Tüketici mahkemesine hangi hâllerde Başvurulur?

Tüketici mahkemesi için nereye başvurulur?

Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir.

Tüketici mahkemesi nereye bağlı?

Tüketici yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici hakem heyetine / tüketici mahkemesine başvuru yapabileceği gibi tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyeti/tüketici mahkemesi de 6502 Sayılı kanun ile yetkili kılınmıştır.

Tüketici mahkemesine başvuru ücreti ne kadar?

Başvurudan herhangi bir ücret alınmamaktadır. 2015 yılı için Uyuşmazlığınızın değeri; 2.200 TL’nin altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyetine, 2.200 TL ile 3.300 TL arasında ise Büyükşehir statüsünde olan illerde İl Tüketici Hakem Heyetine.

Tüketici mahkemesi kararı nasıl uygulanır?

Tüketicinin başvurusu üzerine Tüketici Hakem Heyetinin yaptığı inceleme sonucu verdiği karar, mahkeme kararı gibi değerlendirilir ve ilam niteliğinde olduğu kabul edilir. İlam niteliğinde olmasının sonucu olarak heyet kararlarının icrası ilamlı icra takibi ile mümkündür.

Tüketici mahkemesi nerede var?

Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlıklar tarafından belirlenen binalardadır. Tüketici Mahkemeleri ise illerde Adliye binalarında bulunmaktadır.

Tüketici mahkemesi bilirkişi ücretini kim öder?

dosya masrafları göçertmiştir. 4077 sayılı yasa kapsamında basit usule tabi yargılama yapar. tüketici harçtan muaftır ancak bilirkişi ücreti, keşif ücreti gibi giderleri yatırmakla mükelleftir, devlet yatırmaz. tüketici hakem heyeti kararına itiraz merciidir.

Alo 175 Hangi durumlarda aramalıyız?

Alo 175 Tüketici Danışma Hattı ile tüketicilerin; insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk taşıyan ürünleri ve firmaları da ihbar edebilmekte, sorunlarıyla ilgili bilgi alabilmektedir.

Tüketici mahkemeleri hangi uyuşmazlıklara bakar?

6502 sayılı TKHK’nın 73. maddesi uyarınca tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğacak uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemesi görevli kılınmıştır. Taraflar arasında akdi bir ilişki olup davalının sorumluluğunun kaynağı davacıyla yaptığı kasko sözleşmesine aykırılıktır.

2021 yılında yaklaşık kaç tl’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketici mahkemesine gitmeniz gerekir?

Buna göre, gelecek yıl tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda, 2021 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda değeri 7 bin 550 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, büyükşehir statüsünde olan illerde 7 bin 550 TL ile 11 bin 330 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl …

Tüketici mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?

Tüketici Hakem Heyeti’nin bir uyuşmazlıkla ilgili vermiş olduğu karara karşı itiraz mercii ise tüketici mahkemeleridir. Tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine kararın taraflara tebliğinden itibaren 15 gün içinde başvurarak tüketici hakem heyetinin vermiş olduğu karara karşı itiraz edilebilir.

Tüketici mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?

Taraflar hakem heyeti kararlarına karşı on beş gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilirler. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine Tüketici Mahkemesinin vereceği karar kesindir.

Tüketici mahkemesi hangi davalara bakar?

Tüketici mahkemesi, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik her türlü uygulamadan kaynaklanan davalara bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (6502 sayılı Kanun m.73/1). Tüketici mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde ilk derece mahkemesidir.

Tüketici haklarına başvurunca ne olur?

Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabilir.

Tüketici mahkemesi harca tabi mi?

‘4822 Sayılı Kanunla değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 23. maddesi ikinci fıkrası birinci cümlesi ‘Tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlıkça açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır.

Tüketici hakem Heyeti bilirkişi ücreti nereye yatırılır?

(2) Uyuşmazlığın tüketici lehine sonuçlanması durumunda, tebligat ve bilirkişi ücretleri kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde karşı tarafın bulunduğu yerdeki vergi dairesi müdürlüğüne ödenir.