Tabaka Düzlüğü Platoları Nelerdir?

Tabaka Düzlüğü platoları nedir?

Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platoları: Yeryüzünde bulunan ve diğer platolara göre daha yüksekte, daha sert olan düzlüklerin akarsular tarafından aşındırılması sonucunda meydana gelen eğimli yeryüzü şekilleridir.

Platoların adları nelerdir?

Ülkemizde Yer Alan Önemli Platolar Hangileridir?

  • Haymana Platosu (Ankara)
  • Cihanbeyli Platosu (Konya)
  • Taşeli Platosu (Mersin)
  • Sarıçiçek Platosu (Erzincan)
  • Munzur Platosu (Erzincan)
  • Kafkasör Platosu (Artvin)
  • Teke ve Taşeli platoları
  • Erzurum – Kars ve Ardahan platoları

Tabaka Düzlüğü platoları nerede?

3) Tabaka Düzlüğü Platoları: Tabaka uzanışı yatay duruşlu olan tortulların akarsular tarafından derin bir şekilde yarılması ile oluşan platolardır. Genellikle İç Anadolu Bölgesinde yaygın olan bu platolarda tahıl tarımı ve küçükbaş hayvancılık yaygındır.

Taseli platosu nerede?

Taşeli Platosu, Güney Anadolu’da Orta Toroslarda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur.

Platolar nerelerde görülür?

Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur. Çünkü toptan yükselmenin en çok olduğu bölge olma özelliğine sahiptir.

Platolar yerleşmeye uygun mu?

Plato kırsal yaşam bakımından daimi yerleşme sınırları dışında kalmaktadır. Kır yerleşmeleri su kaynaklarına bağlı olarak kenar yamaçlarda yer almıştır. Bu alanda temel uğraş hayvancılıktır.

Plato nerede var?

Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur. Çünkü toptan yükselmenin en çok olduğu bölge olma özelliğine sahiptir.

Yazılı kaya platosu nerede?

Yazılıkaya Platosu, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Eskişehir ilinde bulunan bir plato olarak bilinir.

Türkiye’nin en büyük platosu nerededir?

konya sınırlarında yer alan cihanbeyli platosu‘dur.

Uzunyayla hangi ilde?

Gemerek-Şarkışla sınırından başlayan Uzunyayla, Kangal ilçesinin büyük bir kesimini de içine aldıktan sonra Gürün yöresinde Malatya sınırına dek uzanır. Uzunyayla; Gürün, Çetinkaya, Ulaş, Şarkışla ve Gemerek arasında 1.500-2.100 m. Yükselti kuşağına yayılan bir yüksek platolar topluluğudur.

Cihanbeyli Platosu nerede bulunur?

Cihanbeyli Platosu İç Anadolu bölgesinde yer almakta olup, Konya iline bağlıdır. Cihanbeyli Platosu bağlı olduğu Konya iline 74 kilometre mesafe uzaklıktadır.

Taşeli Platosu kalkerli mi?

Batı kesiminde 2100 metrelerde olan yükseklik doğuda 1300 metrelere düşer. En yüksek noktası Bahadır Tepesi’dir. Kalker ve dolomitlerden oluşan platoda kalkerlerin erimesiyle ortaya çıkmış çukurluklar olan halkın ”kepir”, ”koyak”, ”kokurdan” gibi isimler verdiği binlerce dolin bulunmaktadır.

Haymana Platosu kalkerli mi?

Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. Akdeniz çevresinde görülür. TAŞELİ PLATOSU gibi. İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Teke ve Taşeli platoları hangi ilde?

Taşeli Platosu nerede, hangi bölgededir ve özellikleri nelerdir? Taşeli Platosu, ülkemizin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illeri arasında yükselen karstik yapıda bir platodur. Taşeli Platosu‘nu doğu kısmında Göksu Nehri ve kuzey kısmında Ermenek Çayı yarmıştır.

Taşeli Platosu yerleşmeye uygun mu?

Taşeli Platosunda sürekli yerleşmeler yoktur: Taşeli platosunun belirtilen özelliklerine göre değerlendirilmesi yapıldığında bu platoda neden yerleşmenin olmadığı kendiliğinden ortaya çıkar. Plato kırsal yaşam bakımından daimi yerleşme sınırları dışında kalmaktadır.