Seyahatname 1 Cilt kaç sayfa?
Seyahatname kitabı kaç sayfa?
Evliya Çelebi Seyahatnamesi (10 Cilt)
Çevirmen: | Dr. Mümin Çevik |
---|---|
Yayın Tarihi: | 30.01.2012 |
ISBN: | 9786055317003 |
Dil: | TÜRKÇE |
Sayfa Sayısı: | 6940 |
Seyahatname kac cilttir?
Seyahatname (Osmanlıca: سياحت نامه) veya Evliya Çelebi Seyahatnamesi (Osmanlıca: اوليا چلبى سياحتنامه سى), Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabıdır. On ciltten oluşur.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi kaç kitap?
Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi, dünya seyahatnâme edebiyatına, Türkçenin büyük bir armağanıdır. Bu büyüklük hem içerik zenginliğinden hem de 10 kitaptan oluşan geniş hacminden kaynaklanmaktadır.
Evliya Çelebi gezileri kaç yıl sürmüştür?
Evliya Çelebi‘nin 10 ciltlik Seyahatnâmesi, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyat açısından önemli bir yere sahip olmuştur. 42 yıl boyunca yaptığı seyahatleri 10 cilt olan Seyahatname eserinde ele almıştır.
Seyahatnamede ne anlatılıyor?
Seyahatname, 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmış bir gezi kitabıdır. Kitabın orijinal adı Târîh-i Seyyâh Evliyâ Efendi’dir. Toplam 10 ciltten oluşan eserde birçok ülkenin mimarisi, gelenekleri, ibadet yerleri ve mutfak kültürleri ayrıntılı bir şekilde anlatılır.
Seyahatnamede hangi şehirler anlatılır?
İstanbul, Kırklareli, Varna, Gelibolu, Edirne, Belgrad, Sarajevo, Üsküp ve Sofya Evliya Çelebi’nin bize beşinci ciltte anlattığı şehirlerden bazıları. Çelebi, gezdiği yerlerde geçen olayları, onlarla ilgili gözlemlerini aktarırken orada kullanılan kelimelerden de örnekler verir.
Seyahatname nerede başlar?
Evliyâ Çelebi ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlıbaşına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme‘nin birinci cildini yazdı. Babasının muhalefetine rağmen 29 yaşında ilk seyahatini Bursa’ya yaptı.
Evliya Çelebi eserleri nelerdir?
Kâtip Çelebi‘nin Bilinen Tüm Eserleri
- Arapça Fezleke (Fezleket akvâl’l-ahyâr fi ilmi’t-târîh ve’l-ahbâr)
- Türkçe Fezleke.
- Tuhfet’ül-kibâr fi esfâri’l-bihâr.
- Takvîmü’t-tevârih.
- Tarîh-i Frengi tercümesi.
- Tarîh-i Kostantaniyye ve Keyasire (Revnaku’s-saltana)
- Düstûrü’l-amel fi ıslâhı’l-halel.
Evliya Çelebi Kimdir ve Eserleri Nelerdir?
Evliya Çelebi Kimdir? Evliya Çelebi, (d. 25 Mart 1611, İstanbul – ö. 1682, Mısır), 17. yüzyılın önde gelen gezginlerindendir. Kırk yılı aşkın süreyle Osmanlı topraklarını gezmiş ve gördüklerini Seyahatnâme adlı eserinde toplamıştır.
Evliya Çelebi’nin ilk inceleme yeri neresidir?
Evliyâ Çelebi ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlıbaşına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme’nin birinci cildini yazdı. Babasının muhalefetine rağmen 29 yaşında ilk seyahatini Bursa’ya yaptı.
Evliya Çelebi’nin son gezisi neresi?
SON SEFER MISIR’A Çelebi, Mısır ve Sudan seferlerinde son bulan seyahatiyle kalemi bırakıyor. Evliya Çelebi‘nin ne zaman öldüğü, nerede gömülü olduğu bugün hala tam olarak bilinmese de, gezmek için gittiği son yerin Mısır olduğu ve 1682 yılından sonra vefat ettiği söyleniyor.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi neden önemlidir?
Evliya Çelebi, Seyahatnâme’sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslûbu ile anlatmaktadır. Evliya Çelebi‘nin 10 ciltlik Seyahatnâmesi, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyat açısından önemli bir yere sahip olmuştur.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi nasıl yazıldı?
Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan Seyahatname; gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı şekilde yazılmıştı. 10 ciltten oluşan bu eser, Evliya Çelebi‘nin gezip gördüğü yerleri kendi üslubu ile anlatmaktaydı.
Evliya Çelebi son gezisi nereye yapıldı?
SON SEFER MISIR’A Çelebi, Mısır ve Sudan seferlerinde son bulan seyahatiyle kalemi bırakıyor. Evliya Çelebi‘nin ne zaman öldüğü, nerede gömülü olduğu bugün hala tam olarak bilinmese de, gezmek için gittiği son yerin Mısır olduğu ve 1682 yılından sonra vefat ettiği söyleniyor.
Seyahatnâme Anadolu’nun dışında nerelerin geçmişine ışık tutmaktadır?
Cevap: Seyahatname, Anadolu‘nun dışında Bursa, İzmit, Trabzon ve Erzurum’un geçmişine ışık tutmaktadır.