Regaib Kandili nasıl yazılır TDK?

Regaip Kandili nasıl yazılır TDK?

Regaib ise kelime anlamı olarak; değerli, kıymetli, ihsan, nefis, çokça rağbet edilen” gibi manalara gelir. Arapça kökenli olduğu için de özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde yazılış şekli olarak ‘Regaib Kandili‘ tercih edilmiş.

Regaip ne demek TDK?

Regaip TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. Regaip Arapça kökenli olan ve ayrıca İslami açıdan önemli bir kelimedir. Bu kelime Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Türkçe karşılık olarak ‘Bir şeyi istemek, arzulamak ve ona meyletmek’ şeklinde yorumlanmaktadır.

Regaip Kandili özel isim mi?

Bununla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı “Regaip” yazımını tercih etmektedir. Türkçeye girmiş bir kelimeden çok özel isim hükmünde olduğu için Arapça aslına sadık kalındığı düşünülebilir.

Diyanet Regaip Kandili nedir?

İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, “rahmet ve bereket gecesi” olarak kabul ediliyor. Regâip, arapça bir kelimedir ve “reğa-be” kökünden gelmektedir.

TDK Regaip mi Regaib mi?

Regaip kelimesi Türk Dil Kurumu TDK‘ya göre ‘Regaip‘ şeklinde yazılmaktadır. Arapça kökenli olarak Türkçeye yerleşmiş bir sözcük olan Regaip Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ise Regaib şeklinde yazılmaktadır.

Regaip Kandili gecesinde ne oldu?

REGAİP KANDİLİNDE NE OLMUŞTUR? Regaib kandilinin, Rasulullah Efendimizin babası Hz. Abdullah’ın evlendiği gece olduğu iddia edilir.

Regaib ne demek anlamı?

“Reğîb” kelimesi ise, “reğabe”den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, “reğîbe”dir. “Reğîbe”nin çoğulu da “reğâib” dir.

Regaip anlamı ne demek?

REGĀİP – REGĀİB. (ﺭﻏﺎﺋﺐ) i. (Ar. raġіbe “rağbet edilen şey, hediye”nin çoğul şekli reġā’ib) Hz. Muhammed’in ana rahmine düştüğü gece olarak kabul edilen recep ayının ilk cuma gecesi.

Regaip mi Regayip mi?

Regaip kelimesi Türk Dil Kurumu TDK’ya göre ‘Regaip‘ şeklinde yazılmaktadır. Arapça kökenli olarak Türkçeye yerleşmiş bir sözcük olan Regaip Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ise Regaib şeklinde yazılmaktadır.

Regaip ne demek ne anlama gelir?

“Reğîb” kelimesi ise, “reğabe”den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, “reğîbe”dir. “Reğîbe”nin çoğulu da “reğâib” dir.

Regaip kandilinin özelliği nedir?

Birlik ve beraberliğin arttığı günlerden olan kandiller zincirinin ilk halkası, recep ayı içerisinde yer alan Regaip Kandili‘dir. Bu gecede Yüce Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah’a ibadet edilir.

Regaip Kandili gecesi ne oldu?

Peygamber’in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis alimlerince belirtilmiştir.

Regaip Kandili neyin habercisi?

“Reğîbe”nin çoğulu da “reğâib” dir. REGAİB KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR? Halk dilinde “üç aylar” olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevi bir mevsime girişimizin habercisidir. Halkın “kandil” olarak adlandırdığı bu geceler, gönül evlerimizi aydınlatan ışıklardır.

Regaip ne demek ve önemi?

Sözlük anlamı olarak “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamı taşıyan “Regaip” kelimesi, Arapça bir kelime olan “re-ğa-be” kökünden gelmektedir. Kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, bir şeyi istemek ya da arzulamak, onu elde etmek için çaba sarf etmek gibi anlamları taşımaktadır.

Regaip Kandili nedir neden kutlanır?

Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı!