Istemede Erkek tarafı ne getirir?

Sözde Erkek tarafı ne getirir?

Sözde Erkek Tarafı Ne Alır? Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.

Sözde damat tarafı ne getirir?

Söz Gelenekleri – Erkek Tarafının Hazırlıkları Damat adayı, kız istemeye giderken, şık bir buket çiçek, çikolata, söz yüzükleri ve geline takılacak takı seti götürür. Kimi yörelerde söz geleneklerine göre geline ve/veya ailesine hediye etmek üzere söz bohçası hazırlanır.

Söz kesilirken neler yapılır?

Türk kahveleri içildikten sonra kız istenir. Söz kesme merasimi sonrasında ise misafirlere içecek olarak çay servisi yapılır. Sözde kız tarafının ailesi, ana yemekten daha çok çayın yanında ikram edilecek yiyecekler hazırlar. Börek, kek, zeytinyağlılar, kanepeler hazırlanabilecek bazı ikramlıklardır.

Söz tepsisini kim yapar?

Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.

Erkek tarafı ev eşyası ne alır?

Genellikle; erkek pijama takımı, erkek gömlek, pantolon, kravat, kemer, damadın nişanda giyeceği takım, erkek terliği, damat havlusu, erkek iç çamaşırları, parfüm ve kişisel bakım seti, damat tıraş seti, erkek saati, kol düğmeleri, şeklinde hazırlanır.

Erkek tarafı beyaz eşya ne alır?

Beyaz eşyalardaki bölüşüm ise şu şekildedir: Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafından karşılanır. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanır.

Sözde damada ne takılır?

Söz kesiminde takılacak yüzükleri erkek tarafı satın alır. Damat tarafı isterse müstakbel gelinlerine söz kesiminde takmak üzere takı seti veya bilezik satın alabilir. Tabi siz de kız tarafı olarak damada kol saati, bileklik gibi aksesuarlar hediye edebilir ve damat bohçası hazırlayabilirsiniz.

Kızı isteme baba ne der?

Kız babası da ”gelene sorulur mu niye geldiniz, hoş geldiniz, safa geldiniz” der. Elçibaşı; ”Biz Allahın emri Peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istemeye geldik der. Bazı şakacı elçiler de: ”Allahın emri, Peygamberin kavliyle iki elimi pisleyip yakana yapışmışım, seninle dost olacağız” derler.

Söz mendili içine ne konur?

Kız tarafından damada hazırlanan, gömlek, kravat, iç çamaşırı ve söz mendili (bu mendil pullu, sim işlemeli, büyükçe bir mendildir.) bir bohçaya konur, ayrıca büyük bir tepsi içinde de gelen konuklar sayısınca mendil konularak oğlan babasının önüne getirilir.

Sözde yüzükleri kim keser?

Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser. Ardından da, erkek tarafı gelin adayına armağan etmek için getirdikleri takıları takar.

Söz tepsisi kim alır?

Söz Gelenekleri – Söz Kesme – Söz Tepsisi Genellikle erkek tarafından bir aile büyüğü, iyi dilekleriyle bir konuşma yaparak yüzükleri takar ve yüzükleri birbirine bağlayan kırmızı kurdeleyi keser.

Kız istemede yüzük tepsisini kim alır?

Genellikle nişan tepsisini kız tarafı hazırlar ve tepsiyi de kız tarafından birisi tutar. Çoğunlukla gelinin kız kardeşi, arkadaşı veya kuzeni bu iş için uygundur. Hatta bazı yörelerde nişan tepsisini tutan kızın bekar olması istenir.

Erkek çeyizinde neler olur?

Damat bohça seti, kişisel bakım ürünlerini de içerir. Diş macunu, diş fırçası gibi ağız bakım ürünlerinin yanı sıra, saç bakım ürünleri, sabun, banyo jeli, banyo köpüğü, el örgüsü ya da hazır banyo lifi, tırnak makası, parfüm, deodorant, deo roll-on gibi kişisel bakım ürünlerini damat bohçasına dahil edebilirsin.

Erkek tarafı kaç bilezik takar?

Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor.

Erkek annesi çeyiz olarak ne yapar?

Bu çeyizlik eşya grubunda ayrıca damat için iç çamaşırı, ayakkabı, terlik, gömlek gibi ürünler de yer alabilmekte. Eski dönemlerde çalışma hayatında sadece erkekler yer aldığından evi kurmakla yükümlü taraf da erkek tarafıydı.