Seçkin saf temiz nefis nedir?

Seçkin saf temiz ne demektir?

Seçkin, saf, temiz halidir. Nefs-i kâmile, tezkiye netîcesinde arınmış, sâf, berrak, ulvî ve olgun nefstir. Bütün mârifet sırlarının tahsîl edildiği ve ancak Cenâb-ı Hak tarafından vehbî olarak lutfedilen bir makamdır; Hak vergisidir, sırf çalışmakla elde edilmez.

Seçkin saf ve olgunluğa ermiş nefis ne demek?

Nefs-i Kâmile/Nefs-i Safiye:Tasavvufta nefsin yedi mertebesinden biridir… Nefsin seçkin, saf, temiz halidir… Olgunluğa ermiş nefstir… Mürşitlerin nefsinin karşılığıdır…

Insan nefsi kaç tanedir?

Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır.

Nefis nasıl yaratıldı?

Topraktan yaratılmış olduğundan zayıf, çamurdan olması sebebiyle cimri, balçıktan olduğu için şehvetli, pişmiş topraktan olduğu için de cahildir. Zaaf, cimrilik, şehvet ve cehalet onun esas özellikleridir (Ebû Tâlib el-Mekkî, I, 176). Nefsin tabiatında yırtıcılık/vahşilik, hayvanlık, şeytanlık ve tanrılık vardır.

Nefsi Mardiyye ne demek?

6- NefsMardiyye: Allah’ın kendisinden ve amellerinden razı olduğu kulun eriştiği mertebedir.

Nefsi Radiye ne demek?

nefsin mertebelerinde 5. sırada bulunan, samimi olmakla ilişkili bir tasavvuf terimi. allah tarafından herşeyi güzel ve hoş görme olarak adlandırılır. bu nefse sahip bir kişi bütün kötülükleri iyi ve hoş görür.

Erkeğin nefsi kaç tanedir?

erkekte 1 nefis varsa kadında 7 nefis var.

Nefsine hakim olmak ne demek?

zamansız ya da yersiz isteklerine ve arzularına ket vurabilmek. en büyük cihad olarak adlandırılan nefsine hakim olmak; nefsin isteklerini düşünerek hareket etmek, yanlış bir hareketin (bkz: günah) meydana gelmesini engellemek için söylenen emir kipinde olmasına rağmen gerekliliği ifade eden kelime grubudur.

Kadının nefsi kaç?

Kadının 9 nefsi 1 aklı, erkeğin 9 aklı 1 nefsi vardır; Kadın 1 aklıyla 9 nefsine sahip çıkarken, erkek 9 aklıyla 1 nefsine sahip çıkamaz.

Nefis nasıl bir şey?

Nefis ya da Nefs (نفس), Arapça kökenlidir, sözlükte ruh, bir şeyin kendisi, akıl, insan bedeni, ceset, kan, azamet, arzu ve kötü istekler gibi manalara gelmektedir. Tasavvufî olarak da, “kendisinde iradi hareket, his ve hayat kuvveti bulunan latif buharlı bir cevherdir.” şeklinde tanımlanır.

Nefsin amacı nedir?

Nefsimizi, zikirle tezkiye kademelerinde tezkiye edip, sonunda emanet olan ruhumuzu sahibi olan Allah’u zülcelâl Hz.lerine ulaştırmamız temel hedeftir. Nefsin bu emirleri yerine getirmemesi derecat kaybına sebep olur.

Kadının kaç nefsi var?

Kadının 9 nefsi 1 aklı, erkeğin 9 aklı 1 nefsi vardır; Kadın 1 aklıyla 9 nefsine sahip çıkarken, erkek 9 aklıyla 1 nefsine sahip çıkamaz.

Nefsin istekleri nelerdir?

Nefsin sakınmamız gereken hastalıkları

  • KENDİNİ BİLMEYEN RABB’İNİ BİLEMEZ. Eskilerin bir sözü var, muhakkak duymuşsunuzdur: “Def-i mazarrat, celb-i menfaatten evlâdır…” …
  • ŞİRK. Allah Teâlâ’ya karşı, nefsi için put edinmektir. …
  • KİBİR. …
  • GAFLET. …
  • HIRS. …
  • GADAP. …
  • HASET. …
  • ŞEHVET, HEVA VE HEVES.

Nefsi Raziye nedir kısaca?

Nefsi radiyye Nefs-i radiyye nefis teskiyesi kademelerinden beşincisidir. Tasavvufa göre bu mertebede nefis daha önceki kademede doyuma ulaştığı için Allah’ın yaptığı her şeyden razı olmuştur. Bu makamımın zikri HAY Esmasıdır.

Radiyye ne demek?

Türk Dil Kurumu’na göre Radiye isminin anlamı şöyle; Rıza gösteren, kabul eden, boyun eğen.