Temenni etmek nedir Türk Dil Kurumu?

Temenni etmek nin anlamı nedir?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan temenni kelimesi ”munye” sözcüğünden türetilmiştir. Munye hem gaye ve amaç hem de istek ve arzu anlamına gelir. Temenni etmek ise bir şeyin gerçekleşmesini çok fazla istemek demektir.

Temenni cümlesi ne demek?

Temenni ne demek cümle içinde kullanımı? Temenni Kelimesinin Anlamı: Bir şeyi istemek, arzu etmek, dilemek anlamına gelen bir kelime olarak kullanılmaktadır. … Temenni ile ilgili cümleler: *Eğer temenni ettiğiniz bizim buradan gitmemiz ise biz zaten buraya meraklı değiliz.

Temayüz etmiş olmak ne demek?

Başkalarına göre üstün duruma gelme, sivrilme, seçkinleşme. Kendini göstermek.

Temenni mi temelli mi?

Doğru kullanımı Temenni şeklinde olmalıdır.

Temennimiz o yonde ne demek?

“inşallah”, “umarım” manasında kullanılan bir söz.

Çok müteşekkir olmak ne demek?

Müteşekkir ile beraber aynı zamanda müteşekkir kalma şeklinde kelime grubu bulunmaktadır. Bu sözcük ise TDK üzerinden, ‘bir duruma karşı teşekkür etme durumuna girmek’ biçiminde ifade edilebilir. Genelde kibarlık ve naiflik ile beraber saygılı bir şekilde teşekkür etmek anlamı üzerinden de ele alınabilmektedir.

Temayuz ne demek Osmanlıca?

temayüz / temâyüz / تمایز / تَمَايُزْ Kendini göstermek. Farklı ve yüksek vasfı olmak. Başka vasıflarla üstün olmak.

Inkisafa ne demek?

İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.

Tedennî ne demek?

tedenni ne demek? Aşağı düşme, aşağı inme. Gerileme, düşme.

Bir konuda direnmek ne demek?

Direnmek kelimesinin sözlükteki anlamı nedir? (nsz) Herhangi bir düşüncede, bir istekte veya bir durumda ayak diremek, inat etmek, ısrar etmek, taannüt etmek: “Tek tük direnen çıktıysa da çürük yumurta gibi kıza zamanda eziliverdi.” -K. Korcan.

Bilmukabele nerelerde kullanılır?

Birinin söylediği söze karşılık söylenen “ben de, size de, sizlere de” anlamında kullanılan bir söz. Örnek: “Hürmetler ederim. – Bilmukabele.

Cok minnettar olmak ne demek?

a. Birinden gördüğü iyiliğe karşı kendini borçlu sayan, gönül borcu olan kimse, gönül borçlusu: “Çocuklarıma karşı gösterdiğiniz ihtimam ve alakaya bilhassa minnettarım.” -E.

Tahakkuk Kelime anlamı ne demek?

Tahakkuk kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Türkçede belli başlı yazılı belgelerde karşılaşılan ve kullanılan bir kelime olarak öne çıkıyor. Bu konuda Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Türkçe karşılığı olarak, ‘Gerçekleşme, yerine gelme’ biçiminde ifade edildiğini söylemek mümkün.

Temyiz ne demek türkçe?

Temyiz Arapça kökenli bir kelimedir. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin anlamı, ‘Mahkeme nezdinde verilen kararın kanun ve usul yeni üzerinden incelenmesi’ şeklinde ifade ettiğini söylemek mümkün.

Muvaffakiyet ne anlama gelir?

Muvaffakiyet Nedir? Muvaffak kelimesinin kelime anlamı başarı demektir. Muvaffakiyet ise başarılı olmak olarak nitelendiriliyor. Özellikle bir iş kolunda, öğrencilerin derslerinde göstermiş oldukları başarılar muvaffak kelimesi ile nitelendiriliyor.