Atatürk nasil bir cocukluk Gecirmistir?

Mustafa Kemal nasil bir çocukluk geçirmiş?

Babası Ali Rıza Efendi ve annesi Zübeyde Hanım’dır. Atatürk çok kısa bir süre mahalle mektebine devam ettikten sonra, modern usullere göre eğitim veren Şemsi Efendi Okulu’nda okudu. Babasının ölümünden sonra O, annesiyle birlikte dayısının çalıştığı çiftliğe gitti. Sonra Selanik’teki teyzesinin yanına döndü.

Mustafa Kemal ilkokulu bitirdikten sonra hangi okullarda okudu?

Selanik Askeri Rüştiyesi : 1893 – 1895 ( Selanik) Manastır Askeri İdadisi: 1895 – 1899 ( Manastır Şehri Makedonya)

Atatürk’ün öğrencilik hayatı nasıl geçmiştir?

Küçük Mustafa, Haziran 1887’de başladığı ilköğrenimine bir süre annesinin arzusuna uyarak Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi’nde devam etti. Fakat çok geçmeden babasının isteği ile Selanik’te çağdaş usullerle öğretim yapan Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti ve ilkokulu burada bitirdi.

2 sinif Atatürk nasil bir liderdi?

Aynı zamanda arkadaşları oyunlar içerisinde karşısında hazır olda beklerdi. Onları sıraya sokar ve aynı zamanda uygun adım yürütürdü. Ayrıca tahtadan tüfekler yaparlar ve arkadaşları ile birlikte değişik oyunlar oynardı. Bu yüzden Atatürk‘ün ileride çok büyük bir önder ve lider olacağını anlamışlardı.

Tevfik Fikret Atatürkü nasıl etkiledi?

Fikret‘in din anlayışı, Atatürk’ün laiklik anlayışını etkilemiştir. Din artık siyasal ve toplumsal düzeni belirleyen etmen olmaz. Din uğruna savaş yapılmayacaktır. Savaş, vatan savunması olmadıkça cinayet olarak görülecektir.

Mustafa Kemal Ortaokulu hangi okulda okudu?

Atatürk, eğitim hayatına ilk olarak Mahalle Mektebi’nde başladı. Daha sonra, o zamanki şartlara göre daha modern olan Şemsi Efendi Okulu’na yazıldı. Oradan Selanik’te bugünkü karşılığı ortaokul olan Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne devam etti.

Şemsi Efendi Okulu nasıl bir okuldur?

Şemsi Efendi Mektebi (Mekteb-i Şemsi İptidai), Selanik’te Muallim Şemsi Efendi tarafından 1872’de kurulan özel okuldur. Selanik’in ilk özel Türk okulu idi; ayrıca eldeki bilgilere göre Osmanlı İmparatorluğu’nda bir Türk tarafından kurulmuş ikinci özel okuldur (ilki 1865 yılında İstanbul’da açılan bir mekteptir).

Atatürk ömrünün büyük bölümünü nerede geçirdi?

Ömrünün büyük bir bölümünü Çankaya Köşkü’nde geçiren Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’u burada yazdı, Cumhuriyet’in ilan edileceğini burada açıkladı.

Atatürk Türkiyeyi kimlerden kurtardı?

Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkıp Kurtuluş Savaşını başlatmasaydı Anadolu’da Türk kalmazdı. Emperyalist işgalciler Türkleri Anadolu’dan da sürerlerdi ve ortada ne Türk ne de Türkiye kalırdı. Şunu hiçkimse unutmasın, Mustafa Kemal Atatürk sadece ülkeyi kurtarmadı, Türk neslini de kurtardı.

Mustafa Kemal Atatürk neden büyük bir liderdir?

Verdiği savaşlarda asker kimliğini ortaya koyan, kurduğu devlet düzeniyle güçlü bir devlet adamı olduğunu kanıtlayan ve imza attığı devrim ve reformlarla ileri görüşlülüğünü gözler önüne seren Atatürk, bu başarıları sayesinde pek çok farklı unvana da layık görüldü.

Atatürk ne görüşlü bir liderdir?

Atatürk bu yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, Türk halkına ilham veren liderliğini, modern dünyanın ileri görüşlü anlayışını ve bir askeri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır.

Mustafa Kemal Tevfik Fikret ten hangi alanda etkilenmiştir?

Mustafa Kemal Atatürk; Ziya Gökalp ile milliyetçiliği, Namık Kemal ile vatanseverliği, Mehmet Emin Yurdakul ile milliyetçiliği, Tevfik Fikret ile inkılapçılığı, Jean Jack Rousseau ile yurttaşlık bilinci, Montesquieu ile cumhuriyetçiliği, Voltaire ile bilimselliği ve akılcılığı öğrenmiştir.

Mehmet Tevfik Bilge Atatürkü hangi konuda etkiledi?

Askerî İdadi’de Mustafa Kemal’in Tarih öğretmeni Mehmet Tevfik Bey, Mustafa Kemal’e Tarih alanında “Yeni Ufuklar” açmış, O’nda tarih sevgisi oluşturarak, vatanın korunmasında, Türklük bilincinin pekişmesinde, özgürlüğün önemi konusunda şuur oluşturmuştur.

Atatürk’ün kronolojik sıralaması nasıl?

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kronolojisi

1881 Mustafa Selânik’te dünyaya gelir.
12 Nisan 1931 Gazi Mustafa Kemâl Türk Tarih Kurumunu kurar.
12 Temmuz 1932 Gazi Mustafa Kemâl Türk Dil Kurumunu kurar.
16 Haziran 1934 TBMM, Gazi Mustafa Kemâl’e “Atatürk” soyadını verir.
10 Kasım 1938 Gazi Mustafa Kemâl Atatürk hayata gözlerini yumar.

Şemsi Bey kimdir?

Şemsi Efendi (d. 1851, Selanik – ö. 1917, Eyüpsultan, İstanbul), Osmanlı eğitimcisidir. 19. yüzyılda Selanik’te gerek kendi kurduğu özel okulda gerekse aynı dönemde açılmış diğer özel okullarda usul-i cedid (yeni yöntem) esasında eğitim vermiş bir eğitimcidir.