Seyahatname nedir özellikleri nelerdir?

Seyahatname özellikleri nedir?

Seyahatname, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan bir gezi kitabıdır. 10 ciltten oluşur. Gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı şekilde yazılmış, yine halkın anlayacağı deyimler çokça kullanılmıştır.

Seyahatname ne tür bilgiler vardır?

Seyahatname, 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmış bir gezi kitabıdır. Kitabın orijinal adı Târîh-i Seyyâh Evliyâ Efendi’dir. Toplam 10 ciltten oluşan eserde birçok ülkenin mimarisi, gelenekleri, ibadet yerleri ve mutfak kültürleri ayrıntılı bir şekilde anlatılır.

Gezi Seyahat türünün özellikleri nelerdir?

  • GEZİ YAZILARININ ÖZELLİKLERİ:
  • 1) Gezilen bölgeyle ilgili bilgi ve değerlendirmeler yansıtılır.
  • 2) Gezilen bölgenin coğrafi konumu, tarihsel özellikleri, sosyal konumu gezilen bölgede yaşayanların gelenekleri ele alınır.
  • 3) Konu alınan bölgenin doğal güzellikleri komşu bölgelerle ilişkileri yansıtılır.

Seyahatname nedir Osmanlıda?

Seyahatname (Osmanlıca: سياحت نامه) veya Evliya Çelebi Seyahatnamesi (Osmanlıca: اوليا چلبى سياحتنامه سى), Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabıdır. On ciltten oluşur. Seyâhatnâme ilk olarak 1848’de Kahire Bulak Matbaasında Müntehâbât-ı Evliya Çelebi adıyla yayımlanmıştır.

Seyahatname neden çok önemlidir?

Seyahatname tarih araştırmalarında, resmi kayıtlardan uzak insanların günlük yaşamına dair içerdiği bilgilerle ve birinci el kaynak olması nedeniyle önemli kaynaklardan biridir.

Seyahatname neden yazılmıştır?

Gezi yazısı yani seyahatname edebiyatta gezilip görülen yerler hakkında yazılan yazılardır. Kişi gezi esnasında birçok yer görür, birçok insanla tanışır; bunları hafızada tutmak güç olacağından gezi esnesında not alınır ve gezi yazılarında bunlar hikaye edilir.

Seyahatname hangi türde yazılmıştır?

Gezi yazısı ya da diğer adıyla seyahatname bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı yazı türü. Genellikle yazılan bu tür yazılarda betimleme tekniği kullanılır. Yazarın kendi düşüncesi çok önemli olan bir faktördür Türk edebiyatındaki ilk örneği Seydi Âli Reis’in Mir’atü’l-memalik adlı eseridir.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde nereleri gezmiş?

Evliya Çelebi Seyahatnamesi

  • 1630 – İstanbul ve çevresi.
  • 1640 – Anadolu, Kafkaslar, Girit ve Azerbaycan.
  • 1640 – Suriye, Filistin, Ermenistan ve Rumeli.
  • 1655 – Doğu Anadolu Bölgesi, Irak ve İran.
  • 1656 – Rusya ve Balkanlar.
  • 1663/1664 – Macaristan’da askeri seferler.
  • 1664 – Avusturya, Kırım ve ikinci kez Kafkaslar.

Gezi yazısı türünün özellikleri nelerdir maddeler halinde?

Gezi yazılarında gezginin dikkatini çeken ve farklı konular güncel olaylarla da bütünleştirilerek edebî bir üslûpla anlatılır. Gezi yazısı görülen yerlerin güzellikleri hakkında duygu ve düşünce içerebilir. Anlatılanlar hayal ürünü değil gerçektir. Gezi yazıları kuvvetli bir gözlem gücüne dayanır.

Gezi yazısı nasıl yazılır ve özellikleri?

Gezi Yazısının Özellikleri

  • Gezi yazılarında anlatıcı kronolojik bir zaman izler.
  • Dönemin zihniyetini yansıtması açısından birer belge niteliği taşır.
  • Gezi yazıları iyi bir gözlem becerisi gerektirir.
  • Gezi yazıları insanların bilmedikleri yerleri görme isteğinden doğmuştur.
  • Anlatılanlar hayal ürünü değil, gerçeklerdir.

Coğrafya seyahatname nedir?

Seyahat etmiş, dünyanın türlü yerlerini gezmiş bir kimsenin, gezip gördüğü yerler için yazdığı kitap, (Gezi).

Seyyahların yazdıkları eserlere ne denir?

Seyahatnâme, Osmanlı Devleti’nin âdeta fizikî yapısının yazıya dökülmüş bir maketini ortaya koymak için kaleme alınmış bir eserdir. Bu sebeple seyyah yüzlerce şehir ve kasaba, binlerce köy gezmiştir. Türbe ziyaretleri de onun seyahat amaçlarından biridir.

Seyahatname ne anlama gelir?

Seyahatname, yazarların gezip gördükleri yerlerden edindikleri izlenimi aktardıkları edebi eserlere verilen isimdir. Divan edebiyatının en önemli türlerinden biri olarak kabul edilir. Bu türün en iyi örneği Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi‘dir. Bu eser 10 ciltten oluşmaktadır.

Seyahatname okumak neden önemlidir?

Başka dünyayı merak etme ve başkalarına gezilen görülen yerleri anlatma hissiyle kaleme alınan seyahatnameler, daha sonraki zamanlarda yazılan gezi-gözlem kitapları, özellikle sosyoekonomik, sosyokültür ve düşünce tarihi yazımında kullanılması gereken son derece önemli metinlerdir.

Gezi yazılarının türleri nelerdir?

Gezi yazılarını amaç ve yazılış bakımından da üçe ayırmak mümkündür: günü gününe alınmış notlara dayalı gezi yazıları, mektup biçiminde yazılan gezi yazıları ve bir ülkeyi daha nesnel ve derinlemesine tanıtmayı amaçlayan gezi yazıları.