Armonize kodu nedir?

Tariff kodu nedir?

Tarife kodu, Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından oluşturulmuş olan Armonize Sistem (HS) altında, ürün bazında belirlenmiş kod sistemidir. Tarife kodları, küresel ticaretle ilgili neredeyse her ürün için mevcuttur.

HS Code ve GTIP aynı mı?

HS Kodu diğer bir tabiri ile GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu ifade etmektedir.

GTIP tespiti nasıl yapılır?

GTİP Kodu Nasıl Bulunur?

  1. Adım 1: TUİK’in sitesinden aradığımız bilgilere ulaşabiliriz. …
  2. Adım 2: Ürününüzün ne olduğunu ‘Tanımlarda Ara’ kısmına Türkçe yazıp, Sınıflamalar sekmesinde güncel olan GTİP 2018’i seçiyoruz. …
  3. Adım 3: Çıkan sonuçların içerisinde ürünümüz için en uygun tarifi, tanımlamayı içeren kodu buluyoruz.

20 Oca 2019

Türk Gümrük Tarife Cetveli kim onaylar?

Uluslararası düzeyde Armonize Sistem ile ilgili düzenlemeler, Dünya Gümrük Örgütü tarafından yapılmaktadır. Türkiye’de, tarife cetveli ile ilgili sorumlu kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’dır.

Tariff Number ETSY nedir?

Etsy tarafından satın alınan bir kargo etiketini kullanarak Avrupa Birliği’ne ürün göndermek istediğiniz takdirde tarafınızdan bir GTİP numarası istenecek. Bu numarayı alırken Etsy tarafından önerilen seçenekleri kullanabilir veya kendiniz ekleyebilirsiniz.

GTIP kodu nasil yazilir?

Özetle, Türk Gümrük Cetvelinin ilk 6 hanesi armonize sistemi, sonraki iki hane (8’li kod) AB Kombine Nomanklatür – CN kodunu, sonraki iki hane Milli alt açılım kodunu (10’lu kod) ve 12 haneli kod ise istatistik açılım olan GTİP‘i ifade etmektedir.

HS kod ne demek?

HS kodu Uyumlu Mal Tanımlama ve Kodlama Sisteminin kısaltmasıdır. Gümrük tarafından bir ürünü sınıflandırmak için kullanılan sayıların bir listesidir ve ödenecek gümrük vergilerini ve vergileri tanımlamak için kullanılır. HS kodu, uyumlu, tarife veya emtia kodu olarak da bilinir.

HS kodu kaç haneli?

HS kod, ihraç edilen malların gruplandırılması ve kategorilendirilmesi için oluşturulmuş, altı haneli bir kod sistemidir. Bu yapı, Brüksel’deki Dünya Gümrük Örgütü tarafından yönetilen uluslararası Uyumlaştırılmış Emtia Tanımlama ve Kodlama Sistemine göre oluşturulmuştur.

GTIP kodu nedir nasıl alınır?

GTİP, Dünya gümrük örgütünden alınan bir koddur. Bu kodlar standart hale getirilmiş olan Armonize sistemden alınmaktadır. Bu kod sayesinde tüm dünyada bulunan ürünlerin sınıflandırılması kolay bir şekilde yapılmaktadır. GTİP kodu 12 haneden oluşur.

Tarife alt pozisyonu nedir?

İlk dört basamak Armonize Sistemde“eşyanın tarife pozisyonu” olarak adlandırılır. 6 basamaklıkodun son iki basamağı ise eşyayı biraz daha spesifik olarak tarif eden bir alt grubu gösterir. 6 basamaklı Armonize Sistem kodu, aynı zamanda eşyanın “tarife alt pozisyonu” olarak adlandırılır.

Türk gümrük tarife cetvelini kim hazırlar?

Her yıl Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanarak, Cumhurbaşkanı Kararı olarak Resmî Gazetede yayımlanmaktadır. Yürürlükteki gümrük vergisi oranları İthalat Rejimi Kararına Ek Kararda yer alır.

Bağlayıcı Tarife Bilgisi kim tarafından verilir?

Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB);eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.

GTIP numarası değişir mi?

GTİP kodu 12 haneden oluşur. Kodun ilk sıradaki 6 hanesi armonize sistem tarafından belirlenmektedir. Bu ilk 6 kodda ülkelerin herhangi bir değişiklik yapılmasına izin yoktur.

ETSY hesap nasıl açılır?

Ana sayfadaki “Sell on Etsy” bağlantısına tıklayın. Daha sonra açılan sayfadan “Open your Etsy Shop” butonuna tıklayın. Burada yer alan bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra e-posta adresinizi onaylamanız gerekecektir. e-Posta adresinize doğrulama bağlantısına tıklayarak, hesabınızı aktifleştirin.

GTIP numarasi neye göre belirlenir?

GTİP kodu 12 haneden oluşur. Kodun ilk sıradaki 6 hanesi armonize sistem tarafından belirlenmektedir. Bu ilk 6 kodda ülkelerin herhangi bir değişiklik yapılmasına izin yoktur. Bu ilk 6 haneden sonra gelen 2 hane ile yani toplamdaki ilk 8 hane aynı bölgedeki ülkelere kullanılan bir koddur.