Bursa olayı nedir?

Tarih Bursa olayı nedir?

Bursa Nutku, Bursa‘da Türkçe ezan okunmasına karşı bir protesto gerçekleşmesi üzerine şehre giden Mustafa Kemal Atatürk’ün, kendisi ve heyeti için 6 Şubat 1933 akşamı verilen yemek sırasında yaptığı iddia edilen konuşmadır.

Ilk Türkçe ezan nerede okundu?

Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii’nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi’nde de, Ayasofya Camii’nde Türkçe Kuran, tekbir ve kamet okundu. 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi.

Bursa’nın kurtuluşu hangi tarih?

Ulu şehir, Osmanlı döneminden sonra en büyük acıyı bu işgal ile yaşadı. 30 Ağustos’ta Başkomutanlık Meydan Muharebesinde düşmanın tepesine indirilen yumruk ülkenin her yerinde hissedilmiş Türk Ordusu, silahlı milislerin de büyük desteği ile ‘2 yıl, 2 ay, 2 gün’ süren mücadelenin ardından 11 Eylül 1922’de Yunan askerini …

Gazi Mustafa Kemal Atatürk kimdir?

Mustafa Kemal Atatürk (1881 – 10 Kasım 1938), Türk asker, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan Atatürk, Çanakkale Cephesi’nde miralaylığa, Sina ve Filistin Cephesi’nde ise Yıldırım Orduları komutanlığına atandı.

Atatürk ezanı Türkçe okuttu mu?

Ezan, 1950’ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar. Atatürk‘ün amacı, Arapça’yı ibadet dili olmaktan çıkarıp, Türkçe‘yi camiye hakim kılmaktı.

Türkçe ezan okunmasını kim istedi?

1930’lu yıllarda sık konuşulan ezanın Türkçeleştirilmesi, Mustafa Kemal’in Cumhurbaşkanı, İsmet İnönü’nün Başbakan olduğu 1932 yılının Temmuz ayında Diyanet’in yayınladığı genelge ile tüm yurtta uygulamaya konuldu. İlk Türkçe ezan ise, 30 Ocak 1932 tarihinde Hafız Rifat Bey tarafından Fatih Camii’nde okunmuştu.

11 Eylül 1922 Ne oldu?

11 Eylül 1922 Devrimi (Yunanca: Επανάσταση της 11ης Σεπτεμβρίου 1922), Türklere karşı Anadolu’da yenilen Yunan ordusu ve donanmasında başlayan bir ayaklanmadır.

11 Eylül hangi şehrin kurtuluşu?

İzmir’in kurtuluşu haberleri 10 ve 11 Eylül tarihlerinde Anadolu basınında yer almıştır.

Atatürk bu ülkeye ne yaptı ki?

Ülkemiz adım adım işgal edilirken halk Mustafa Kemal önderliğinde birleşti ve Kurtuluş Savaşını başlatarak en büyük devrimini gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyetini kurdu. O dönemde Osmanlı’dan kalma borçlar sebebiyle ülke borç batağındaydı. Bu borçların hepsi sahiplenildi ve bir ülke sil baştan yeniden yaratıldı.

Atatürk bu ülke için ne yaptı?

Atatürk Devrimler

  • Atatürk`ün Devrimleri.
  • Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)
  • Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923)
  • Halifeliğin Kaldırılması (3 Mart 1924)
  • Medeni Kanunun Kabulü (17 Şubat 1926)
  • Tarikatların Kaldırılması, Tekke Ve Zaviyeyerin Kapatılması (30 Kasım 1925)
  • Laikliğin Kabulü (1928-1937)

Mustafa Kemal Kuranı neden tercüme ettirdi?

Atatürk, Türk Ulusu’nun dinini, öz kaynağından (Kuran’dan) Türkçe olarak öğrenmesi istiyordu. Kuran-ı Türkçeye çevirtmeye karar verdi. Kararının gerekçesini, benim maksadım Türkler Kuran’ı okusunlar ve anlasınlar diye açıkladı.

Atatürk neden Türkçe ezan okuttu?

Ezan, 1950’ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar. Atatürk‘ün amacı, Arapça’yı ibadet dili olmaktan çıkarıp, Türkçe‘yi camiye hakim kılmaktı.

En son Türkçe ezan ne zaman okundu?

Türkçe ezan uygulaması, 1941 yılına kadar da Diyanet İşleri Başkanlığı genelgesine dayanarak sürdürüldü, 18 yıl süren Türkçe ezan uygulaması, 16 Haziran 1950 tarihinde son buldu ve ezan tekrar Arapça okunmaya başlandı.

9 Eylül 1922 de ne oldu?

Bugün İzmir’in kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü. 9 Eylül 1922‘de Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir’e girmesiyle tarihi bir olay yaşandı ve İzmir düşman işgalinden kurtuldu.

9 Eylül 1922 de Yunan bayrağını indiren kimdir?

İzmir’in kurtuluşu sırasında Hükümet Konağı’ndan Yunan bayrağını alıp Türk bayrağını diken Yüzbaşı Şerafettin Bey’in yanında Kürt Reşo namı ile bilinen Çavuş Mehmet Reşit Nazlı vardı. Ölene kadar her 9 Eylül‘de İzmir Marşı’nı okudu Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi Müdürü Doç.