erzincan, Kuzey-Bingöl, Varto, Hınıs, Tekman, Çat, Sarız, Göle, Selim gibi yerleşim alanlarındaki Zazalar Alevi inancına mensupken, geri kalan bölgeler Sünni Zazalardan oluşur.

Zazalar hangi boydan gelir?

Türkdoğan, Zazaların Proto Türklerinin Su kavmine mensup olduklarını ileri sürer. Bingölde Suvaran isimli iki köy bulunmaktadır. Birçok başka araştırmacı da, Zazaların Orta Asya’dan gelmiş Türk kökenli bir topluluk olduğu üzerinde görüş birliğine varır (RıŞvanoğlu 1994: 195- 213).

Kürtlerin peygamberi kimdir?

Kürt Yazar Kamran Simo Hedili, yeni çıkan kitabında, Kürtlerin asıl peygamberinin “Mani” olduğunu; Mani’nin Buda, Zerdüşt ve İsa’yı örnek almış biri olduğunu söyledi.

Kürtler kimin soyundan gelir?

Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler.

Bingöl Kiğı Kürt mu?

Yayladere, Kiğı, Yedisu ilçelerinde Kürt Alevileri çoğunluktadır. Adaklı’da Zaza Alevileri, Kurmanç Alevilerinden nüfus olarak daha fazladır. Karlıova’da ise her iki topluluğun nüfusları neredeyse birbirine yakındır. Bu bakımdan Bingöl Alevilerinin çoğunluğu Zaza, bir kısmı ise Kurmançtır.

Kakolar Kürt mu?

İlçe Merkezinde yerli nüfus olan Kakolar denilen Türkmenler yaşamaktaydı. Kako ismi Elazığlılara nasıl Gakko diyorlarsa Erganili Türklere de bu lakap takılmıştı. Aşağıdaki tabloya bakınca ilçedeki Türk nüfusunun 1927 yılında Kürt nüfusun 3 katı olduğunu görebilirsiniz.

Zaza lar nasıl insanlardır?

Zazalar, Alevi ve Sünni kesimden oluşan bir halktır. Sünni olan Zazalar genel olarak Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Aksaray civarlarında yaşamaktadırlar. Alevi olan Zazalar ise Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde yaygın olarak görüşmektedirler.

Zaza soyu nereden gelmektedir?

Alevi olan Zazalar ise Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde yaygın olarak görüşmektedirler. Zaza kelimesi ile arkaik metinlere ilk olarak Behistun Yazıtı’nda rastlanılmaktadır. Bu yazıt İran’da yer alan bir yazıttır. Bu yüzden Zazaların İran kökenli olarak o coğrafyadan geldikleri düşünülmektedir.

Kürtlerin atası kimdir?

Lullubiler. Lullubiler veya Lulular MÖ 3 bin yıllarında yazılı kaynaklara geçmiş İran’da kalan Zagros dağlarında yaşayan, günümüz Kürtleri‘ni oluşturan Ön atalardan biri olduğu Paleo-Arkeolojik ve Dna araştırmaları sonucu bilimsel olarak açıklanan, Bilim adamları ve Tarihçiler tarafından kabul edilen antik Halk.

Hangi peygamber Kürt tür?

İbrahim Harran’lıdır. Doğduğu zamanlarda oraya Hurri Kürtleri hüküm sürüyordu ki orası hala Kürtlerin anavatanıdır. Hz.İbrahim mağarada doğdu veya mağarada büyüdü. İ-Bra-Him- Bra-(Kürtçe “kardeş”) Him-( Kürtçe”Büyük taş/Kaya”) Kürtçede hala bu isim “Brahim” olarak telaffuz ediliyor.

Kürtler hangi ırka mensup?

Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler.

Kürtler hangi boydan gelir?

Yazmış olduğum Oğuzlar kitabında da bahsettiğim gibi Kürtler, Oğuzların 24 boyundan biri olan Buğdüz boyuna mensuptur.

Türkiye’deki Kürtler nereden geldi?

Anayurtları Zağros dağlarının etekleri olan Kürtler, tarihî olarak İran’ın batı ve kuzeybatısında, Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda, Irak ve Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğusunda, Ermenistan’ın güneyinde ve Azerbaycan’ın güneybatısında yaşamış olan, günümüzde de aynı ülkelerde varlığını sürdüren yerli kavimlerden …