Cins borcu nerede ifa edilir?

Seçimlik borçlarda seçim hakkı nedir?

md. 71 ) Yeni borçlar kanununun 87.ci maddesinde “seçimlik borçlarda, hukuki ilişkiden ve işin özelliğinden aksi anlaşılmadıkça, edimlerden birinin seçimi borçluya aittir.” Şeklinde düzenlenmek suretiyle seçim hakkı borçluya tanınmıştır.

Cins borcu ne demek?

Taraflar sözleşmede edimin konusunu, sadece genel nitelikleriyle, belirlemiş olabilirler. Edimin konusu bireysel nitelik ve özellikleriyle sözleşmede kesin olarak gösterilmemişse, bu tür borca, tür, cins veya çeşit borcu denir.

Ifa yeri neye göre belirlenir?

İFA YERİNİN BELİRLENMESİ İfa yeri kural olarak taraflarca belirlenir. Taraflar borcun nerede ifa edileceğini aralarında kararlaştırabilirler. Bu konuda yapılacak anlaşma açık veya örtülü olabilir. Böyle bir durumda, borcun öngörülen yerde ifası gerekir.

Ifa yeri ne demek?

ifa mahalli de denilen ifa yeri, borcun ifa edilmesi gereken yerdir. ifa yerinin neresi oldugunu belirlemek bir cok bakimdan onemlidir. gerek borclunun veya alacaklinin temerrude (direnise) dusmus sayilip sayilmayacagini gerek anlasmazlik halinde yetkili mahkemeyi belirlemede, ifa yerinin bilinmesi gerekir.

Seçimlik yetki borçlar hukuku nedir?

Alacaklının talep edebileceği, borçlunun yerine getirebileceği asıl ifa yerine ikame ifa seçimlik yetki olarak nitelendirilir. Örneğin A’ya 100 dolar borcu olan B’nin 100 dolar veya karşılığı TL ödeyebilme yetkisi seçimlik yetkidir.

Seçimlik dava ne demek?

HMK m. 112’de düzenlendiği üzere seçimlik dava, seçim hakkı kendisine ait olan borçlu veya üçüncü kişinin bu hakkı kullanmaktan kaçınması hâlinde, alacaklının açmış olduğu davadır.

Parça ve cins borcu nedir örnek?

bir borç ilişkisinde edimin konusunun taraflarca bütün özellikleriyle belirlenmesi söz konusu ise bu bir parça borcudur. örneğin ismi “delioğlan” olan atı satın almak istediğinizde bu bir parça borcudur. atı kişiselleştirmiş, diğer atlardan ismini söyleyerek ayırmışsınızdır.

Para borcu cins borcu mudur?

Para borcu üçüncü bir borç türü sayılsa bile tür borcu gibi imkansızlık hükümlerine tabi olamayacağı kabul edilmektedir.

Sözleşmenin ifa edileceği yer neresidir?

Parça borçlarında sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yer; para ve parça borçları dışındaki tüm borçlar içinse doğumları sırasında borçlunun yerleşim yeri ifa yeridir (TBK m. 89). Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 10. maddesinde sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesi ifadesi kullanılmıştır.

IFA türleri nelerdir?

TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir. KISMİ İFA: Borç konusunun tamamının değil bölünebilen bir kısmının yerine getirilmesidir. Seçimlik Yetki: Asıl edimle birlikte yedek bir edimin bulunması ve borçlunun hangisini dilerse onu ifa etmesidir.

IFA kavramı nedir?

İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.

IFA ne anlama gelir?

İfa kelimesinin TDK anlamı da; bir işi yerine getirmek, herhangi bir işi yapmak anlamlarına gelir. İfa Etmek Tanımı: İfa etmenin kelime anlamı; borç ödemek, herhangi bir görevi yerine getirmek, emir ve buyruk yapmak olarak ifade edilir.

Seçimlik yetki ne demek?

Alacaklının talep edebileceği, borçlunun yerine getirebileceği asıl ifa yerine ikame ifa seçimlik yetki olarak nitelendirilir. Örneğin A’ya 100 dolar borcu olan B’nin 100 dolar veya karşılığı TL ödeyebilme yetkisi seçimlik yetkidir.

Seçimlik borç nedir örnek?

borçlu ifa zamanı geldiğinde edimlerden birini yerine getirerek borçtan kurtulur. tarafların borç konusu olarak birden fazla edim belirleyerek borçlunun bunlardan hangisini isterse onu ifa etmekle borçtan kurtulabileceği borç türüdür. örneğin a, b’ye ya televizyon verecek ya da evini temizleyecektir.

Seçimlik davayı kim açar?

(1) Seçimlik borçlarda, seçim hakkı kendisine ait olan borçlu veya üçüncü kişinin bu hakkı kullanmaktan kaçınması hâlinde, alacaklı seçimlik dava açabilir. (2) Seçimlik davada mahkeme, talebin hukuka uygun olduğu sonucuna varırsa, seçimlik mahkûmiyet hükmü verir.