Halk dilinde zatülcenp ne demek?

Zatülcenp nasıl bir hastalıktır?

Plörezi veya Plöral efüzyon, akciğerleri çepeçevre saran zarların arasında sıvı toplanmasıyla sonuçlanan hastalıkların genel ismidir. Halk arasında zatülcenp adıyla bilinir. Her yaştan insanda görülebilir. Tüberkülozdan kansere, kalp yetersizliğinden romatizmal hastalıklara kadar 50’den fazla nedeni vardır.

Zatülcenp ne demek TDK?

Zat kelimesinin yan anlamı iltihaptır. Cenp ise hem yan taraf hem de akciğer demektir. TDK‘ya göre zatülcenp akciğer iltihabı manasına gelir.

Sulu zatülcenp nedir?

Sulu zatülcenpte akciğerle göğüs boşluğu arasında özel bir sıvı toplanır. Zatülcenpin sebebi  verem mikrobudur. Ayrıca romatizma, frengi, kanser, kalp yetmezliği, zatürree, akciğer apsesi, siroz urları, nefrit, nefroz gibi böbrek hastalıkları da göğüs boşluğunda su toplanmasına yol açabilir.

Istihfafı ne demek?

İstihfaf, kelime anlamı olarak Türk Dil Kurumu sözlüğünde küçümseme ve beğenmeme olarak açıklanmıştır. İstihfaf Etmek Ne Demektir? Bir deyim olan istihfaf etmek, kişinin başka bir kişiyi küçümsemesidir. Yani hor görmesi, aşağılaması ve beğenmemesi anlamındadır.

Zatülcenp nasıl iyileşir?

Zatülcenp hastalığının tedavisinde genellikle kortizonlu ilaçlar yöntemi kullanılmaktadır. İlgili doktor tarafından yeşil reçeteli olarak yazılan kortizonlu ilaç tedavisi sayesinde zatülcenp hastalığı etkisini bir müddet sonrasında tamamen kaybetmektedir.

Zatülcenp bulaşıcı mı?

Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı zatürre türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama, hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir.

Plörezi öldürür mu?

Akciğerde su toplanmasını genellikle başka bir hastalık tetiklediği için plörezi tek başına ölümcül değildir.

Sulu Satlıcan ne demek?

Her iki tabaka arasında bir boşluk vardır ve bu boşlukta az bir miktarda sıvı bulunur. Akciğerlerin üzerini örten zarın iltihaplanmasına tıbbi adıyla “plörezi”, halk arasındaki adıyla “zatülcenp” ya da “satlıcan” denir.

Hodbinin anlamı nedir?

Pek çok açıdan bencil olan insanlar hodbin olarak bilinmektedir. Yani hodbin kelimesi ile beraber bencil sözcüğü aynı anlama gelir. Hem maddi anlamda hem de manevi yönden bencil olan kişiler için bu sözcüğün kullanıldığını ifade etmek mümkün.

Dinde hafife almak ne demek?

Dinî değerlere, kutsallara, peygamberlere ve müminlere saygısızlık etmek, bunları alaya almak, insan onuruna ve haysiyetine yakışmayan bir davranıştır. “Dinî değerler”den maksat, İslâmî ilkeler, emir ve yasaklardır. “Dinî değerler ile alay etmek” ise onları küçümsek, hafife almak, beğenmemek, eğlence konusu yapmaktır.

Efüzyon nedir nasıl tedavi edilir?

Efüzyon hızlı bir şekilde gelişir, tedavi için diüretik başlanır ve hızlı bir cevap alınır. Plevral efüzyonun tedavisi, hastanın efüzyona sebep olan hastalığa göre değişmektedir. Eğer biriken su, solunum sıkıntısına, aşırı nefes darlığına yol açacak kadar fazla ise çeşitli yöntemler ile bu suyu boşaltmak mümkündür.

Zatülcenp zatürre midir?

Göğüs ağrısının eşlik ettiği hastalarda özellikle, zatürrelerin 4’te 1’inde görülen, göğüs boşluğunda iltihabi bir sıvı toplanması durumu düşünülmelidir (zatülcenp, sulu zatürre).

Plörezi geçer mi?

Plörezi tedavisi hususunda akciğerin neden su topladığını öğrenmek, doğru tedavi yöntemi belirleme konusunda çok önemlidir. Plörezinin oluşmasına sebep olan durumun enfeksiyon kaynaklı oluşması durumunda antibiyotik takviyeli ilaç tedavisi ile hastalık kolay bir şekilde atlatılmaktadır.

Akciğer su toplaması ölüm riski var mı?

Akciğer embolisinin bir doğal etkeni olarak akciğerlerde su toplanması görülür. Bu önemli sayılabilecek bir durum olup kişiyi ölüme kadar götürebilen faktörleri doğurabilmektedir.

Satlıcan hastalığı nedir?

Aksaray’da, halk arasında satlıcan olarak adlandırılan; tıp dilinde pnömoni olarak bilinen zatürre hastalığı, akciğer dokusunun iltihaplanması ile ortaya çıkan ölümcül bir hastalıktır. Bakterilerin sebep olduğu bilinen hastalık, pek çok türe sahipken; bazı türlerinin bulaşıcı olma özelliği vardır.