Ysk hangi seçimleri yapar?

Seçimde nerede oy kullanacağım?

Nerede oy kullanacağımı öğrenmek istiyorum? Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra www.ysk.gov.tr internet sayfamızın “Nerede Oy Kullanacağım” bölümünden öğrenebilirsiniz.

Yüksek seçim Kurulunu kim secer?

Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler.

Yüksek Seçim Kurulu kac uyeden olusur?

MADDE 4- (1) Kurul, yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayılarının salt çoğunluğuyla seçilir. (2) Üyelerin görev süresi altı yıldır. Süresi biten üye yeniden seçilebilir.

Ysk kayıt nasıl yapılır?

Türk vatandaşları, adres kayıt sistemine kayıt olmaları ve yukarıda belirtilen işlemleri yapabilmeleri için önce nüfus müdürlüğüne, sonra ilgili ilçe seçim kurulu başkanlığına başvurabilir.

Oy nerede kullanılır?

oy kullanabilir miyim? Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.

Seçimlerde oy kullanan kişi kimdir?

Oy kullanmak için gereken şartlar nelerdir? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.

Mahmut Akgün kimdir?

Mahmut AKGÜN 10.08.1973 tarihinde Adıyaman’da doğmuştur. İlk,orta ve liseyi aynı yerde tamamlamış, 1991 yılında kazandığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1995 yılında mezun olmuştur. Bir süre, Sosyal Sigortalar Kurumu(SSK) Sivas İl Müdürlüğünde kurum avukatlığı yapmıştır.

Ali ürker nereli?

Ali ÜRKER. 01.08.1974 tarihinde Sivas’ta doğmuştur.

YSK nedir kpss?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti’nde, Yargıtay ve Danıştay’ın kendi içlerinden çıkardıkları üyeden oluşan, Türkiye’deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda da seçimlerin yargısal denetimini sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.

YSK anayasanın hangi bölümünde?

Yüksek Seçim Kurulu; 1961 Anayasasının “Cumhuriyetin Temel Kuruluşu” bölümü ile 1982 Anayasasının “Cumhuriyetin Temel Organları” bölümünde “Seçimlerin genel yönetim ve denetimi” başlığı altında anayasal bir kurum olarak yer almış olup, 1961 Anayasasının 75. maddesi ile 1982 Anayasasının 79. maddesinde düzenlenmiştir.

Oy kullanamayan kişiler kimlerdir?

Kimler oy kullanamaz?

  • Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
  • Askeri öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).

Yurtdışında nasıl oy kullanılır?

Yurt dışında yaşıyorum, Türkiye’de yapılan genel seçimlerde oy kullanabilir miyim? Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili genel seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy kullanabilirler (298/94/A-3).

Kimler oy veremez?

Kimler oy kullanamaz?

  • Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
  • Askeri öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).

18 yaşında oy kullanma hakkını kim verdi?

1924 Anayasası, 18 yaşını doldurmuş ve erkek her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına seçme hakkı tanıyarak “seçme yaşı”nı 18’e indirdi. 1934 yılında yapılan bir değişiklik ile 22 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşına seçme hakkı verildi. 1961 Anayasası ile 21 yaşını dolduranlara seçme hakkı tanındı.

Rütbeli askerler oy kullanabilir mi?

Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.