Aklı merkeze alan filozof kimdir?

Meşşailiğin kurucusu kimdir?

Meşşailik, Kindi’den İbn Rüşd’e kadar bir fikir/felsefe/düşünce çizgisidir. İlk dönemde Süryani ve Nasturiler kanalıyla Abbasilerin Aristo mantığı ile tanışması Meşşailiğin zeminini oluşturmuştur diyebiliriz. Sonradan Platon düşüncesinin de etki etmesi ile Yeni Eflatunculuk olarak varlığını devam ettirmiştir.

Fideizm nedir felsefe?

Epistemolojide, fideizm, inancın akıldan bağımsız olduğunu veya akılla çatıştığını ve belirli gerçeklere ulaşmada akıldan üstün olduğunu savunan teori. Latince “inanç” anlamına gelen “fide” kelimesinden türetilmiştir.

15 ve 17 yüzyılın filozofları kimlerdir?

  • Genel özellikler.
  • Descartes.
  • Pascal.
  • Pierre Bayle.
  • Hobbes.
  • Nicola Malebranche.
  • Leibniz.
  • Spinoza.

İslam dünyasında Aristocu felsefeyi verilen isim nedir?

Hicri üçüncü yüzyılda doğuşundan sonra kısa sürede Sünni telâkkiye uygun bir yapıya bürünmüş; böylece İslam düşünce dünyasının hakim ve yaygın felsefesi olmuştur. Meşşailik veya Meşşai felsefe adıyla şöhret kazanan bu felsefe akımına Osmanlıca’da “Aristo tâlisiyye” de denmiştir.

Meşşaiyye ekolü nedir?

Sözlükte “yürümek” anlamındaki meşy kökünden türemiş olup “çok yürüyen” demek olan meşşâ’ kelimesinden türetilen meşşâî, Aristo doktrinini benimseyen kimseyi ifade eden, Yunanca peripatetikos (περιπατητικός) terimini karşılamak için kullanılmakta, söz konusu doktrine de meşşâiyye (peripatetizm) denilmektedir.

Meşşâî filozoflar kimler?

Bu çalışmada Meşşai filozoflar olarak bilinen El Kindi, Farabi ve İbn Sina’nın metodolojisi ela alınmaktadır. Miladi 796 yılında Kufe’de dünyaya gelmiş olan Kindi, felsefe ile din arasında bir çelişme olamayacağı kabulü ile yola çıkmıştır.

Fideizm çeşitleri nelerdir?

İmancılık (fideizm) İmanın akla dayanmadığını, imanla aklın bir alakasının olmadığını ve akla dayanmayı öngören bir imanın mümkün olmadığını savunan görüştür. İmanı rasyonel bir takım kanıtlarla desteklemeyi reddederler. Bu yaklaşım ılımlı ve radikal fideizm olarak ikiye ayrılabilir.

Septisizm anlamı ne demek?

Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, “mutlak”a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan …

Hangisi 15 ve 17 yüzyıl felsefesinin özellikleri?

1517. yüzyıl felsefesi, bir önceki dönemin düşünsel yapısından kopuşun başladığı ancak hâlâ izlerinin görüldüğü geçiş dönemidir. Skolastik felsefe, Hristiyan inancı öğretilerini akılla anlaşılır kılma çabasının sonucudur. Skolastik felsefede teoloji egemendir.

Hangisi milattan sonra 2 Milattan sonra 15 yüzyıl filozofları?

Felsefe teolojiye yaklaşmıştır. Yani ilahiyata yaklaşmıştır. Teoloji dini bilgilerin zorlamadan öğrenilmesidir. Hristiyan felsefesinin başlıca düşünürleri; Cellemens, Tertullian, Augustinus, Boethius, Erigena, Anselmus, Aquinalı Thomas, Ockhamlı William’dır.

Meşşailer kimdir?

Meşşailik ya da Meşşai okulu , İslam felsefesi içinde doğa felsefesinin etkisinden sonra başlayan rasyonalist felsefe eğiliminin sistemli hale gelmesinden oluşan okul anlaşılır. Yunanca peripatetizm (περιπατητικός) teriminin Arapçası olup, İslam Felsefesindeki Aristoculuk’in baskın olduğu felsefi akım olarak bilinir.

İslâm dünyasının Aristosu kimdir?

İslam dünyasında mantık ve felsefe alanında öylesine ün kazanmıştır ki, et-Ta’lim es-Sânî’nin yazarı olarak ona “el-Mü’aliim es-Sânî” lakabı verilmiştir. Bilindiği gibi, Müslümanlar arasında ilk öğretmen (el-mu’allim el-evvel) olarak Aristo (Aristoteles) tanınmıştır.

Aristocu düşünce nedir?

Hristiyan dogmaların felsefe ile temellendirilmesini hedefleyen bu dönem felsefeleri, önemli bir kaynak olarak Aristotales’i bulmuşlardır. Bundan kaynaklı olarak Aristotales denildiğinde aynı zamanda akla Skolastik felsefe gelir.

Meşşailik akımı nedir?

Meşşailik ya da Meşşai okulu , İslam felsefesi içinde doğa felsefesinin etkisinden sonra başlayan rasyonalist felsefe eğiliminin sistemli hale gelmesinden oluşan okul anlaşılır. Yunanca peripatetizm (περιπατητικός) teriminin Arapçası olup, İslam Felsefesindeki Aristoculuk’in baskın olduğu felsefi akım olarak bilinir.

Ihvanı Safa kimlerdir?

İhvan-ı Safâ (Arapça اخوان ‌الصفا ‎), Basra’da 10. yüzyılda ortaya çıkan bir felsefe çığırının taraftarlarına verilen bir addır. Bir nevî felsefe ansiklopedisi mahiyetindeki risalelerini Almancaya çeviren Dietrici, bunların adlarının “Hâlis Kardeşler” anlamına geldiğini söylüyor.