Şevketi bostan yemeği nasıl pişirilir?

Şevketi bostan nasıl yenir?

Türkiye’nin pek çok bölgesinde yetiştirilen şevketi bostan otu birbirinden farklı şekillerde tüketilebilir. Çay olarak da tüketilen şevketi bostan salata ve piyazlara doğranabilir. Şevketi bostan kuzu eti ile birlikte yemeklerde de kullanılabilir. Şevketi bostanın zeytinyağlı yemeği de yapılmaktadır.

Şevketi bostan kavurması nasıl yapılır?

Zeytinyağını tencerede kızdırıp soğanları ve etleri yağda kavurun. Şevketi bostanları da ilave edip sararana kadar arada karıştırarak kavurun. 2 su bardağı sıcak su ve tuz ekleyip kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.

Şevketi bostan yemeği nasıl yapılır?

Şevketibostan Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Soğuk su ve yarım limonun suyunu bir kaba koyun. …
  2. Arpacık soğanları soyun.
  3. Zeytinyağı ve kuzu etini tencereye alın. …
  4. Şevketi bostanları ve sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağı kapalı halde pişirmeye bırakın.
  5. Terbiye için bir kasede un ve limon suyunu karıştırın.

Şevketi bostan limonlu suda bekletilir mi?

NOT: Şevketi bostanları temizlemek oldukça zor ve zahmetli bir iştir. Ayıklama ve temizleme işi devam ederken temizlenen kısımların limonlu suda bekletilmesi gerekir. Çünkü temizlenmiş şevket-i bostanların beyaz kısımları bir süre sonra pembeleşerek renk değiştirmektedir.

Şevketi bostan tadı neye benziyor?

minik ahtapotlara benzeyen, antalya seyahatlerimde kabusum olan bir ot turu ve yemegi.. bulması ve temizlemesi çok zahmetli olan bitki. anason kokuludur, alışkın olmayanlar ilk yediklerinde yadırgarlar ama özellikle ege yöresinin damak tadına gayet uygundur.

Şevketi bostan yaprakları yenir mi?

Ege bölgesinde sevilerek tüketilen bu bitki genellikle zeytinyağlısı yapılarak veya kuzu eti ile birlikte pişirilerek tüketilir. Yapraklarını haşlayarak ekşili bir salata şeklinde de değerlendirebilirsiniz. Hatta bu şifalı bitkinin yapraklarını kurutup çay olarak da kullanabilirsiniz.

Şevketi bostan derin dondurucuda nasıl saklanır?

Konserve şeklinde saklanabilir. Haşlandıktan sonra tuzlanıp, hava almayacak şekilde kavanozlara konup, kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Haşlanıp, şoklandıktan sonra derin dondurucuya da atılabilir. İsteğe göre parçalara ayrılıp, gölgede kurutularak da saklanabilmektedir.

Şevketi bostan otu salatası nasıl yapılır?

Şevketi bostanın saplarını tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayın. Bu esnada sarımsakları ezin. Limonun suyunu tuz, sarımsak ve zeytinyağı ile bir sos hazırlayın. Şevketi bostanları süzüp sıcakken sos malzemeleriyle bir araya getirin ve karıştırın.

Etsiz şevketi bostan yemeği nasıl yapılır?

1/2 limonun suyunu sıkın. 2 bardak su ilave edin, 1/2 çubuk tarçını içine atın ve yaklaşık 20 dakika kaynamaya bırakın. Kaynadktan sonra pirinci ve kalan domatesleri ekleyin. Kapağı kapalı olarak pirinç yumuşayıp, şevketibostan pişene kadar ateşte tutun.

Şevketi bostan sosu nasıl yapılır?

İstenen miktarda tuz ve 5-6 bardak su eklenip, pişmeye bırakılır. Düdüklü tencerede 20 dakika yeterlidir. Pişmesine yakın 1 adet limon suyu ve un karıştırılarak, yavaş yavaş terbiyesi yapılır. 5 dakika sonra ocağın altı kapatılır.

Şevketi bostan nasıl bekletilir?

Önce derin bir mutfak kabında sirkeli su hazırlayın. Sağlam yaprakları hazırladığınız sirkeli su karışımına alıp bir süre bekletin ve toprağının dibe çökmesini sağlayın. Daha sonra ayırdığınız kökleri de bu suda temizlemeye başlayın.

Şevketi bostan nasıl muhafaza edilir?

Şevketi bostan konserve yapılarak ya da şoklanarak derin dondurucuda saklanır. Konserve yapımında şevketi bostan belirli bir süre haşlanır, kendi suyu içinde çok az tuz ilavesiyle kavanozlarda saklanır. Şevketi bostan‘ın evde en güzel saklama yöntemi, şoklanarak derin dondurucuda saklanmasıdır.

Şevketi bostan nasıl ayırt edilir?

Deve dikeni ile yakın akraba olan bostan otu görüntü olarak deve dikenine de çok benzer. Fakat bu iki ot küçük ayrıntılar ile biribirinden ayrılır. Deve dikeni genellikle mor renkli çiçekler açarken, şevket otu sarı renkli çiçeklere sahiptir.

Şevketi bostan nerenin yemeği?

Ege Bölgesinde sıklıkla tüketilen yabani bitkilerden olan Şevketibostan ya da askalivrus/askolibrus Girit mutfağında ve Girit’ten batı Anadoluya göç eden Girit Türkleri tarafından kemikli kuzu etiyle pişirilerek (şevketibostan yemeği) ya da haşlama salata (şevketibostan salatası) olarak tüketilir.

Şevketi bostan dondurulur mu?

Şevketi bostan nasıl saklanır derseniz, birçok yolu vardır. Konserve şeklinde saklanabilir. Haşlandıktan sonra tuzlanıp, hava almayacak şekilde kavanozlara konup, kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Haşlanıp, şoklandıktan sonra derin dondurucuya da atılabilir.