Regaip ne demek TDK?

Regaip kelime manası nedir?

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel” anlamına gelir.

Regaip mi yoksa Regaib mi?

Regaip kelimesi Türk Dil Kurumu TDK’ya göre ‘Regaip‘ şeklinde yazılmaktadır. Arapça kökenli olarak Türkçeye yerleşmiş bir sözcük olan Regaip Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ise Regaib şeklinde yazılmaktadır.

Regaib ne demek Diyanet?

“Reğîb” kelimesi ise, “reğabe”‘den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Regaip gecesi denilince; “Çok lütuf ve ihsanla dolu, kiymetli ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece” manası anlaşılır.

Regaip Kandili gecesinde ne oldu?

REGAİP KANDİLİNDE NE OLMUŞTUR? Regaib kandilinin, Rasulullah Efendimizin babası Hz. Abdullah’ın evlendiği gece olduğu iddia edilir.

Regaip Kandili nedir neden kutlanır?

Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı!

Regaib Kandili nasıl yazılır TDK?

Regaib ise kelime anlamı olarak; değerli, kıymetli, ihsan, nefis, çokça rağbet edilen” gibi manalara gelir. Arapça kökenli olduğu için de özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde yazılış şekli olarak ‘Regaib Kandili‘ tercih edilmiş.

Regaip Kandili nedir önemi Diyanet işleri başkanlığı?

Regaip, beş kandil gecesinden biri olup, hicrî sıralamaya göre kandiller zincirinin ikinci halkasıdır. Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığı inanç ve ümidiyle bu gecede Allah’a ibadet edilir.

Regaip Kandili neden özel?

Regaip kandili ihsan gecesidir ve bu yıl 3 Şubat tarihindedir fazileti de bundan gelir. Regaip Kandili üç ayların başlangıcıdır. Perşembeyi Cumaya bağlayan geceye denk gelir. Cuma gecesine denk gelmesi sebebiyle de bu Regaib kandili önemli ve özeldir.

Regaip Kandili namazı kaç rekattır nasıl kılınır?

Regaip Kandilinin gündüzünde oruç tutup, akşam iftardan sonra akşam namazını eda edip, sonra 2 rekatta bir selam vermek üzere 12 rekat nafile namaz kılınır. İki rekatta bir selam vererek kılınan bu namazda, Fatiha’dan sonra her rekatta 3 kez Kadir Suresi (İnna enzelnahü) ile 12 ihlası şerif okunur.

Regaip Kandilinin anlamı ve önemi nedir?

Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Bu gecede Yüce Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah’a ibadet edilir.

Beraat ne demek Diyanet?

Berat (Berâet), Arapçada ”temize çıkma” anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece, günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.

12 rekat Regaip namazı nasıl kılınır?

Regaip Kandilinin gündüzünde oruç tutup, akşam iftardan sonra akşam namazını eda edip, sonra 2 rekatta bir selam vermek üzere 12 rekat nafile namaz kılınır. İki rekatta bir selam vererek kılınan bu namazda, Fatiha’dan sonra her rekatta 3 kez Kadir Suresi (İnna enzelnahü) ile 12 ihlası şerif okunur.

Regaib Kandili namazı nasıl kılınır?

12 rekat olan nafile namazı, 2 rekatta bir selam verilerek kılınır. Namazın her rekatında Fatiha ve Kuran-ı Kerim’den bir sure okunarak kılınır. Her 2 rekatta bir selam verildikten sonra 100 kere ‘Sübhanallahi ve`l hamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber’ denilir.

Regaip Kandili neden önemlidir?

Birlik ve beraberliğin arttığı günlerden olan kandiller zincirinin ilk halkası, recep ayı içerisinde yer alan Regaip Kandili‘dir. Bu gecede Yüce Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah’a ibadet edilir.

Berat gecesinde ne oldu?

Berat gecesi, Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfûz’dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna “inzâl” denir. Kadir Gecesi‘nde ise Peygamber’e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır.