Murassa seci nedir?

Seci ne demek örnekleri?

Seci, nesirde kullanılan uyak olarak da tanımlanabilir. Özellikle Divan nesrinde secili anlatım bir amaç sayılmıştır. Düz yazıda cümle içinde yapılan uyağa denir. – İlahi, kabul senden, ret senden; şifa senden, dert senden İlahi, iman verdin, daim eyle; ihsan verdin,kaim eyle.

Seci mütevazi ne demek?

Seci‘-i mütevâzî: Secili kelimelerin; vezin ve ses benzerliği bakımından aynı olduğu secidir. Seci‘-i murassa’: Secili kelimeleri; vezin, ses benzerliği ve sayı bakımından aynı olan seci türüdür. Seci‘-i mütevâzin: Secili kelimelerin sadece vezin bakımından ortak olduğu ses benzerliğinin olmadığı seci çeşididir.

Seci ve aliterasyon nedir?

Aliterasyon (Ses Yinelemesi): Bir şiirde ya da düzyazıda ahenk yaratmak amacıyla aynı ses ya da hecenin yinelenmesine aliterasyon denir. Örnekler: * “Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında.”

Seci nedir Arapça?

Düzyazıdaki ya da eski adıyla nesirdeki seci, şiirdeki uyak anlamına gelir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi seci, Arap edebiyatından Türk edebiyatına geçmiştir. Seci sanatı Cahiliye döneminden bu yana kullanılmıştır.

Akis sanatı ne demek?

Bir cümlede, bir dizede iki sözcüğün ya da sözcük topluluklarının yerleri değiştirilerek yapılan söz sanatına akis veya aks denir.

Tevriye nedir ornekler?

İki gerçek anlam kullanılarak, uzak anlam ile anlatılmak istenilen anlatılır. Tevriye sanatına örnek olarak verilecek cümleler şu şekilde açıklanmıştır: – Sarımsak da acı; ama evde lazım bir dişi. Bu cümlede geçen dişi sözcüğü ile tevriye sanatı yapılmıştır.

Mutarraf ne demek?

Kelime, Arapça “bir şeyin yarısı, iki cüzünden bir cüzü” anlamındaki şatr kökünden gelir. Taştirde, aynı vezin ve kafiyede, araya iki mısra girerse terb-i mutarraf, üç mısra girerse tahmis-i mutarraf olur. Edebiyatımızda XVIII. yüzyıldan sonra örnekleri görülen taştir çok az kullanılan bir şekildir.

Seci sanatı ne demek?

Seci sanatı diğer adıyla iç kafiye olarak bilinen eserlerdeki cümlelerin sonlarında yer alan ses benzerlikleri şeklinde tanımlanır. Hem günümüzde hem de geçmiş dönemlere ait edebi eserlerde sıklıkla seci sanatı örnekleriyle karşılaşmak mümkündür.

Akis nedir edebiyat örnekleri?

Akis (Çaprazlama): Bir cümle ya da dize içindeki sözleri ters çevirerek söylemeye akis denir. Örnekler: * “Her inişin bir yokuşu, her yokuşun bir inişi vardır.” * “Yemek için yaşamamalı, yaşamak için yemelidir.

Akis ne demek örnek?

Akis (Çaprazlama): Bir cümle ya da dize içindeki sözleri ters çevirerek söylemeye akis denir. Örnekler: * “Her inişin bir yokuşu, her yokuşun bir inişi vardır.” * “Yemek için yaşamamalı, yaşamak için yemelidir.

Leff ü neşr nedir örnek?

Yağmurlar damlalardan oluştuğu için “yağmur-damla” arasında da ilgi vardır. “İçimde kar donar, buzlar çözülür Yağan ateş midir, kat mıdır bilmem.” Birinci dizede verilen “kor – buzlar” sözcükleri ile ilgili “ateş – kar” sözcükleri verilerek leffü neşr yapılmıştır. Burada üç sözcükle yapılmış bir leff ü neşr vardır.

Irsal i mesel nedir ve örnekleri?

İrsalmesel, atasözlerini kullanarak yapılan bir söz sanatıdır. İrsal, göndermek, mesel ise atasözü manasına gelir. Şiirde anlamı pekiştirmek, anlaşılır kılmak için yazıya konuyla ilgili atasözü koyarak yapılır. ÖRN: Meseldir, gülşen-i âlemde bir gülle bahar olmaz.

Seci ne demek türkçe?

Seci (İç Kafiye): Cümlelerin ya da bir cümle içinde birden çok sözcüğün sonlarındaki ses benzerliğine seci denir. Seci, nesirde kullanılan uyak olarak da tanımlanabilir. Özellikle Divan nesrinde secili anlatım bir amaç sayılmıştır.

Cinas ne demek örnek?

Yazılışları ve söylenişleri aynı, anlamları ayrı olan sözcükleri bir arada kullanma sanatıdır. Göğe çıksan âkıbet yer yer seni. Her nefeste eyledik yüz bin günah, Bir günaha etmedik hiç bir gün ah.

Istikak nedir ve örnekleri?

İştikak yani türetme, ortak kökten gelen sözcükleri aynı beyitte kullanmaya dayalı söz sanatıdır. Örneğin; Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler, Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler.