Osmanlıca temellük ne demek?

Temellük eden ne demek?

Temellük bir eşyayı, nesneyi, ev, arsa, tarla gibi taşınmaz malları sahiplenme, üzerine alma anlamındadır. Osmanlıcadan dilimize geçmiştir. Osmanlıca hukuk terimidir. Genel olarak bir mala sahip olma, taşınmaz malları üzerine geçirme, alacaklı olarak borçludan devir alma anlamlarında kullanılır.

Hakkul temellük nedir?

2.2. Hakku’t temellük, henüz milk nitelikli olmamakla beraber sahibinin tek taraflı bir irade beyanı ile milke dönüşen haklardır (Hacak, 2006: 190). Bu beyan olmadığı sürece eşya üzerinde bir hak söz konusu değildir.

Alacağı temellük eden kimdir?

Alacağın temlikinde, eski alacaklıya “temlik eden” (Zedent), alacağı iktisab eden üçüncü kişiye “temellük eden” (Zessionar), dev redilen alacağın borçlusuna “borçlu veya temlik edilen alacağın borçlusu” (abgetrener Schuldner; debitor cessus) denilir (3).

Matlub olmak ne demek?

Matlub demek ne demek? 1. İstenilen, aranılan, istek ve arzu duyulan, talep edilen şey: Türlü horlukla taleb kapısında oturdum, tâ kim matlûb bârî teâlâdır (Eşrefoğlu Rûmî).

Hakkul intifa ne demek?

İntifa hakkı, mal sahibinin bir öğeyi kullanma, yararlanma ve kullanma hakkını başka bir kişiye devretmek suretiyle kurulan bir haktır.

Hakkut Teali nedir?

5) Hakk-1 tealluk: Başka bir hakkı yerine getirinceye kadar, bir şeyin o hakka bağlı olarak kalmasını isteme hakkı demektir.

Temlik eden kim?

Alacağın temliki, hukuki bir işleme dayalı olarak bir alacağın bütün hak ve vecibeleri ile birlikte alacaklıdan (temlik eden, devir eden) başka bir kişiye (temellük eden, temlik alan, temlik edilen, devir alan) devir edilmesi.

Şarta bağlı temlik olur mu?

Taraflar yapmış oldukları sözleşmede alacak hakkının devrini kısmen veya tamamen veya şarta bağlı olarak yasaklayabilirler. Temlik sözleşmesinde alacağı temlik edenin imzası bulunmalıdır.

Mahbup ne anlama gelir?

Mahbup kelimesin tek bir kelime ile açıklayacak olursak; sevgili diyebiliriz. Ancak bir diğer anlamı ise sevilen erkek ve sevilmiş kişi demektir. Daha çok erkek sevgili için kullanılır.

Matlup olmak ne demek?

Arapça kökenli bir sözcük olan matlup, talep etmek fiilinden türetilmiştir. Bir kimsenin gerçekleşmesini istediği hedeflere matlup denir. Hem dilimizde hem de diğer Avrupa dillerinde bu kelime eş anlamlı olan birçok sözcük yer alıyor.

İntifa hakkı ücreti ne kadar?

Gayrimenkul üzerinde intifa hakkı tesisi ve diğer devir için ödenen bedel üzerinden harç alınması gerekir. Malın bedeli üzerinden devir alanlar için binde 20 oranında harç ödemek gerekiyor. Aynı zamanda kayıt masrafının üçte ikisi oranında harç ödenmesi gerekiyor.

İntifa hakkı nedir örnek?

İntifa Hakkı, bir maldan ömür boyunca sınırsız şekilde yararlanma imkânı veren bir haktır. Bu kapsamda örneğin bir gayrimenkul üzerinde intifa hakkı sahibi olan kişi o gayrimenkulü dilediğince kullanabilecek hatta başkalarına dahi kullandırtabilecektir.

Irtifaklar nedir?

Kelime anlamı olarak dayanma, destek, yüklenim, yararlanmak istemek gibi anlamlara gelen irtifak, hukuki bir terim olarak gayrimenkuller üzerindeki hak kurulumunu tanımlamak için kullanılır. İrtifak hakkından farklı olarak irtifak hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulabilir.

Irtifak ve intifa hakkı ne demek?

İntifa hakkı hem kullanma hem de yararlanma imkanı sağlarken irtifak hakkı yalnızca ihtiyaca bağlı olarak yararlanma imkanı sağlar. İntifa hakkı, tüzel kişilere ortak kullanım amacıyla ömür boyu tahsis edilen bir haktır, kişiye yararlanma hakkını tanıyan hak ise irtifak hakkıdır.

Hangi alacaklar temlik edilemez?

Bu maddeye göre temliki yasa tarafından yasaklanmış alacaklar, temliki sözleşme ile menedilmiş alacaklar ve temlikin işin niteliğine göre caiz olmayan alacakların temliki mümkün değildir.