Seyahatnamede nereleri gezmiş?
Seyahatnâme orjinali nerede?
Evliya Çelebi Seyahatnamesi‘nin Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi’nde bulunan 1-8. ciltleri yazarın el yazısı olduğu kabul edilmektedir.
Seyahatnamenin özellikleri nelerdir?
Seyahatname, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan bir gezi kitabıdır. 10 ciltten oluşur. Gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı şekilde yazılmış, yine halkın anlayacağı deyimler çokça kullanılmıştır.
Seyahatnâme kaç mısradan oluşur?
Seyahatname‘nin 1814 yılında Hammer tarafından keşfedilmesinden sonra birçok yabancı bilim insanı Çelebi hakkında araştırmalar yapmış eseri birçok dile çevrilmiş ve yayımlanmıştır….Seyahatnâme (Evliya Çelebi)
Eserin birinci cildinin 1895 basımı kapağı | |
---|---|
Yazar | Evliya Çelebi |
Kitap sayısı | 10 cilt |
Evliya Çelebi Seyahatnâme sinde nereleri gezmiş?
Evliya Çelebi Seyahatnamesi
- 1630 – İstanbul ve çevresi.
- 1640 – Anadolu, Kafkaslar, Girit ve Azerbaycan.
- 1640 – Suriye, Filistin, Ermenistan ve Rumeli.
- 1655 – Doğu Anadolu Bölgesi, Irak ve İran.
- 1656 – Rusya ve Balkanlar.
- 1663/1664 – Macaristan’da askeri seferler.
- 1664 – Avusturya, Kırım ve ikinci kez Kafkaslar.
Seyahatname nerede başlar?
Evliyâ Çelebi ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlıbaşına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme‘nin birinci cildini yazdı. Babasının muhalefetine rağmen 29 yaşında ilk seyahatini Bursa’ya yaptı.
Seyahatnamede ne anlatılıyor?
Seyahatname, 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmış bir gezi kitabıdır. Kitabın orijinal adı Târîh-i Seyyâh Evliyâ Efendi’dir. Toplam 10 ciltten oluşan eserde birçok ülkenin mimarisi, gelenekleri, ibadet yerleri ve mutfak kültürleri ayrıntılı bir şekilde anlatılır.
Gezi yazılarının özellikleri nelerdir?
Gezi yazısında görülenler genellikle birinci kişinin ağzından yani gezenin ağzından anlatılır. Gezi yazılarının dili sade ve yalın olmalıdır. Bir yazarın yurt içinde ve yurt dışında gezip gördüğü yerlerin ilgi çekici özelliklerini anlattığı yazı türüdür. Gezi yazıları gezip görmenin, iyi bir gözlemin ürünüdürler.
Seyyahların yazdıkları eserlere ne denir?
Seyahatnâme, Osmanlı Devleti’nin âdeta fizikî yapısının yazıya dökülmüş bir maketini ortaya koymak için kaleme alınmış bir eserdir. Bu sebeple seyyah yüzlerce şehir ve kasaba, binlerce köy gezmiştir. Türbe ziyaretleri de onun seyahat amaçlarından biridir.
Evliya Çelebi ilk nereyi gezdi?
Evliyâ Çelebi, ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlı başına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme’nin birinci cildini yazdı.
Seyahatnamede hangi şehirler anlatılır?
İstanbul, Kırklareli, Varna, Gelibolu, Edirne, Belgrad, Sarajevo, Üsküp ve Sofya Evliya Çelebi’nin bize beşinci ciltte anlattığı şehirlerden bazıları. Çelebi, gezdiği yerlerde geçen olayları, onlarla ilgili gözlemlerini aktarırken orada kullanılan kelimelerden de örnekler verir.
Seyahatnâme ilk inceleme yeri neresidir?
Evliyâ Çelebi ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlıbaşına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme‘nin birinci cildini yazdı. Babasının muhalefetine rağmen 29 yaşında ilk seyahatini Bursa’ya yaptı.
Seyahatnâme nereleri anlatır?
70 yılı aşkın bir hayat yaşamış ve bu sürenin 50 yılını seyahatlerde geçirmiş olan ünlü seyyah, tam 47 ülke gezdi; Almanya, Arabistan, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cibuti, Çek, Çeçenistan, Dağıstan, Eritre, Ermenistan, Filistin, Güney Sudan, Gürcistan, Habeşistan (Etopya), Hırvatistan, …
Evliya Çelebi Seyahatnamesi neden önemlidir?
Evliya Çelebi, Seyahatnâme’sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslûbu ile anlatmaktadır. Evliya Çelebi‘nin 10 ciltlik Seyahatnâmesi, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyat açısından önemli bir yere sahip olmuştur.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi nasıl yazıldı?
Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan Seyahatname; gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı şekilde yazılmıştı. 10 ciltten oluşan bu eser, Evliya Çelebi‘nin gezip gördüğü yerleri kendi üslubu ile anlatmaktaydı.
Gezi yazısı yazarken nelere dikkat etmeliyiz?
Gezi yazısı hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini aşağıdaki noktalı yerlere yazınız
- Yazarın gözlem gücünün yüksek olması,
- İzlenimlerin not alınması,
- Yazıda fazla ayrıntıya yer verilmemesi önemlidir,
- Okuyucunun ilgisini çekecek bir tarzda kaleme alınmalıdır,
- Anlatım yalın ve sade olmalıdır,