Yeryüzü TDK nasıl yazılır?

Yeryüzü ve yeraltı nasil yazilir?

9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb.

Gök yüzü nasıl yazılır TDK?

Gökyüzü mü?” yoksa “Gök yüzü mü?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Gök yüzü şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Gökyüzü şeklinde olmalıdır.

Hafta sonu nasıl yazılır?

TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda haftasonu kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Hafta sonu isimdir. TDK‘da kelimenin doğru yazımı “hafta sonu” şeklinde ayrı yazılır. Haftanın son günleri, genellikle cumartesi ve pazar anlamındadır.

Yer çekimi nasıl yazılır?

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Yerçekimi şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Yer çekimi şeklinde olmalıdır.

Yeraltı neden bitişik yazılır?

Türkçede birkaç istisna dışında tüm birleşik isimler bitişik yazılır. Yer alt kelimesi de birleşik isim olmasına rağmen, somut olarak bir mekandan bahsedilmediği için ayrı yazılması gerekir.

Altı nasıl yazılır?

Temel Sayılar ve Sıralama Sayıları Tablosu

Sembol Sayı Sıra
6 altı altıncı
7 yedi yedinci
8 sekiz sekizinci
9 dokuz dokuzuncu

Gökbilim nasıl yazılır TDK?

e. Bilim ve bilgi sözleriyle kurulan birleşik kelimeler: anlam bilimi, dil bilimi, edebiyat bilimi, gök bilimi, halk bilimi, ruh bilimi, toplum bilimi, toprak bilimi, yer bilimi; dil bilgisi, halk bilgisi, ses bilgisi, şekil bilgisi vb.

Gün batımı ayrı mı birleşik mı?

TDK’ya göre birçok kelimesinin bitişik mi yoksa ayrı yazıldığı araştırılması sürüyor. İşte ‘Gün batımı‘ kelimesinin doğru ve yanlış yazılımı… ‘Gün batımı‘ kelimesinin doğru kullanımı ‘yeşil’ renkte olduğu gibi ayrı yazılmalıdır.

Haftaiçi ve haftasonu nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumuna göre hafta içi kelimesi cumartesi ile pazar dışında kalan tüm günler için kullanılan bir ifadedir. Eş anlamlısı da hafta arası şeklindedir. Çoğu zaman haftaiçi olarak yazılan kelimenin doğru yazılımı bu şekilde değildir. Yani haftaiçi şeklindeki bitişik yazılış yanlıştır.

Hafta içi ve hafta sonu nasıl yazılır TDK?

HAFTA İÇİ NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu yani TDK‘nın resmi sitesine göre “Haftanın cumartesi ve pazar dışında kalan günleri, hafta arası.” Anlamına gelen hafta içi kelimesi ayrı yazılmaktadır.

Yer çekimi mi yerçekimi mi?

9,807 m/sn²Dünya / Yer çekimi

Üst geçit nasıl yazılır?

Bu kelime genellikle Üstgeçit şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Üst geçit şeklinde olmalıdır.

Yeraltı kelimesi nasıl yazılır TDK?

Yer altı kelimesi, TDK‘ye göre ayrı yazılan cümleler arasındadır. Yazımı karıştırılan ayrı sözcüklerin başında gelen yer altı kelimesi, doğru olarak ”yer altı” biçiminde yazılmalıdır.

Yer altı kelimesi nasıl yazılır?

Yer Altı Kelimesi TDK‘ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Yeraltı kelimesi birleşik isim değil tamlamadır. Bu nedenle ayrı yazılması gerekir.

6 ncı nasıl yazılır?

Bu kelime genellikle 6ncı şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı 6ncı şeklinde olmalıdır.