Ardahan platosu nasıl oluştu?

Platolari ne oluşturur?

Plato, rakım açısından yüksek yerlerde, akarsuların yıllar boyu akması sonucunda oluşturduğu hafif engebeli veya düz olan yeryüzü şekilleridir. Akarsular yıllar boyu akarak yeryüzünde derin yarıklar meydana getirir. Bu oluşan yarıkların içerisine girmeyen bölgeler ise yüksekte kalır.

Obruk Platosu karstik mı?

Obruk platosu Konya ili sınırları içerisinde bir plato. Üzerinde kireç taşı tabakaları üzerinde gelişmiş karstik şekillerden olan obruklara rastlandığından bu isim verilmiştir.

Ardahan platosu volkanik mi?

Erzurum – Kars Platosu ve Ardahan Platosu ülkemizdeki volkanik platolara örnek teşkil eder.

Obruk ovası karstik mi?

Obruk platosunda yüzeyde ve yüzeye yakın kısımlarda kalkerin çokça bulunması sonucu kastlaşma etkili olmuş ve bu durum topoğrafyada kendini göstermiştir. Bunun sonucu olarak plato üzerinde çeşitli karstik şekiller bulunmaktadır. Bu şekiller; başta obruk olmak üzere polye, uvala, dolin ve düdenlerdir.

Haymana platosu nasıl oluştu?

Yatay ya da çok az eğimli olan kalın ve sert tabakaların etrafına göre daha yüksekte olması nedeni ile akarsular tarafından yarılarak vadilere bölünmesi sonucu oluşur. Yine ülkemizden örnek vermek gerekirse İç Anadolu bölgesinde bulunan Uzunyayla, Obruk, Cihanbeyli ve Haymana Platoları bu şekilde oluşmuşlardır.

Platolar nerede oluşur?

Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur. Çünkü toptan yükselmenin en çok olduğu bölge olma özelliğine sahiptir.

Obruk Platosu karstik mi tabaka düzlüğü mü?

2- Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platoları İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Dünyanın en büyük Obruğu nerede?

Queensland’da bulunan MV Beagle isimli kamp alanında oluşan obruk, 50 metre genişliğinde ve 150 metre derinliğindedir. 352 metre genişliğinde ve 502 metre derinliğinde olan bir çukurdur. 1976 yılında keşfedilmiştir.

Yazılıkaya platosu hangi bölgede?

Yazılıkaya Platosu, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi‘nde yer alan Eskişehir ilinde bulunan bir plato olarak bilinir. Ancak plato konumundan dolayı aslında bir Ege platosu sayılır.

Ardahan platosu hangi bölgede?

Ardahan ilinin orta kesimindeki yüksek düzlükler, Ardahan Platosu olarak adlandırılır. Platonun deniz seviyesinden yüksekliği 1800-2000 m. arasında değişir.

Obruk oluşumunda hangi kayaç türüdür?

Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekli. Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur.

Haymana Platosu kalkerli mi?

Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. Akdeniz çevresinde görülür. TAŞELİ PLATOSU gibi. İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Teke Platosu nasıl oluştu?

Teke, Taşeli Platoları (Göksu Nehri tarafından parçalanarak oluşturulmuş karstik bir platodur. … Göksu Nehri’nin kolları tarafından parçalanarak oluşan bu plato diğer platolara göre kısmen tarım için daha elverişli bir yapıya sahiptir.) Karadeniz Bölgesi ülkemizde plato bakımından en zayıf bölgedir.

Platoların yoğun olduğu bölgeler nerelerdir?

Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur. Çünkü toptan yükselmenin en çok olduğu bölge olma özelliğine sahiptir.

Obruk nedir obruk nedir?

Obruk. yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker işte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir.