Patates yumrusu nedir?

Tohumluk patates nasıl olmalı?

Yetiştirme amacına göre uygun irilikte olmalıdır. Çeşit karışıklığı olmamalıdır. Çoğu tohumluk yumrular istenilenin üzerinde iriliğe sahiptir. Bu da maliyeti arttırdığından 70-80 gr veya 60 mm den daha büyük yumrular kesilmektedir.

Tohumluk patates nedir?

Patates, hem vejetatif hem de generatif olarark çoğaltılabilen bir bitkidir. … ➢ Bu tohumlar, patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşan, botanik anlamda bitkinin gerçek tohumlarıdır. ➢ Bu nedenle de bu tohumlara tüm dünyada “Gerçek Patates Tohumu (GPT)” adı verilmektedir.

Patates tohum yapar mı?

Tohumluğun Yumru Boyu: Patates tohumlukların da ideal yumru 35-60 mm, 50 -70 gr ağırlığındaki yumrulardır. Yumrular küçükse sap sayısı az, yumrular büyükse sap sayısı fazladır.

Patates tohumu nasıl yapılır?

Ekim arazisinin eğimli, tepe ve güneş gören arazi olması gerekir. Kış mevsimin de şubat ayında, ilkbahar mevsiminde nisan ayında, yaz mevsiminde temmuz ve ağustos ayları ekim için seçilir. Ekimden 3 ya da 4 ay sonra da hasat yapılır. Patates tohumu sebze satışı yapılan tohum alanlarındaki yerlerden satın alınabilir.

Iyi patates tohumu nasıl olmalı?

TOHUMLUK KALİTESİ ve SEÇİMİ Tohumluk yumrular, 6 cm çapında ve ortalama 50 gram ağırlığında olmalıdır. Tohumluğun çeşidi, üretim amacına göre seçilmelidir. Sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Tohumluk yumruların, dikim esnasında gözleri uyanmış olmalı ve üzerinde yaklaşık 1 cm boyunda yeşil filizleri bulunmalıdır.

Dekara ne kadar patates tohumu ekilir?

Sulu şartlarda ortalama dekara 200-250 kg, kuru şartlarda 150 kg tohumluk yeterlidir. Patates, fazla bakım isteyen bir bitkidir. Çıkıştan önce düzeltilmiş (dişleri yatırılmış) tırmık çekmek faydalıdır.

Tohumluk patates nasıl ekilir?

Kesilen tohumluk patates parçalarının 2 gün boyunca kuru bir yere bekletilmesi gerekir. Pulluk ile tarla derin bir şekilde sürülerek patates ekimine hazır hale getirilir. Sonrasında 10-15 cm derinlikte karıklar açılır. Açılacak olan karık uzunluğu ise elimizde bulunan patates tohumlarının miktarına bağlıdır.

Patatese ne zaman su verilir?

Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.

Patates neden büyümez?

Patates bitkisi yumuşak (kumlu), kumlu-tınlı, tınlı-kumlu ve hafifi killi toprakları sever. Ağır (killi) ve geçirgenliğini kaybetmiş sık yapılı topraklar patates tarımı için uygun değildir. Böyle topraklarda yumru gelişimi kısıtlanır ve şekilsiz yumru teşekkülü artar.

1 dönüm tarlaya kaç kg patates ekilir?

Sulu şartlarda ortalama dekara 200-250 kg, kuru şartlarda 150 kg tohumluk yeterlidir. Patates, fazla bakım isteyen bir bitkidir. Çıkıştan önce düzeltilmiş (dişleri yatırılmış) tırmık çekmek faydalıdır.

1 dönüm arazi kaç ton patates verir?

1 dönüm araziden 10 ton patates elde ettiler – Haberler.

Patatesin büyüdüğünü nasıl anlarız?

Patatesler büyürken toprağın üzerinde çıkan yabani otları temizleyin. Yapraklarda mantar ya da böceklenme gibi sorunlar oluşmadığından da emin olun. Yapraklar iyice serpildiğinde hasat zamanı gelmiştir.

Patates hangi ayda ekilir nasıl ekilir?

Mutfağımızdan hiç eksilmeyen bu sebzeyi ekme zamanı ise İlkbahar aylarıdır. Toprak ısısı 8-10 derece olduğu zaman, donların sona erdiği zaman yani Şubat Mart ayları arasında ekilmelidir.

Patates çok sulanır mı?

Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.

Patates suyu ne zaman kesilir?

Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. Sulama yeterli ve düzenli yapılmadığı taktirde, verim kaybı olur, yumrularda meme oluşur, çatlama meydana gelir. İç kısımlarında kararmalar ve boşluklar ortaya çıkar.