Zanlı kime denir?

Zanlı anlamı ne?

Zanlı kime denir? Cumhuriyet savcısı tarafından hakkında soruşturma yürütülen, yani suçu işlediğine dair hakkında şüphe bulunan kişiye “şüpheli” denir. … Şüpheli yerine özellikle medya tarafından “zanlı” ifadesi de kullanılmaktadır.

Hükümlünün anlamı nedir?

Hükümlü veya mahkûm; yaptığı fiilden dolayı hukukî açından başkasının haklarına zarar verdiği gerekçesiyle toplumdan uzaklaştırılıp ıslah edilen, hüküm giymiş kişi.

Katil ne anlama geliyor?

Sözlükte ve örfte “bir canlının bir başka canlıyı öldürmesi” şeklinde geniş bir anlamı bulunan katil (katl) kelimesi, İslâm hukukunda bir kimsenin hukuken can dokunulmazlığı bulunan bir şahsın ölümüne yol açacak bir davranışta bulunmasını, teknik tabiriyle adam öldürme cürmünü ifade eder.

Sanık ne demek sözlük anlamı kısaca?

Sözlük anlamı itibari ile suç işlediği düşünülerek mahkemeye sevk edilen kişiye sanık denir. Sanık suçlu değildir. Suç şüphesi altındaki kişidir. Hakkında açılan ceza davası sonuçlanana kadar kişi sanık durumundadır.

Kampüs ne demek TDK?

TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı “yerleşke” olan kampüs, Fransızca kökenlidir. Kampüs ya da yerleşke, bir üniversitenin fakülteler, derslikler, öğrenci yurdu gibi her türlü yapı ve etkinlik alanlarıyla toplu bir biçimde bulunduğu yer anlamına gelmektedir.

Olayın faili ne demek?

Genel kullanımda fail kelimesini suçu işleyen kişiler için kullanımı yaygın şekilde olmaktadır. Örneğin olayın failleri henüz bulunamadı cümlesindeki failler kelimesi olayı yapan veya işleyen kişiler anlamına gelmektedir. … Hukuki olarak faili meçhul kelimesi ise işi yapanın bilinmediği anlamına gelmektedir.

Mahkum kime denir?

Mahkum suçlu bulunarak hapsedilmiş kişi demektir. Cezaevlerinde bulunan, cezası onaylanmış, hüküm giymiş kimse demektir.

Tutuklu ne zaman hükümlü olur?

CMK’nın 100 vd. maddelerinde “tutuklu” statüsü bakımından soruşturma, kovuşturma veya kanun yolu aşaması konusunda bir ayrım yapılmamıştır. Hükümlü, hakkındaki suç şüphesinin yerini kesin kanaate bırakması ile mahkumiyet kararı kesinleşen kişidir.

Cinayeti işleyen kişiye ne denir?

Katil, cinayet işleyen kişiye denir. Ayrıca şu anlamlara gelebilir, * Katil , Ö. Lütfü Akad filmi.

Katil nedir TDK?

UYARI: Katil (katil (ka:til = öldüren) ve kadir (ka:dir = güçlü) kelimelerinin düzeltme işareti konmadan yazılması yaygınlaşmıştır.

Sanığın hukuki durumu ne demek?

CMK’nın 2/1 maddesinin (b) fıkrasına[5] göre ise sanık, kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar suç şüphesi altında bulunan kişi olarak tanımlanmaktadır. İlgili tanımlardan da anlaşılacağı üzere, kişi ancak hakkında verilerin kararın kesinleşmesi ile “hükümlü” statüsüne geçmektedir.

Şüpheli ne zaman sanık olur?

Kısaca; şüpheli ve sanık, suç şüphesi altında bulunan kişiyi ifade etmektedir. İçinde bulunulan evreye göre kişi şüpheli ya da sanık olarak adlandırılmaktadır. Soruşturma evresinde iken suç şüphesi altında bulunan kişiye şüpheli denirken kovuşturma evresine geçildiği zaman bu kişi sanık ismini alır.

Kampüs ne demek kelime anlamı?

i. (İng. campus < Lat.) Bir üniversitenin çeşitli faâliyetlerinin yapıldığı binâlar ve bunların kurulmuş olduğu alan, yerleşke.

Kampüs nereye denir?

Kampüs neye denir? 1. Yerleşke; Bir yüksek okulun ya da üniversitenin tüm birimleriyle üzerinde kurulmuş olduğu alana verilen isim. 2.

Faili Meşhur ne demek?

faili mechulün tersine faili aleni olan, bununla da kalmayıp meşhur olan, herkesce bilinen.